Bine ati venit pe site-ul
CNSLR-FRATIA

Confederatia noastra este cea mai mare organizatie nationala de profil sindical, independenta fata de partidele politice, de organele de stat si de patronat, constituita exclusiv prin vointa membrilor sai si cuprinde la ora actuala peste 800 de mii de sindicalisti

Memberii existenti

Ai pierdut parola?

Nu sunteti membru? Inregistrati-va!

     "O Europă mai bună pentru lucrători” Saptamana de actiune ETUC (CES)--> detalii      C.N.S.L.R. – FRĂȚIA se pregateste de GREVA GENERALA Comunicat de presa      C.N.S.L.R. – FRĂȚIA CERE GUVERNULUI SĂ RENUNȚE LA INIȚIATIVA DE A TRANSFERA CONTRIBUȚIILE SOCIALE DE LA ANGAJATOR LA ANGAJAT      Statul român = Agenția de garantare a dreptului de a fi exploatat!-      Apelul confederatiilor sindicale reprezentative la actiuni pentru modificarea Legi 62/2011

 

CNSLR-FRATIA Sustine campania "Drepturile sociale pe primul loc!" initiata de Confederatia Europeana a Sindicatelor: INSCRIE-TE

 Lansarea Campaniei naţionale "HeFor She "detalii

Ziuade 18februarie 2015,a fost declarata de catreConfederatia Internationala a Sindicatelorcaziua de actiune pentru aparararea dreptului la greva. 

  Ca organizatie afiliata, avem posibilitatea sa derulam o serie de actiuni care ar putea fie intreprinse cu aceasta ocazie cum sunt :

• Capacitarea lucrătorilor și a populației în apărarea dreptului la grevă .

• Obținerea unei angajament public din partea  Guvernului  pentru a proteja  " dreptul la grevă și de a supune litigiul Curții Internaționale de Justiție" .

• Mediatizarea sprijinului sau opoziției guvernului nostru, pe care sa-l  transmitem la CIS pentru a fi  expus la nivel mondial .

• Expunerea opoziției  grupului de  angajatori din tara noastra fata de  dreptul la grevă și drept urmare, sprijinul lor pentru oprimarea lucrătorilor. Sa cerem sprijinul public al angajatorilor responsabili care respectă drepturile fundamentale .

 Au fost înființate pagini web speciale pentru actiunile din 18 februarie , unde pot fi găsite resurse materiale, sugestii pentru activități , precum și raportarea facuta de sindicatele din  întreaga lume pentru data de 18 februarie : www.ituc-csi.org/18feb  

Campania Confederatiei Europene a Sindicatelor

Actiunile din 13- 14 martie 2013

 

 Urmatorul Summit social trebuie sa aiba loc pe data de13 si 14 martie 2013. Se va defasura in contextul european al lunii martie si al pregatirii de catre  Comisie si Consiliu a « foii de parcurs privind dimensiunea sociala a Uniunii Economice si Monetare, inclusiv dialogul social », care trebuie prezentata consiliului in luna iunie    ( aici ar trebui sa facem legatura cu concluziile consiliului).

 In cursul Comitetului executiv din 5-6 decembrie 2012, s-a evocat necesitatea de a face cunoscute pozitiile noastre sefilor de stat si guvern, precum si presei. Dupa cum s-a convenit, au fost  contactate  diferite organizatii, in special organizatiile belgiene, pentru a vedea care ar fi cea mai buna maniera de a  face acest lucru.

 Deci, va propunem sa actionam in doi timpi:

-        13 martie 2013:organizarea evenimentelor nationale. Aceste evenimente trebuie sa aiba ca scop prezentarea solicitarii CES cu privire la necesitatea unui contract social european. Aceste evenimente pot imbraca diferite forme (manifestari, adunari, conferinte de presa, demersuri pe langa guverne si / sau patronate, initiative mediatice).

