În perioada 11-14 mai 2019, CNSLR Frăția a participat la Congresul Confederației Generale a Sindicatelor din Franța, unde a avut loc Conferința internațională ”Viitorul muncii”

In perioada 11-14 mai 2019, o delegatie a CNSLR- FRATIA a participat la  cel de-al 52-lea Congres al Confederatiei Generale a Sindicatelor din Franta, care s-a desfasurat la Dijon.

Aproximativ o mie de delegați au participat la dezbaterile congresului pentru a defini liniile directoare ale activitatii CGT pentru următorul mandat.

Congresul a fost precedat de o conferinta internaționala, la care au participat cei 107 invitati provenind din 87 de organizatii sindicale din 60 de tari din intreaga lume.  Tema  acestei conferinte a fost “ Viitorul muncii”. Dezbaterile au fost  organizate  în jurul a patru sub-teme:

  1. O planetă inegală: În contextul economic și social actual, dominat de mari inegalități, in intreaga lume, mișcarii sindicale ii revin responsabilitati majore. In cadrul acestor discutii, accentul s-a pus pe aspecte legate de condițiile climatice și de mediu, jaful resurselor naturale, inegalitatea dar și efectele dăunătoare ale reformelor de austeritate în țările în care sunt implementate, conflictele armate și migrațiile pe care acestea le implică.
  2. Revoluțiile muncii:  se anunta uneori, cu emfaza, disparitia activitatii la locul de munca, dar prin aceste declaratii se ascund mai degraba atacurile asupra reglementărilor muncii. Capitalismul se bucură de mediul de lucru lipsit de  cadru legal. Prezentarile facute si dezbaterile au facut referire la ponderea muncii informale în lume si ce se întâmplă cu „revoluțiile” digitale  si consecintele acestora.
  3. Rolul și misiunile sindicalismului: Lumea muncii are nevoie de sindicate puternice pentru apăra  standardele internaționale de muncă pe care se bazează. S-a evidentiat necesitatea de a discuta despre eficacitatea sindicalismului internațional, metodele și scopurile sale, bilanțul acțiunilor pe care le-a dezvoltat, precum si actiunile pe careînca nu le-a făcut, dar care se impun ca necesare.
  4. Al doilea centenar al OIM: OIM este singurul loc de producție și de control al normelor pentru aplicarea standardelor, pentru apărarea muncii și a celor care o exercită. Cu toate acestea, OIM este vizată de atacurile violente ale patronatului la nivel mondial. La începutul celui de-al doilea centenar,  ne punem intrebari privind  viitorul pe care  ni-l dorim pentru OIM. Pe data de 17 iunie, in timpul celei de-a 108-a Sesiune a Conferintei Internationale a Muncii, este programta o manifestatie organizata de Confederatia Internationala a Muncii, prin care se solicita ca noul Centenar OIM sa fie uncentenar social. Au fost purtate discutii pe aceasta tema  si s-a evidentiat dorinta de a face din acest eveniment un succes răsunător al miscarii sindicale internationale.

Congresul CGT Franta a oferit reprezentantilor organizatiei noastre posibilitea de stabili noi directii de colaborare cu o serie de alte organizatii sindicale participante la acest eveniment, care se vor concretiza in organizarea de activitati in sprijinul membrilor nostri de sindicat.