ÎMPREUNĂ PENTRU VIITOR
CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR LIBERE DIN ROMÂNIA – FRĂȚIA
CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR LIBERE DIN ROMÂNIA – FRĂȚIA
Digitalizarea schimbă toate domeniile sociale și economice ale vieții și are o mare influență asupra muncii și ocupării forței de muncă. Pe de o parte, digitalizarea oferă servicii inovatoare și o productivitate sporită, precum și mai multe opțiuni pentru consumatori. Pe de altă parte, aceasta are un impact considerabil asupra pieței forței de muncă și asupra organizării forței de muncă. Dacă nu este reglementată, digitalizarea ar putea determina creșteri semnificative ale diferențelor de venit, precum și accesul limitat la sistemele de securitate socială nu numai din cauza reducerilor datorate scăderii contribuțiilor, ci și datorită naturii adesea instabile a angajării digitale în sine.
Principalele părți interesate de pe piața muncii ar trebui să se concentreze pe riscuri și provocări prin digitalizarea muncii, pentru a modela provocările apărute. Zona Dunării este construită din diferite regiuni, cu anumite cerințe specifice, dar care au o nevoie comună principală: să contribuie la obtinerea de condiții de trai și de muncă echitabile și corecte pentru toți oamenii din regiune.
Obiectiv
Obiectivul proiectului «Danube@work » este acela de a spori gradul de conștientizare cu privire la provocările determinate de digitalizarea muncii și de a identifica soluții comune la nivel național. Prin urmare, este necesară o strânsă cooperare internațională și un permanent schimb de cunostinte ale experților. Trebuie luate în considerare caracteristicile specifice ale nevoilor și oportunităților naționale. Un catalog al celor mai afectate ramuri de activitate din Bulgaria, România, Serbia și Austria va furniza informații utile despre status quo-ul și despre evoluțiile viitoare.
Proiectul nu are pretenția de a oferi soluții pentru digitalizarea muncii în ansamblul său, dar va contribui la provocări specifice în anumite ramuri și domenii de activitate, prin implicarea principalelor părți interesate pe piața muncii.
Activități principale :
Site-ul proiectului :
„ Parteneri sociali – împreună pentru a răspunde provocarilor digitalizării asupra
pietei forţei de muncă ”
Sovata 28 septembrie 2019
Studiu de caz: Lucrători feroviari și sindicat / Schimb de experiență între sindicaliștii din Căile Ferate Austriece și Române în cadrul proiectului „Danube@work”
Viena 5-6 martie 2019
In perioada 5-6 martie 2019 a avut loc un schimb de experienta intre sindicaliștii din Căile Ferate Austriece și Române în cadrul proiectului „Danube@work”.
Prima zi a fost folosită pentru prezentarile reciproce și pentru a prezenta sindicatele din ambele țări, pentru a compara practicile dialogului social și negocierile colective, precum și pentru a discuta provocările prezentate de digitalizare în sectorul feroviar.
Florea Dobrescu, președintele „Drum de Fier”- Federatie Sindicala din Căile Ferate Române, a raportat despre situația generală a sindicatelor din România, precum și despre anumite elemente ale Drum de Fier. Reprezentantii români au fost foarte interesați să afle despre sistemul de relații industriale din Austria și au explicat că situația din România a lucrătorilor feroviari s-a înrăutățit – lucrătorii cu înaltă calificare primesc doar salariul minim de 450 €; și, datorită închiderii unităților de școlarizare profesională, numărul lucrătorilor calificați din sectorul feroviar scade într-un ritm rapid.
Sorin Voina, secretarul general al Drum de Fier a oferit o privire de ansamblu foarte scurtă a provocărilor digitalizării și a menționat că, în viitor, situația generală a lucrătorilor feroviari trebuie să se îmbunătățească, astfel încât să poată fi acordată mai multă atenție acestui subiect.
În ceea ce privește evenimentele anterioare din sectorul feroviar austriac, secretarul federal al Vida (Uniunea austriacă pentru servicii personale și transporturi) Anna Daimler, a raportat despre structura ÖBB (Compania Feroviară Austriacă) și despre negocierile colective dificile și îndelungate care au dus la o grevă – prima în 15 ani.
Membrul consiliului de muncă al grupului ÖBB Olivia a prezentat măsurile luate de către o companie mai digitalizată și automatizată, discutând „Digitalisierungscheck”, unul dintre numeroasele proiecte create de consiliu în 2016 pentru a observa ce locuri de muncă vor fi schimbate prin digitalizare și ce măsuri sunt necesare pentru a proteja lucrătorii.
A doua zi, grupul a vizitat una dintre numeroasele stații ale ÖBB pe Matzleinsdorferplatz. După un tur al stației, colegii au putut compara infrastructura ÖBB și Drum de Fier, schema de salarizare, suma membrilor sindicatelor, precum și să discute apartenența lor la Federația Europeană a Transporturilor (ETF) cu colaboratori membru al consiliului, Anton Dietmair și președintele consiliului de lucrări ÖBB, Gerhard Tauchner.