-        14 martie 2013 : Adunarea la Bruxelles intre orele 14-17,00. Nu va fi vorba de o manifestatie, ci de o adunare intr-un anume loc din Bruxelles, in proximitatea institutiilor europene. Aceasta adunare are ca scop promovarea contractului nostru social european. Va fi axat pe teme cum ar fi garantia pentru tineri, inegalitatile, efectele austeritatii- teme sunt inca de definit. Vor lua cuvantul in public personalitati sindicale ; interventiile lor vor fi axate pe temele prezentate si de asemeanea, vor fi disponibili pentru a da interviuri presei europene. Presa va trebui sa aibe o prezenta puternica dat fiind faptul ca si Summit-ul se desfasoara in aceasta zi. Pentru aceasta adunare prevedem o prezenta de 3000-5000 de lucratori.

 

 Trebuie deci, ca in fara de sindicalistii belgieni, sa mobilizam delegatii importante din alte tari. Se conteaza pe sprijinul acordat de fiecare organizatie.

 Mai mult, afilitatii CES precum si ETUI vor avea posibilitatea, daca doresc, sa aiba unstand de informare cu privire la situatia locurilor de munca intara lor. Acest stand se va organiza la locul adunarii.

 

Cu privire la organizarea dupa amiezii din 14 martie va vor fi transmise detalii imediat ce va fi posibil, dar se poate organiza déjà prezenta delegatiilor la Bruxelles ; trebuie transmis la CES daca suntem interesati sa organizam un stand de informare la locul adunarii. 

 

 

Declarația CES cu privire la anul 2012 -

"Anul European al Ȋmbătrȃnirii Active și al Solidarității ȋntre Generații"

 

 

Pe 6 decembrie 2010, Consiliul EPSCO (Ocupare, Politica Sociala, Sanatate și Afacerile Consumatorului) a adoptat propunerea de a declara anul 2012 «Anul European al Ȋmbătrȃnirii Active și al Solidarității ȋntre Generații».

Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) și organizațiile membre se ȋnscriu ȋn această inițiativă și sunt de acord să participe pe deplin, așa cum s-a ȋntȃmplat și ȋn anul 2010 -Anul European al luptei ȋmpotriva sărăciei și a excluziunii sociale.

 Reconcilierea nevoilor diferite ale celor tineri și respectiv ale celor vȃrstnici, precum și alinierea acestora cu cele ale societății ȋn general, reprezintă o provocare importantă pentru responsabilii politici și ȋn mod deosebit, pentru mișcarea sindicală.

 CES, ȋn colaborare cu organizația sa de pensionari (FERPA), consideră problemele evocate de dezvoltarea demografică accelerată ca o oportunitate pentru tȃnăra generație și generația celor mai ȋn vȃrstă pentru a se cunoaște mai bine și pentru a se recunoaște ȋntr-un alt fel, bazat pe respectul reciproc.

 Ȋmbătrȃnirea activă și solidaritatea ȋntre generații reprezintă pentru CES  concepte cu dimensiune multiplă, care se conjugă

  Prea adesea acești termeni sunt percepuți sau prezentați ȋntr-un mod minimal, insuficient  explicați.

Atunci cȃnd vorbim despre «ȋmbătrȃnirea activă» ne gȃndim ȋn special la locul și rolul persoanelor ȋn vȃrstă ȋn societate, la menținerea acestora pe «piața muncii», la condițiile lor de viață și la modul de a«ȋmbătrȃni bine».

 Atunci cȃnd se evocă noțiunea de «solidaritate ȋntre generații», se gȃndește mai ȋntȃi la transferurile sociale ȋntre generații și, ȋn special, la finanțarea prin repartiție a pensiei, a «securității sociale» - la finanțarea pensiilor de către populația activă și ȋn special de către tineri…

Aceste abordări sunt importante dar, pentru CES, nu vor fi singurele care să poată rezuma complexitatea abordării.

 O prioritate: să acționăm pentru locuri de muncă pentru cei mai ȋn vȃrstă, dar și pentru cei tineri

 Să permitem persoanelor ȋn vȃrstă:

-         fie să rămȃnă la locul de muncă pȃnă la vȃrsta "legală" pentru a-și manifesta dreptul la pensie;

-         fie să ȋmbătrȃnească ȋn condiții bune.

