60 de milioane de lucrători depind de Fondul de relansare al UE

Peste 10 la sută din populația UE se bazează pe fondul de relansare pentru a evita sau a scăpa de șomaj, după cum au transmis sindicatele  liderilor naționali înaintea Summit-ului crucial al UE, care se va desfăşura in perioada 17-18 iulie 2020..

Confederația Europeană a Sindicatelor le-a scris liderilor instituțiilor UE și tuturor celor 27 de șefi de stat pentru a-i îndemna să nu întârzie în continuare adoptarea pachetului de 750 de miliarde de euro necesar pentru salvarea și crearea de locuri de muncă.

Reamintim liderilor naţionali că, în prezent:

– 45 de milioane de lucrători se află în scheme de lucru pe timp scurt,  ale căror locuri de muncă depind de investiții

– 14,3 milioane de șomeri permanenți în UE – cu 900.000 în timpul crizei

– 2 milioane de lucrători cu contracte pe termen scurt, vulnerabili la șomaj

In scrisoarea secretarului general ETUC, Luca Visentini și a președintelui Laurent Berger  se spune:

Împreună, acestea sunt peste 60 de milioane de motive pentru a lansa un Plan de recuperare a UE acum. Planul de recuperare este probabil cea mai importantă decizie luată de Uniunea Europeană de mai bine de un deceniu și nu poate fi amânată din nou. Întârzierea riscă să împingă milioane de oameni în șomaj, cu costuri financiare pentru guverne mult mai mari decât finanțarea recuperării.”

 De asemenea, Confederația Europeană a Sindicatelor solicită liderilor UE să apere urmatoarele idei,  în timpul negocierilor privind pachetul de relansare:

– Nicio creștere a cotei de împrumuturi pentru a reduce impactul asupra datoriei naționale

– Nicio reducere a CFM pentru a proteja coeziunea  și fondurile sociale

– Fără drepturi de veto sau condiționalități bugetare pentru planurile naționale de redresare

 

Textul integral al scrisorii

Prognozele referitoare la recesiune și șomaj continuă să se agraveze. Prognoza economică de vară a Comisiei Europene prevede o recesiune mai severă în 2020 decât prognoza sa de primăvară și un nivel mai redus de redresare în 2021. „  Este nevoie de acțiune urgentă pentru a opri evolutia crizei locurilor de muncă  într- o criză socială” este principalul titlu al OCDE pentru perspectivele lor, privind ocuparea forței de muncă, din iulie 2020.

În primele trei luni ale restricțiilor Covid-19, șomajul a crescut cu 900.000 în toată UE, la un total șocant de 14,3 milioane. Confederatia Europeană a Sindicatelor estimează că în prezent 45 de milioane de lucrători se află în scheme de muncă pe termen scurt și prezintă un risc grav de șomaj, alături de cele 2,5 milioane de lucrători care au contracte pe termen scurt. Împreună, acestea sunt peste 60 de milioane de motive pentru a lansa ACUM un Plan de recuperare a UE.

Aceste cifre economice alarmante vor avea consecințe sociale și politice severe, care vor deveni punctul culminant al  situației deja inacceptabile: inegalitatea este mult prea mare; plata medie a lucrătorilor dintr-o treime din țările UE este mai mică decât acum zece ani sau aproape la fel ca acum zece ani; și Covid-19 a aratat efectele reducerilor și  investițiilor insuficiente din sănătate, îngrijire socială și alte servicii. Recuperarea lentă și foarte „inegală” din criza de mai bine de un deceniu acum amenință să fie copleșită de un tsunami de recesiune cauzat de pandemie.

Acesta este motivul pentru care mișcarea sindicală din întreaga Europă solicită fiecărui șef de guvern sau stat din Uniunea Europeană – să își asume responsabilitatea colectivă de a sprijini Planul de recuperare al UE de 750 de miliarde de euro, propus în cadrul reuniunii Consiliului European din 17-18 iulie.

În plus, vă rugăm să:

  • NU creșteți cota creditelor in pachet, pentru a nu face ca datoria multor state membre să nu fie sustenabilă;
  • NU reduceti suma CFM propusă de Comisia UE, pentru a evita un risc grav de reducere a politicii de coeziune, în special FSE +;
  • NU introduceti drepturile de veto și condiționalitățile bugetare pe Planurile naționale de recuperare, ceea ce ar dăuna potențialului strategiei de recuperare propusă, pentru a preveni o masivă criză economică și de ocupare a forței de muncă în UE.
  • Vă rugăm să fiți de acord ca redresarea sa fie orientată de Green Deal, Agenda digitală, Pilonul european pentru drepturile sociale și Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale ONU.

Planul de recuperare este probabil cea mai importantă decizie de luat de Uniunea Europeană de mai bine de un deceniu și nu poate fi amânată din nou. Întârzierea riscă să împingă milioane de oameni în șomaj, cu costuri financiare pentru guverne mult mai mari decât finanțarea recuperării.

Nu uitați cine a muncit și și-a pus viața în pericol, prin criza Covid-19 pentru a oferi servicii esențiale – care au activitatea suspendată sau sunt împinsi în șomaj, vor fi cei care lucrează, adesea lucrătorii remunerati cel mai puțin, familiile lor și comunitățile lor,  care vor suferi cel mai mult dacă nu reușiți să ajungeți la un acord cu privire la un Plan de recuperare favorabil și ambițios al UE.

Acordul asupra acestui aspect trebuie să fie cea mai înaltă prioritate socială, economică și politică a Uniunii Europene și a conducătorilor acesteia.