28 aprilie – Ziua Comemorării Lucratorilor
SĂNĂTATEA ȘI SECURITATEA LA LOCUL DE MUNCA SUNT DREPTURILE TALE!

Într-un moment în care una din trei persoane lucrează de acasă și cei de la locul de muncă iau măsuri de precauție speciale, COVID-19 arată importanța vitală a sănătății și securității la locul de muncă.

Printre cele 530.000 de decese cauzate de COVID-19 în Uniunea Europeană se numără mii de lucrători care l-au contractat la locul de muncă. Plângem pentru pierderea lor și transmitem condoleanțe și solidaritate celor dragi. Ne amintim și de cei care au murit anul trecut din cauza cancerului sau a altor boli sau leziuni la locul de muncă: peste 100.000 numai în Europa. Dacă imunizarea este singura speranță, sănătatea și siguranța trebuie să rămână o prioritate absolută în lunile următoare și după aceea. Sănătatea și siguranța nu sunt cadouri de la autorități sau de la un angajator bun: sănătatea și securitatea la locul de muncă sunt dreptul Dvs. Un drept pentru care luptă sindicatele!

În Uniunea Europeană, „fiecare lucrător are dreptul la condiții de muncă care îi respectă sănătatea, siguranța și demnitatea”. Dreptul comunitar obligă angajatorii să ofere locuri de muncă sănătoase și sigure, cere tuturor lucrătorilor să fie protejați de legislația în materie de sănătate și siguranță și oferă lucrătorilor dreptul de a fi informați și consultați cu privire la aspecte de sănătate și siguranță și de a numi reprezentanți SSM.

Aceasta înseamnă că angajatorii sunt responsabili pentru riscuri evidente, cum ar fi expunerea la substanțe periculoase, transportul de sarcini grele sau mișcări repetitive, precum și alte riscuri mai puțin recunoscute, cum ar fi stresul profesional, hărțuirea și agresiunea.

În ciuda drepturilor clare, sănătatea și siguranța sunt departe de a fi o realitate pentru toți lucrătorii. Unul din trei muncitori din Bulgaria, Slovacia și Spania și aproape jumătate din Republica Cehă și Grecia care trebuie să poarte echipament de protecție individuală (EPI) la locul de muncă îl primesc doar uneori sau deloc.

În timpul crizei COVID, mulți lucrători esențiali, printre care femeile sunt suprareprezentate în sectoarele de îngrijire și curățenie, nu au primit EPI adecvat. Același lucru este valabil și pentru lucrătorii precari, a căror protecție socială limitată nu le lasă altă opțiune decât să continue să lucreze, chiar dacă prezintă simptome ale coronavirusului.

Mulți lucrători nu au reușit să se distanțeze social. Munca de acasă prezintă riscuri, cum ar fi creșterea violenței domestice (cu o treime în unele țări ale UE în timpul carantinarii), incapacitatea de deconectare pentru ore lungi și lipsa echipamentelor adecvate la domiciliu.

Creșterea lucrătorilor pe platformele digitale lasă un număr tot mai mare de lucrători fără echipament de protecție adecvat – doar 35% dintre lucratorii de pe platforme declară că platforma lor a luat măsuri pentru a-i ajuta în timpul pandemiei.

Sindicatele și reprezentanții SSM joacă un rol esențial în asigurarea sănătății și siguranței la locul de munca. Orice lucrător care este preocupat de propria sănătate și siguranță la locul de muncă ar trebui să adere la un sindicat și să afle despre existența unui reprezentant SSM. Un sindicat poate contribui la asigurarea faptului că un reprezentant SSM este numit și ascultat de conducere.

Sindicatele luptă pentru o mai bună sănătate și siguranță la locul de muncă și în legislație. Sindicatele au obținut limite de expunere profesională in UE pentru mulți agenți cancerigeni și luptă pentru limite mai stricte pentru mai multe substanțe. Sindicatele caută să consolideze obligațiile legale ale angajatorilor în lupta împotriva stresului și a durerilor de spate (și a altor tulburări musculo- scheletice). De asemenea, sindicatele fac presiuni pentru ca

Organizația Internațională a Muncii (OIM) să pună în aplicare decizia luată la conferința sa centenară din 2019, de a face din securitatea și sănătatea în muncă un drept fundamental la locul de muncă.

Sănătatea și siguranța nu sunt rezervate doar pentru Ziua Comemorării Lucratorilor sau iî timp de pandemie – sunt dreptul tău și sunt pentru viață – la propriu!