Lucrul acesta presupune, mai ȋntȃi, să se acționeze ȋn avans, adică ȋn primul rȃnd asupra politicilor de angajare puse ȋn aplicare ȋn cadrul statelor europene și ȋn cadrul ȋntreprinderilor.

Nu este suficient să se «decreteze» că trebuie să se lucreze mai mult timp pentru ca lucrul acesta sa devina realitate. Mai trebuie ca, pe de o parte să existe de lucru și pe de altă parte ca patronii să aibă grija și voința fie de a-și păstra salariații mai ȋn vȃrstă, fie de a angaja persoane mai ȋn vȃrstă.

CES ȋși reafirmă convingerea că un răspuns corespunzator nu se poate reduce la o simplă propunere de a crește vȃrsta legală de pensionare. Vȃrsta «efectivă» de ieșire de pe piața muncii trebuie să corespundă vȃrstei «legale» de pensionare. CES respinge ferm orice recomandare al carei obiectiv este acela de a introduce un mecanism automat de creștere a vȃrstei legale de pensionare sau orice soluție uniformă care s-ar aplica tuturor statelor membre.

 

Care este situația astăzi?

 

Peste tot suntem confruntați cu o degradare generală a locurilor de muncă, provocată de criză și de consecințele planurilor de austeritate bugetare aplicate, cu o precaritate crescȃndă a locurilor de muncă, o diminuare a prestațiilor sociale, toate acestea antrenȃnd o ȋncetinire a cererii și a consumului intern. Această degradare este determinată și prin delocalizarea locurilor de muncă, ȋn numele unui profit mai important al ȋntreprinderilor, ȋncurajȃndu-se astfeldumping-ul social și/sau fiscal ȋntre diferite țări.

Această degradare a locurilor de muncă și creșterea precarității lor, precum și creșterea inegalităților, afectează nu doar lucrătorii cei mai ȋn vȃrstă - chiar dacă ei sunt primii vizați - dar și tinerii.

Ȋn statisticile Eurostat (comunicatul de presa Eurostat 96/2011) se menționează că mai mult de jumătate din populația ȋntre 55 și 64 de ani nu mai este activă pe piața muncii (mai exact: 46,3% sunt ȋncă ȋn activitate), și că 35% din populația cu vȃrsta ȋntre 15 și 24 de ani este activă pe piața muncii. Iar atunci cȃnd aceștia au un loc de muncă, sunt ȋn special locuri de muncă precare, puțin sau chiar deloc remunerate.

Ȋn același timp, voința patronilor de a-și păstra salariații mai ȋn vȃrstă - folosind ȋn acest scop mijloacele necesare pentru menținerea și/sau angajarea lor -  este foarte limitată.

 

Un studiu deosebit de instructiv a fost realizat de Universitatea din Utrecht din Olanda. Din acest studiu rezultă că:

-         doar 20 pȃnă la 40% din patroni sunt deciși să-și ȋncurajeze salariații să lucreze pȃnă la vȃrsta legală de pensionare;

-         mai puțin de 20% dintre aceștia sunt dispuși să-și recruteze lucrătorii dintre persoanele mai ȋn vȃrstă;

-         doar 30% dintre ei ar dori să introducă orare flexibile de lucru pentru cei mai ȋn vȃrstă;

-         doar 25% ar fi dispuși să adopte măsuri ergonomice ȋn favoarea lor;

-         20% ar pune ȋn practică programe de formare adaptate sau ar dezvolta măsuri de pensionare parțială și/sau orare de lucru reduse ȋnainte de pensionare;

-         și sunt mult mai puțini cei care doresc să ia ȋn considerare măsuri de pre-pensie (15%) sau concedii excepționale (12%), sau să reducă timpul de lucru si salariul (7%).

 

Condițiile de ȋmbătrȃnire activă: calitatea muncii, calitatea vieții

 

Menținerea salariaților ȋn vȃrstă ȋn ȋntreprindere, pentru o «ȋmbătrȃnire activă» presupune aspecte care ar trebui avute ȋn vedere:

-         dezvoltarea și punerea ȋn aplicare a unor soluții pentru formarea de-a lungul vieții, ce facilitează adaptarea la noi meserii și/sau tehnologii care să le permită angajaților schimbarea locului de muncă;

-         ȋmbunătățirea condițiilor de muncă, a igienei și a sănătății și securității la locul de muncă;

-         să se țină cont de penibilitatea și/ sau durata perioadei active de muncă cu posibilitatea plecarilor anticipate (pre-pensionare/pre-pensii).

