CNSLR-FRĂȚIA se solidarizează cu membrii de sindicat din Constanța, șoferi de taxi,
care protestează astăzi pentru respectarea dreptului la consultări, conform legii, prin dialog social 100% și la dreptul de exercitare a muncii.

30 iulie 2021, București. CNSLR-FRĂȚIA, cea mai mare confederație sindicală din țară, se solidarizează cu FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A ȘOFERILOR DIN ROMÂNIA (FNSR), susținând acțiunea de protest care are loc astăzi în Constanța, între orele 09:00 și 12:00. Sindicaliștii FNSR militează pentru corectarea de urgență a dialogului „surd” social, solicitând eliminarea de pe ordinea de zi a Primăriei a Regulamentului privind serviciul de transport în regim de taxi. Votarea acestuia, fără o consultare completă prealabilă, generează o stare tensionată care afectează cele peste 1600 de familii ale taximetriștilor din oraș și cu siguranță, cetățenii plătitori de taxe care au nevoie de serviciul de transport de taxi.

CNSLR-FRĂȚIA consideră că starea de tensiune socială din rândul taximetriștilor din Constanța se poate rezolva imediat prin eliminarea de urgență a proiectului de Regulament privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța de pe ordinea de zi a Primăriei, în vederea finalizării consultărilor și pentru anexa care cuprinde lista stațiilor de taxi. Totodată, cea mai mare Confederație sindicală din țară își exprimă susținerea față de colegii din FNSR pentru toate acțiunile de corectare a situației, ce vor fi luate în continuare de către aceștia.

 Colegii noștri nu protestează împotriva vreunei persoane sau a vreunei formațiuni politice și nu cer măriri de salarii. Ei cer doar să se respecte legea și să li se respecte dreptul la dialog social! Protestul colegilor noștri de astăzi urmărește atragerea atenției autorităților în vederea excluderii de pe ordinea de zi a proiectului de Regulament, care în anexele ce menționează stațiile de taxi include o listă care nu are nicio legătură cu situația reală, actuală din teritoriu. Această anexă, care este de fapt lista din Regulamentul HCLM 464/2003, va produce până și abuzuri în urma cărora taximetriștii vor putea fi sancționați, chiar până la ridicarea licențelor, afectând astfel bunăstarea familiilor lor, dar și pe cea a cetățenilor, prin reducerea veniturilor autorităților locale.

„Dialogul social nu înseamnă să discuți doar 90% dintr-un act normativ”, declară un sindicalist participant la protest, adăugând faptul că: „dialogul purtat cu autoritățile competente a ajuns în punctul în care trebuia să existe consultare și pentru stațiile de taxi, incluse în anexa Regulamentului și acolo s-a întrerupt. Acum suntem în situația în care o formă nediscutată este supusă votului, cu consecințe pentru cetățenii orașului, pentru turiști și pentru familiile noastre. Fără o înțelegere deplină a situației din teren există riscul ca să nu se poată implementa lista de stații, să nu putem avea locuri clar marcate în care cetățenii să poată să ne găsească. În plus, riscăm amenzi care ne periclitează licențele și, implicit, veniturile care asigură traiul familiilor și copiilor noștri, dar și veniturile autorităților locale către care noi plătim aceste taxe de licențe.”

Această situație a apărut în ciuda deschiderii totale arătate de reprezentanții FNSR care, în calitate de partener social, conform Legii 38/2003, au participat la toate întâlnirile fizice sau online de la Primărie, care au avut loc pentru consultarea pe proiectul Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța. În întâlnirile avute, reprezentanții FNSR au arătat că o parte dintre stațiile de taxi au fost de-a lungul timpului desființate, micșorate sau mutate în mod abuziv și ilegal. În plus, problematica stațiilor de taxi și a numărului de taxiuri în locurile de așteptare este reglementată legal prin Legea 38/2003, art. 13 lit. f și j, cu respectarea art. 3, lit. e și m. Cu toate acestea, anexa cu lista de stații nu a fost discutată cu partenerii implicați, dialogul social fiind practic „scurtcircuitat”, înainte de a se ajunge la vot.

„Suntem solidari cu colegii noștri care astăzi protestează la locul lor de muncă – pe stradă, din „biroul lor”, adică din taxiurile pe care le conduc cu licență. Susținem respectarea dreptului la dialog social real, care să acopere, conform legii, 100% problematica ce afectează mii de oameni. O încălcare a acestui drept constituie un precedent periculos, un atentat la drepturi de bază ale democrației”, declară reprezentanții CNSLR-FRĂȚIA.

Protestul de astăzi din Constanța, la care sunt așteptate să participe 100 de taximetre, cu staționare în fața Consiliului Județean, al Prefecturii și al Primăriei, este motivat din moment ce pentru anexă nu au existat, conform legii, consultări cu partenerii implicați.

Continuarea supunerii la vot în forma actuală a Regulamentului privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța, fără consultări cu partenerii, ne va determina să ne alăturăm protestelor colegilor noștri din FNSR pentru a rezolva această situație alarmantă.

|
Leonard Sorin BĂRĂSCU,

PREȘEDINTE CNSLR-FRĂȚIA

|
Despre CNSLR-FRĂȚIA: Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – FRĂȚIA este cea mai mare organizație națională de profil sindical, independentă față de partidele politice, de organele de stat și de patronat, constituită exclusiv prin voința membrilor săi. La ora actuală reuneşte 28 de federații profesionale din toate ramurile și domeniile de activitate, având prezentă activă prin filiale (Uniuni Județene), în toate cele 41 de județe. CNSLR-FRĂȚIA reprezintă și promovează interesele profesionale, sociale, economice și culturale, apărând toate drepturile fundamentale ale membrilor săi. C.N.S.L.R.-FRĂŢIA este afiliată la Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) și la Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC), unde este membră în comitetul executiv al acesteia.