Bine ati venit pe site-ul
CNSLR-FRATIA

Confederatia noastra este cea mai mare organizatie nationala de profil sindical, independenta fata de partidele politice, de organele de stat si de patronat, constituita exclusiv prin vointa membrilor sai si cuprinde la ora actuala peste 800 de mii de sindicalisti

Memberii existenti

Ai pierdut parola?

Nu sunteti membru? Inregistrati-va!

     "O Europă mai bună pentru lucrători” Saptamana de actiune ETUC (CES)--> detalii      C.N.S.L.R. – FRĂȚIA se pregateste de GREVA GENERALA Comunicat de presa      C.N.S.L.R. – FRĂȚIA CERE GUVERNULUI SĂ RENUNȚE LA INIȚIATIVA DE A TRANSFERA CONTRIBUȚIILE SOCIALE DE LA ANGAJATOR LA ANGAJAT      Statul român = Agenția de garantare a dreptului de a fi exploatat!-      Apelul confederatiilor sindicale reprezentative la actiuni pentru modificarea Legi 62/2011

Campania "12 in 2012"

Pentru drepturile si protejarea lucratorilor domestici !

 

Sfarsitul sclaviei moderne : Sunt peste 100 de milioane de lucratori care sunt angajati sa munceasca in casele altora peste tot in lume. Acesti lucratori domestici fac curat, gatesc, spala, au grija de copii si batrani si multe altele. Munca lor este subevaluata, subplatita, nerecunoscuta si nerespectata. Majoritatea lucratorilor domestici este reprezentata de femei - 82% - multe dintre acestea imigrante sau minore.

In multe tari, lucratorii domestici sunt exclusi din legislatia muncii si din programele de protectie sociala. Multora li se refuza dreptul - fie legal, fie in practica - de a forma sau de a se inscrie intr-un sindicat. Din acest motiv, relele tratamente, exploatarea, violenta si abuzurile psihice sau fizice sunt frecvente si adesea scapa nepedepsite.

In iunie 2011, organismul Natiunilor Unite care se ocupa de probleme de munca, Organizatia Mondiala a Muncii a adoptat Conventia 189 (C189) si Recomandarea 201 (R201) privind Lucratorii Domestici.

C189 recunoaste dreptul acestora de a se asocia si forma sindicate, lucru care este inca interzis in multe state. De asemenea, apara dreptul la salariul minim in tari in care acesta este prevazut prin lege si apara salariile lunare, precum si accesul la protectie sociala, inclusiv in cazul maternitatii.

Conventia 189 ofera lucratorilor domestici dreptul la o zi libera pe saptamana si reglementeaza orele de lucru. In esenta, Conventia garanteaza dreptul lucratorilor domestici de a fi tratati la fel ca orice alt angajat aflat sub protectia legislatiei muncii.

Aceasta Conventie va intra in vigoare in momentul in care va fi ratificata de cel putin doua state.

Confederatia Internationala a Sindicatelorlanseaza campania mondiala«12 in 2012» cu scopul de a determina 12 state sa ratifice Conventia 189 pana la sfarsitul anului 2012.

Desi se intentioneaza ca aceasta campanie sa cuprinda actiuni de mobilizare la nivel mondial, se va concentra in special asupraUniunii Europenesi a urmatoarelor state :Brazilia, Peru, Republica Dominicana, Paraguay, Africa de Sud, Senegal, Kenya, Filipine, Indonezia, India si Arabia Saudita.

Campania CIS«12 in 2012» este organizata in cooperare cu alte organizatii din intreaga lume, ca IUF (uniunea globala pentru hrana, ferme si hotelieri) ; Reteaua Internationala a Lucratorilor Domestici ; Confederatia Europeana a Sindicatelor si alte organizatii care apara drepturile omului, ale femeilor si lucratorilor migranti.

 Ultima actualizare - 3/5/2012 4:25:28 PM