ÎMPREUNĂ PENTRU VIITOR
CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR LIBERE DIN ROMÂNIA – FRĂȚIA
CONFEDERAŢIA NAŢIONALĂ A SINDICATELOR LIBERE DIN ROMÂNIA – FRĂȚIA
„SUSTENABILITATE IN TURISM PRIN FORMAREA DE CALITATE”
Obiectivul general al proiectului este implementarea unui sistem coerent si unitar de asigurare a calitatii programelor de formare in turismul romanesc, orientate spre calitate, competente si cerintele pietei muncii, cu accent pe ocupatiile specifice turismului balnear si de sanatate.
„PROMOVAREA PRINCIPIULUI EGALITĂȚII DE ȘANSE ȘI DE GEN LA NIVEL NAȚIONAL ÎN CADRUL SOCIETĂȚII CIVILE ȘI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE ȘI CENTRALE”
“ Promovarea principiului egalității de șanse și de gen la nivel național în cadrul societății civile și administrației publice locale și centrale” POSDRU/97/6.3/63007 este un proiect menit să promoveze principiul egalității de șanse și de gen în cadrul societății civile și centrale. Scopul său este de a elimina practicile discriminatorii pe criterii de gen și a inegalităților stucturale dintre femei și bărbați , precum și sprijinirea femeilor pentru creșterea nivelului abilităților și calificărilor, acces egal la ocuparea și la construirea unei cariere profesionale. Ne-am propus să facilităm accesul pe piața muncii prin imbunătățirea nivelului de calificare și recalificare, pentru creșterea încrederii în sine și a șanselor de întoarcere sau intrare pe piața muncii a femeilor, sau susținerea membrilor familiei.
Realizarea si diseminarea unui studiu la nivel national „Profiluri de inegalitate de sanse in Romania – cause si efecte. Analize sectoriale” in urmatoarele domenii: administratie publica, educatie, comert, chimie – petrochimie;
Organizarea unei campanii de promovare si informare la nivel national cu tema „Femeia in societate – Reprezentare Recunoastere si Respect” – au fost organizate 16 conferinte regionale, cate doua in fiecare regiune de dezvoltare economica si o conferinta nationala.
Realizarea unei retele sociale online interprofesionale pentru femei, un cadru informal de comunicare intre femei, axat pe schimb de experienta, idei, opinii privind egalitatea de sanse – www.3r.info.ro
Ne-am propus sa sensibilizam personalul din domeniul sanatatii cu privire la descentralizarea sistemului si adaptarea la modele inovative de organizare a muncii.
Prin implicarea activă a factorului uman vom obţine:
– 400 participanti din cele 4 regiuni ( 100 participanti/regiune), din care minim 50 manageri de varf;
– 1110 cursanti care vor dobandi abilitati si cunostinte , din care 195 manageri – medici sef de sectie, asistenti sef de sectie , directori de resurse umane, directori de ingrijiri si 915 cursanti la EMC si cursuri in domenii conexe – medici asistenti, in cadrul celor 74 de serii de cursuri(13 serii pentru manageri si 61 serii pentru medici/asistenti.
– 1 ghid de bune practici” Flexicuritate intr-un sistem sanitar descentralizat”
– „vizite tematice de studiu”- 80% dintre cursanti la vizitele tematice de studiu /stagii de instruire in spitale din Italia ( 870 de participant , din care 275 medici si 595 asistenti)
– „academia de vara”- 60% dintre cursanti , 660 medici si asistenti ;
„DIALOGUL SOCIAL – CĂTRE O RUTĂ FLEXIBILĂ PENTRU OCUPARE ŞI INCLUZIUNE”
Proiectul a început la 1 iulie 2010 şi se desfăşoară pe o perioadă de 36 (treizeci şi şase) de luni.
Obiectivul general al proiectului îl constituie consolidarea capacităţii partenerilor sociali pentru a promova dezvoltarea durabilă, pentru a sprijini crearea de locuri de muncă şi coeziunea socială la nivel naţional prin promovarea dialogului social tripartit şi bipartit.
