9 Mai, Ziua Europei

Ziua Europei e sărbătorită pe 9 mai ca urmare a unei decizii luate în 1985 de liderii UE întruniţi la Milano. Punctul de plecare al unei Europe mai sigure, mai organizate și mai unite se regasește în anul 1950, cind Robert Shuman, pe atunci ministru de externe al Frantei, a propus înființarea unei federații care sa promoveze valorile europene și care sa pastreze pacea în acest spațiu. La data de 9 mai a aceluiași an “declaratia lui Shuman” a început sa fie semnată de mai multe state, astfel fiind puse bazele Comunităţii Europene, iar mai târziu – ale Uniunii Europene.

 

Ne dorim  ca această zi să rămînă în istoria continentului ca zi de sarbatoare, în care să trăim pe deplin  sentimentul libertatii, al înţelegerii între naţiuni şi al respectului reciproc. 

Mișcarea sindicală are responsabilitatea de a apăra democrația și modelul social european, cea mai importantă realizare a secolului trecut, bazată pe pace, drepturile omului, ale lucrătorilor, drepturile sociale și de mediu, pe condiții de trai și de muncă corecte și egale, servicii și sisteme educaționale.

 Noi, ca parte a miscarii sindicale europene vom contribui la  construirea unei Europe mai juste pentru lucratori !

Vom lucra și vom negocia cu instituțiile europene și naționale și cu organizațiile patronale pentru reconstruirea Modelului Social European prin consolidarea și punerea în aplicare a principiilor Pilonului European al Drepturilor Sociale prin politici, legislație, reglementări sociale si  convenții colective. 

Fie ca valorile Europei precum democrația, respectul fata de demnitatea umana, egalitatea, libertatea, supremația legii și respectul tuturor drepturilor indiferent de rasă, naționalitate, religie sau culoare să  reprezinte baza pentru o agendă europeană echitabilă și durabilă .