 

A trăi o «ȋmbătrȃnire activă» ȋnseamnă deci, a acționa ȋn avans asupra condițiilor de viață, ȋnseamnă de asemenea, a acționa ȋn permanență pentru condiții de muncă și salarii decente.

Ȋmbătrȃnirea activă, ȋnseamnă, de asemenea, a se garanta pensionarilor și ȋn mod special femeilor - care ȋn decursul vieții lor salariale au avut venituri inferioare ȋn medie cu 15-20% față de cele obținute de bărbați și care constituie cea mai importantă proporție a  « pensionarilor săraci » - o pensie decentă, adică care să le permită, ȋn special să trăiască demn, să aibă acces la bunuri și servicii - inclusiv de sănătate - și să-și găsească locul ȋn societate și nu să trăiască ca și «asistați social».

 

Pentru a dezvolta solidaritatea ȋntre generații: să acționăm cu și ȋn favoarea tinerilor

 

A construi o societate solidară, ȋnseamnă a construi o societate ȋn care fiecare ȋși are locul său, ȋn cadrul căreia nimeni să nu se simtă exclus, indiferent care este situația sa: de exemplu, persoane ȋn vȃrstă, handicapați, apartenența la o minoritate etnică sau…tineri !

CES și organizațiile sale nu au așteptat lansarea anului 2012 pentru a-și uni eforturile și pentru a se preocupa de situația tinerilor care doresc să intre pe piața muncii și pentru a alerta atȃt responsabilii politici cȃt și pe cei patronali.

Astfel, de exemplu, ȋncă din anul 1999, FERPA a derulat un proiect numit:      «Solidaritate ȋntre persoanele ȋn vȃrstă și tineri», ȋn care se preocupă atȃt de excluziunea precoce a vȃrstnicilor de pe piața muncii cȃt și de insecuritatea tinerilor pe aceeași piață a muncii.

La fel, ȋn aprilie 2007, CES a organizat pentru membrii săi, două seminarii descentralizate la Varșovia și Paris, cu susținerea Comisiei Europene, cu tema «Demografie și piața muncii: o provocare pentrusindicate». Obiectivul acestor seminarii a fost acela de a crea condițiile pentru ca tinerii și cei mai puțin tineri să poată să-și găsească locul și astfel să contribuie la dezvoltarea economică și socială a societăților noastre precum și la propria lor inserție și bunăstare socială. Acest obiectiv era gȃndit ȋntr-o perspectivă de solidaritate inter-generațională.

Solidaritatea inter-generațională trebuie să servească drept bază a dezvoltării fiecărei acțiuni. Din această perspectivă, mișcarea sindicală a reprezentat dintotdeauna arena «ideală » pentru a urmări obiectivul de solidaritate prin și ȋntre diferite generații.

Ȋn acest spirit de luptă ȋmpotriva oricărei forme de disciminare, ȋn special cele legate de vȃrstă, precum și ȋn cadrul dialogului social, partenerii sociali au ȋncheiat pe data de 25 martie 2010 un acord cadru european «pentru o piață a muncii incluzivă ».

Chiar dacă au fost realizate progrese importante, grație ȋn mod special mobilizării ȋn acest domeniu, de către organizațiile de lucrători afiliați la CES,  trebuie să constatăm că rămȃne ȋn continuare mult de făcut, ȋn special pentru a permite lucrătoarelor, precum și tinerilor să intre pe piața muncii, dar și celor mai ȋn vȃrstă care doresc să rămȃnă ȋn continuare pe aceeași piață a muncii.