Grupul ţintă vizat de acest proiect este format din următoarele categorii de personal: 390 persoane din cadrul personalului partenerilor sociali, 390 persoane din cadrul personalului asociaţiilor profesionale şi 100 de persoane din cadrul personalului organizaţiilor societăţii civile. Aceştia vor fi selectaţi din toate regiunile de dezvoltare ale ţării.
Obiectivul proiectului va fi atins printr-o serie de activităţi complexe ce include campanii de conştientizare şi dezbateri publice pentru stimularea rolului dialogului social tripartit şi bipartit în domeniul dezvoltării economice durabile, ocupării şi incluziunii sociale, seminarii de lucru, analize asupra nivelului de dezvoltare al dialogului social în România, precum şi sesiuni de instruire pentru creşterea capacităţii şi competenţelor partenerilor sociali de a se implica activ în realizarea dialogului social.
De asemenea, în cadrul proiectului se vor derula activităţi inovatoare: elaborarea unui manual de acţiune al partenerului social pentru eficientizarea rolului acestuia în cadrul dialogului social, realizarea unui material suport pentru instruirea membrilor partenerilor sociali în vederea creşterii capacităţii acestora de implicare activă în dezvoltarea dialogului social, realizarea şi diseminarea planurilor teritoriale de acţiune pentru promovarea dialogului social la nivel local.
„CREŞTEREA NIVELULUI DE CALIFICARE A PERSOANELOR ANGAJATE PE PIAŢA MUNCII, ALTERNATIVĂ LA ŞOMAJUL DETERMINAT DE CRIZA ECONOMICO – SOCIALĂ”
Proiectul a debutat pe data de 1 iulie 2010 şi se va derula pe o perioadă de 36 (treizeci şi şase) de luni.
Obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea resurselor umane prin oferirea angajaţilor din toata ţara a unor programe gratuite de consiliere şi asistenţă în dezvoltarea de abilităţi care să le faciliteze siguranţa locului de munca. De asemenea, pe lângă programele de consiliere şi orientare profesională, în acest proiect sunt oferite şi cursuri gratuite de calificare/recalificare în meserii căutate pe piaţa muncii, precum lucrător în comerţ, agent de pază şi ordine, baby sitter şi de îngrijitor bătrâni la domiciliu.
Proiectul urmăreşte consilierea şi orientarea in carieră a 2500 de angajaţi şi calificarea/recalificarea a 500 de angajaţi, din toate regiunile de dezvoltare ale ţării, fiind încurajate să participe mai ales persoanele cu vârsta de peste 45 de ani si cele de sex feminin.
Cursurile de calificare sunt organizate de furnizori din România, autorizaţi de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, iar la absolvirea lor, toţi participanţii vor primi subvenţii şi certificate de calificare recunoscute la nivel naţional sau european, ce conferă dreptul de profesare pe toată durata vieţii, avizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
„CRESTEREA COMPETITIVITATII ECONOMICE PRIN CALIFICAREA SI RECALIFICAREA PERSOANELOR ANGAJATE PE PIATA MUNCII”- ID POSDRU: 26977„
Proiectul se derulează în perioada 01.09.2009 – 31.08.2012 şi are un buget total de 12.165.000,00 lei.
Pe parcursul celor 3 (trei) ani de implementare, proiectul urmăreşte calificarea/recalificarea în meserii căutate pe piaţa muncii, a 4000 de angajaţi din toate regiunile de dezvoltare ale ţării, prin participarea in mod gratuit la cursuri de calificare/recalificare organizate de furnizori de formare profesională din România, autorizaţi de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor.
În primul an de implementare a proiectului, 1102 de persoane (din 15 judeţe, respectiv 7 regiuni de dezvoltare ale ţării), au beneficiat de cursuri de calificare/recalificare într-una din următoarele meserii:
– baby-sitter;
– lucrător în comerţ
– instalator instalaţii tehnico sanitare şi de gaze.
