Pachet legislativ mai echilibrat privind dreptul societăților comerciale

Astăzi, deputații europeni din Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă din Parlamentul European au votat pentru un Pachet legislativ mai echilibrat privind dreptul societăților comerciale, îmbunătățind drepturile lucrătorilor.

În loc de o propunere care oferă noi oportunități doar companiilor, avem acum o propunere care echilibrează mobilitatea companiei cu drepturile lucrătorilor„, a declarat Peter Scherrer, secretar general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor.

Deputații europeni au făcut o ameliorare majoră a propunerii Comisiei Europene privind  Legea, incorectă și exagerată, referitoare la  societățile comerciale. Depinde de deputații europeni din cadrul Comisiei pentru afaceri juridice să sprijine un pachet mai echilibrat atunci când vor vota în decembrie „.

Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a decis că societățile care își mută sediul dintr-o țară UE în alta trebuie : 

  • să acorde drepturi complete la informare și consultare lucrătorilor lor
  • să asigure reprezentarea lucrătorilor în consiliul societății
  • să aibă o activitate economică reală în țara în care se deplasează – pentru a evita multiplicarea companiilor tip cutie poștală

 Pentru prima dată, propunerea ETUC de consolidare a democrației la locul de muncă în toate statele membre ale UE, inclusiv în sălile de consiliu, a fost acceptată ca o cale de urmat.

 „Democrația la locul de muncă este un element vital al unei Europe mai sociale. Solicităm tuturor eurodeputaților să demonstreze că sunt serioși cand e vorba de  o Europă mai bună. „