Comunicat – Congresul Confederației Europene a Sindicatelor – Berlin
Când a fost înființată Confederația Europeană a Sindicatelor în urmă cu cincizeci de ani, nivelul de trai al lucrătorilor se deteriorase brusc în urma crizei energetice globale.
Șaptesprezece sindicate naționale s-au unit atunci pentru a căuta soluții comune la acea criză resimțită de lucrătorii de pe întreg continentul european.
O primă serie de revendicări a fost publicată în mai 1973 sub forma unui Manifest pentru o Europă socială.
Urmând urmele fondatorilor noștri și în circumstanțe similare, sindicatele din toata Europa s-au întrunit la Berlin, la Congresul Confederației Europene a Sindicatelor, când se aniversează 50 de ani de existenţă.
Acum, ca și atunci, doar lucrând împreună vom ajunge la un acord echitabil pentru lucrători.
În cursul acestei săptămâni, aproximativ 1.000 de delegați și participanți reprezentând peste 45 de milioane de lucrători vor dezbate și vor conveni asupra unui program de acțiune sindicală pentru următorii patru ani cruciali. Accentul discuțiilor privind pachetul de politici va fi pus pe definirea unui nou model economic și social care pune oamenii și planeta înaintea profiturilor cu orice preț.
Reînnoirea sindicatelor este o condiție prealabilă pentru aceasta și se află în la loc de frunte pe agenda Congresului de la Berlin. În toată Europa, lucrătorii se organizează și câștigă prin sindicatele lor. Suntem o mișcare în continuă mișcare.
Provocarea de azi este de a transforma această primăvară sindicală într-o schimbare de durată !
Suntem conștienți de faptul că prea puțini lucrători percep beneficiile apartenenței la sindicate sau ale negocierii colective. În jumătate din Statele membre UE, 50% sau mai puțin dintre lucrători sunt acoperiți de un contract colectiv. Consecințele sunt evidente: salarii mai mici și inegalități mai mari.
CES și afiliații săi au obţinut deja o nouă directivă a UE privind salariile minime adecvate, care include obligația Statelor membre de a lucra cu sindicatele și de a adopta angajamente legale pentru a extinde acoperirea negocierilor colective.
Dar acesta este doar începutul. Nu mai putem tolera ca sume uriașe de bani publici să fie alocate companiilor care acționează împotriva interesului public prin practica salariilor de sărăcie, în timp ce lăsăm sistemele noastre sociale, deja subfinanțate, să plătească prețul.
Acesta este motivul pentru care una dintre principalele revendicări cuprinse în Manifestul CES de la Berlin este interzicerea totală de a încredința bani publici patronilor antisindicali care, în plus, recurg la evaziune fiscală și distrug mediul înconjurător.
Manifestul va fi binevenit pentru lucrători, bun pentru climă și bun pentru democrație. Singurul câștigător din persistența inegalității și a lăcomiei corporative va fi extrema dreaptă.
La fel ca în 1973, vremurile sunt grele pentru lucrători și pentru mișcarea sindicală care trebuie să facă față multor noi provocări.
Dar tot ceea ce s-a realizat colectiv de la ultimul Congres și în ultimii cincizeci de ani reprezintă mărturia că – împreună – putem realiza acordul echitabil pentru lucrători pentru care a fost creată Confederația Europeană a Sindicatelor și pentru care continuă să lupte.
CNSLR – FRĂŢIA este parte a acestei lupte pe care o duce necontenit pentru membrii săi şi pentru toţi lucrătorii români.