În urma examenelor susţinute la terminarea cursurilor, 1088 de persoane au obţinut certificate de calificare recunoscute la nivel national şi/sau european, avizate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Rata de promovabilitate a cursurilor a fost de 98%, fapt ce atestă succesul pe care îl are proiectul în rândul angajaţilor din întreaga ţară şi interesul acestora pentru cursurile de calificare/recalificare desfăşurate.
Obiectivul celui de-al doilea an de implementare este calificarea a 2000 de persoane, fiind încurajate să participe mai ales persoanele de sex feminin şi cele cu vârsta de peste 45 de ani.
„IMPUTERNICIREA FEMEILOR RROME PE PIATA MUNCII – ID POSDRU: 52040„
Proiectul „Imputernicirea femeilor rrome pe piata muncii” este un proiect cu finantare europeana, care se va implementa pe o perioada de 2 ani (septembrie 2010- septembrie 2012) ; beneficiarul acestui proiect este Agentia de Dezvoltare Comunitara « Impreuna »,iar organizatia noastra, CNSLR-FRATIA, este partener alaturi deMinisterul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniulMuncii si Protectiei Sociale.
Proiectul urmareste sa dezvolte mecanisme de prevenire si ameliorare a formelor multiple de discriminare, descurajare si de excludere a grupurilor dezavantajate de pe piata muncii, gradul de noutate fiind acela ca sindicatele sunt aduse in centrul mecanismelor de promovare a incluziunii si coeziunii sociale.
Obiectivul general al proiectuluieste acela de a dezvolta capacitatea organizatiilor sindicale de a promova egalitatea de sanse pe piata muncii pentru femeile apartinand grupurilor vulnerabile.
„CREȘTEREA COMPETITIVITĂȚII ECONOMICE PRIN CALIFICAREA ȘI RECALIFICAREA PERSOANELOR ANGAJATE PE PIAȚA MUNCII„
Obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea resurselor umane a angajatilor prin calificare si recalificare, dobandirea de noi competente fiind validata prin certificate de calificare recunoscute la nivel national sau european, in functie de meserii, asigurind cresterea competitivitatii si facilitarea integrarii sociale in concordanta cu aspiratiile profesionale si cu necesitatile pietei muncii.
Grupul tinta al proiectului este format din 4000 de persoane (din care 2000 femei) din toate regiunile de dezvoltare ale tarii, ce vor avea acces egal la activitatile propuse in cadrul proiectului. Tratamentul echitabil aplicat pe parcursul implementarii activitatilor proiectului va asigura sprijinul necesar persoanelor din grupul tinta in vederea dobandirii unei calificari complete. O pondere a persoanelor din grupul tinta provine din mediul rural, facilitand astfel formarea profesionala in alt domeniu decat agricultura, si o posibilitate mai usoara de insertie pe piata muncii. Aceste persoane sunt deja angajate in cadrul unitatilor din toate regiunile tarii si doresc participarea la cursuri de formare profesionala. Majoritatea angajatilor provin din mediul urban dar si din zonele limitrofe ale centrelor urbane, medii neomogene cu posibilitati materiale scazute si care nu dispun de sprijin intelectual din partea familiei, avind motivatii foarte puternice pentru participarea la cursuri de calificare. Implementarea proiectului finanţat prin POS DRU va contribui la promovarea egalităţii şi tratamentului egal dintre femei şi bărbaţi, structura cursurilor de calificare fiind aceeasi pentru ambele categorii de gen.
O masura importanta a proiectului vizeaza, de asemenea, grupurile vulnerabile, precum persoanele in varsta si femeile. De aceea, 50% din grupul tinta care participa la cursurile de calificare/recalificare este rezervat angajatilor in varsta de peste 45 ani si persoanelor de sex
feminin. Din cele 3991 de persoane care au participat la cursurile de calificare/reclaificare organizate in cadrul proiectului, 1948 sunt persoane in vârstă de peste 45 ani, 2334 sunt femei, iar 709 provin din mediul rural.