 

                       A acționa ȋn favoarea tinerilor, astăzi, ȋnseamnă, de exemplu:

-         a lupta ȋmpotriva precarității slujbei lor;

-         a evita ieșirile precoce din sistemele de formare și calificare;

-         a le permite să ocupe locuri de muncă care să fie adecvate cu formarea primită, ceea ce presupune că trebuie să se țină cont și pe termen mediu, de nevoile pieței muncii;

-         dar ȋnseamnă, de asemenea, să continuăm să ne batem pentru a apăra sistemele de pensie și securitate socială de calitate, fondate pe o finanțare solidară și perenă, ȋn așa fel ȋncȃt să se garanteze pensii de calitate pentru generațiile care vin.

 

              Angajamentul CES și al organizațiilor sale pentru anul 2012 și…mai departe

 

            Este sigur faptul că mobilizarea CES nu se va opri odată cu sfȃrșitul anului 2012 așa cum nu a ȋnceput cu acesta. Dar, independent de inițiativele naționale care vor putea fi luate și puse ȋn aplicare ȋn cursul acestui an, CES a luat deja o inițiativă specifică.

            A depus un proiect intitulat «Anul 2012: pentru ameliorarea solidarității ȋntre generații și pentru ȋmbătrȃnirea activă. Să ȋnvingem obstacolele pentru menținerea la locul de muncă a persoanelor mai ȋnvȃrstă și pentru a asigura accesul celor mai tineri ». De-a lungul acestui proiect, CES, ȋn cooperare cu FERPA și Comitetul «Tineri», este de acord să profite de dinamica oferită de instituția acestui an 2012, consacrată ȋmbătrȃnirii active și solidarității ȋntre generații, pentru a lansa ȋntr-un mod concertat o nouă mobilizare pe această temă.

De-a lungul proiectului, ȋn afara schimbului de bune practici puse ȋn aplicare ȋn diferite state membre pentru a ameliora accesul și/sau menținerea la locul de muncă a tuturor, fără discriminare, va fi prezentat, discutat și publicat un plan sindical de acțiune destinat organizațiilor și militanților de ȋntreprindere.

            Acest proiect va viza trei priorități, adoptate de către Comitetul Executiv, care le va concretiza.

             Aceste priorități sunt:

-        locuri de muncă pentru tineri, acționȃnd ȋn special pe calitatea formării și locurilor de muncă propuse;

-        ȋmbătrȃnirea activămobilizandu-se ȋn avans asupra condițiilor de muncă, sănătate și securitate la locul de muncă,  permițȃnd salariaților care au avut cariere de lungă durată sau meserii penibile să poată pleca la pensie mult mai repede;

-        calitatea pensiilor, garantate de sistemele de securitate socială și prin finanțare perenă, fondate pe solidaritatea intra- și inter-generațională și ale căror fonduri să permită tuturor pensionarilor și ȋn special femeilor să trăiască demn, fără a se regăsi ȋn postura de «asistat».

 

             Ambiția CES și a organizațiilor sale

 

 Ȋn aceste perioade de criză, profitȃnd de sinergiile care se vor naște ȋn cursul anului 2012, CES și organizațiile sale se vor mobiliza pentru a realiza sinteza ȋntre ȋmbătrȃnirea activă și solidaritatea ȋntre generații, prin participarea pe piața muncii. Acestea sunt de acord să se folosească de «Anul European 2012 pentru Ȋmbătrȃnire Activă și pentru Solidaritate ȋntre Generații» pentru a promova atȃt pentru tineri, cȃt și pentru bătrȃni, o egalitate de șanse ȋn domeniul participării și menținerii pe piața locurilor de muncă, printr-o sensibilizare și o mobilizare a actorilor din teren care sunt parteneri sociali și atrăgȃnd o atenție deosebită asupra femeilor, indiferent de vȃrsta lor. Altfel spus, a gȃndi modul și mijloacele de aplicare ȋn fiecare țară, pentru a realiza acest obiectiv, insistȃnd asupra locurilor de muncă și formării, indiferent că este formare inițială sau că se desfășoară pe parcursul ȋntregii vieți. Căci ambele reprezintă factori esențiali pentru integrarea pe piața muncii dar, de asemenea, pentru a rămȃne pe piața muncii, ȋn special putȃnd face față evoluției acesteia.

 


 Campania 12 in 2012


Ultima actualizare - 12/13/2016 1:05:32 PM