Comunicat CNSLR-FRĂȚIA 30.09.2019

Luni, 30.09.2019, la Palatul Victoria, la invitația premierului României, doamna Viorica DANCILĂ, avut loc o întâlnire la care au participat reprezentanții confederațiilor sindicale reprezentative la nivel național: C.N.S.L.R. – FRĂȚIA, B.N.S., C.N.S. Cartel ALFA, C.S.D.R. și  C.S.N. Meridian și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, domnul Vasile CIURCHEA.

Pornind de la situația creată la nivelul C.N.A.S., referitoare la inactivitatea Consiliului de Administrație privind refuzul confederațiilor sindicale de a-și desemna un singur reprezentant, reprezentanții părții sindicale au reiterat solicitarea comună privind necesitatea modificării Regulamentului de Organizare și Funcționare al C.N.A.S., prin revenirea la situația inițială, respectiv alocarea a cinci locuri în Consiliul de Administrație care să revină părții sindicale.

De asemenea, în cadrul discuțiilor de astăzi, s-au abordat aspectele legate de  îmbunătățirea cadrului legislativ pentru eficientizarea dialogului social în cadrul instituțiilor tripartite – Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa Națională de Pensii și alte Asigurări Sociale, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă – inclusiv în structurile teritoriale ale acestora.

Totodată, reprezentanții confederațiilor sindicale au solicitat garanții premierului României că Legea salarizării elaborată de către Guvern, se va aplica în forma în care a fost adoptată, respectiv creșterea salariului minim cu 150 lei brut, până în 2020, când se va ajunge la 2.500 lei, conform graficului prevăzut în textul de lege.

În ceea ce privește Legea Dialogului Social, s-a stabilit reluarea discuțiilor cu reprezentanții confederațiilor sindicale, în cadrul Comisiei de Muncă a camerei Deputaților, conform propunerilor primite de la federațiile membre.

La finalul întâlnirii, reprezentanții confederațiilor sindicale au apreciat pozitiv rezultatele discuțiilor, având promisiunea premierului Viorica DĂNCILĂ ca va sprijini, prin autoritatea sa, deblocarea activității CA al CNAS.

De asemenea, premierul Viorica DĂNCILĂ a anunțat că, în cursul săptămânii viitoare, va fi convocat Consiliul Național Tripartit pentru dialog social.

P R E Ș E D I N T E,
Leonard Sorin BĂRĂSCU