Obiectivul general al proiectului il constituie dezvoltarea resurselor umane a angajatilor, prin participarea la programe de calificare si recalificare, dobandirea de noi competente fiind validata prin certificate de calificare recunoscute la nivel national sau european, in functie de meserii, asigurand cresterea competitivitatii si facilitarea integrarii sociale in concordanta cu aspiratiile profesionale si cu necesitatile pietei muncii.
Grupul tinta al proiectului a fost format din 2920 de persoane (din care 1752 femei), din toate regiunile de dezvoltare ale tarii, ce au avut acces egal la activitatile propuse in cadrul proiectului. Au participat angajati, indiferent de: rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, vârsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV sau apartenenta la o categorie defavorizata. Tratamentul echitabil aplicat pe parcursul implementarii activitatilor proiectului au asigurat sprijinul necesar persoanelor din grupul tinta in vederea dobandirii unei calificari complete.
La sfarsitul cursurilor de calificare/recalificare toti angajatii din grupul tinta, indiferent de regiunea de care apartin, au primit un certificat de calificare in urma absolvirii examenului de calificare si au primit si o subventie. O pondere a persoanelor din grupul tinta au provenit din mediul rural, facilitand astfel
formarea profesionala in alt domeniu decat agricultura si o posibilitate mai usoara de insertie pe piata muncii. Implementarea proiectului finantat prin POS DRU a contribuit la promovarea egalitatii si tratamentului egal dintre femei si barbati, structura cursurilor de calificare fiind aceeasi pentru ambele categorii de gen. Prin implementarea acestui proiect organizatia noastra a devenit, un element important de promovare a egalitatii de sanse, nediscriminare si incluziune sociala, prin masuri de imbunatatire a formarii profesionale a angajatilor din grupul tinta din toate regiunile de dezvoltare ale tarii.
Obiectivul general al proiectului il constituie consolidarea capacitatii partenerilor sociali pentru a promova dezvoltarea durabila, pentru a sprijini crearea de locuri de munca si coeziunea sociala la nivel national prin promovarea dialogului social tripartit si bipartit.
Obiectivele specifice-operationale ale proiectului sunt:
• Asistenţă şi sprijin pentru elaborarea planurilor de acţiune pentru încurajarea şi dezvoltarea parteneriatelor;
• Identificarea şi implementarea modalităţilor de creştere a interesului angajatorilor şi al altor actori relevanţi pentru creşterea investiţiilor în resursele umane şi creşterea responsabilităţii sociale a întreprinderilor. In aces sens, se vor realiza analize asupra nivelului de implicare si eficienta al partenerilor sociali in dialogul social tripartit si bipartit si al nivelului de dezvoltarea a dialogului social in Romania. De asemenea, unul dintre cele 3 seminarii pentru identificarea celor mai bune practici si metode de actiune pentru cresterea nivelului de implicare a partenerilor sociali in cadrul dialogului social vizeaza modalitati de colaborare intre organizatiile sindicale si patronale pentru identificarea si implementarea unor solutii comune pentru promovarea ocuparii si incluziunii sociale.
• Dezvoltarea serviciilor de consultanţă pentru iniţiativele care promovează ocuparea şi incluziunea socială, inclusiv pentru partenerii sociali activi pe piaţa muncii. Se vor realiza materiale suport pentru pregatirea membrilor partenerilor sociali cuprinzand aspecte din domeniul pietei muncii, incluziunii sociale si egalitatii de sanse.
• Campanii de conştientizare şi sprijin pentru parteneriatele sociale şi locale în vederea transformării muncii nedeclarate în ocupare formală. In acest sens, se va realiza o campanie de promovare si informare in vederea diseminarii la nivel national a beneficiilor ocuparii formale si combaterii muncii la negru. Implementarea proiectului contribuie la realizarea obiectivelor cererii de propuneri de proiecte Nr. 93 – “Actionam impreuna”, Axa prioritara 3 – “Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”,