Informare cu privire la  vizita de lucru efectuata de domnul Vasile STROE- presedintele Federatiei Agro- Fratia, in Italia, in perioada 23-27 iulie 2018

În perioada 23 – 27 iulie 2018, presedintele Federatiei Agro- Fratia a participat alături de Federația Lucrătorilor din Agricultură și Industrie Puglia (FLAI-CGIL) și Sindicatele pentru Agricultură din Bulgaria și Macedonia la Campania “Rise Up” ; la acesta actiune au participat de asemenea, reprezentantii oficiului consular roman, in cadrul acțiunilor desfășurate de Consulatul General al României la Bari pentru informarea cetățenilor români din circumscripția consulară cu privire la drepturile și obligațiile privind munca în agricultură conform legislației italiene, precum și distribuirea de informații consulare.

Din partea Consulatului General al României la Bari au participat Lucreția Tănase, consul general, Ion Știrbu, viceconsul, și Dan Ștefănesa, consul, iar din partea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a fost prezentă, pe toată durata evenimentului, Irina Stoica, consilier ministru.

Evenimentul s-a bucurat de participarea celor mai înalți reprezentanți ai Sindicatului CGIL pe linie de agricultură, respectiv Ivana Galli, Secretar General la nivel național al CGIL – Agricultură, Antonio Gagliardi, Secretar General CGIL-FLAI pentru Regiunea Puglia, Amzi Jarjawi, secretar regional CGIL-FLAI Puglia pentru imigrație, și Pietro Ruffolo, Coordonator pentru Politici Internaționale și Europene al CGIL – Agricultură Sindicatul Agrofrăția a fost reprezentat de către Vasile Stroe, președintele Federatiei sindicale  a muncitorilor români din agricultură, alături de Emilia Spurcaciu, reprezentanta sindicatului CGIL-INCA România.

Campania inițiată de Sindicatul CGIL-FLAI Puglia a fost adresată muncitorilor proveniți din România, Bulgaria și Macedonia care lucrează permanent sau sezonier în cooperativele agricole/fermele din Provincia Taranto, ocazie cu, care a fost lansată și broșura intitulată ”Protecția în Domeniu” adresată muncitorilor de cetățenie română din agricultură.

Broșura este rezultatul colaborării dintre Consulatul General al României la Bari si Sindicatului CGIL Puglia, conține materiale în limba italiană și română privind drepturile muncitorilor din agricultură, în conformitate cu legislația muncii din Republica Italiană, datele de contact ale oficiului consular, precum și serviciile consulare prestate prin portalul extern al E-Cons.

Acțiunea ce s-a derulat pe parcursul a patru zile, a cuprins întâlniri cu autoritățile locale la cel mai înalt nivel, respectiv  Prefectul Provinciei Taranto, cu reprezentanți ai autorităților locale din localitățile unde muncitorii români își desfășoară activitatea, cu membri ai comunității de naționalitate română, bulgară și macedoneană.

Prima zi a campaniei a început cu o întâlnire de lucru cu Prefectul din Taranto, dl. Donato Giovanni Cafagna, care a mulțumit sindicatelor din România, Bulgaria și Macedonia pentru implicarea în campaniile de informare organizate în teritoriu de către Sindicatul CGIL FLAI Puglia pentru muncitorii din agricultură proveniți din aceste state.

Oficialul a informat că, la nivel central, autoritățile italiene acordă o importanță deosebită situației muncitorilor din agricultură, în mod special în cadrul colaborării cu sindicatele din această ramură pentru combaterea fenomenului de ”Caporalat”, combaterea muncii la negru și a exploatării prin muncă.

În acest sens, Prefectul din Taranto a informat asupra întâlnirilor periodice organizate la nivelul Prefecturii cu sindicatele din agricultură si acțiunile desfășurate la nivelul Regiunii Puglia pentru creșterea siguranței muncitorilor din agricultură, sprijinirea cooperativelor agricole pentru a le încuraja să angajeze muncitori sezonieri pe bază de contract legal, fie că este vorba despre cetățeni italieni, fie că sunt lucrători de alte naționalități, veniți să muncească în Italia. , fie că este vorba despre cetățeni italieni, fie că sunt lucrători de alte naționalități, veniți să muncească în Italia.

În acest context, Prefectul din Taranto a menționat buna colaborare a Consulatului General al Românei la Bari cu autoritățile locale din Ginosa, pentru sprijinirea cetățenilor români rezidenți legal pe teritoriul acestei localități, sau aflați la muncile sezoniere din agricultură, care este considerată un model de bună practică în materie de colaborare si informare a legislației muncii din Italia și a asistenței consulare.

Totodată, în data de 26 iulie 2018, a avut loc inaugurarea celui de al doilea info-kioșk instalat în Regiunea Puglia, după cel inaugurat la Bari în luna mai a.c. Punctul de informare a fost amplasat la sediul CGIL din localitatea Ginosa, conform protocolului de cooperare semnat de Consulatul General al României la Bari și sindicatul CGIL Puglia (Confederazione Generale Italiana del Lavoro).

Cu această ocazie, consulul general al României la Bari, Lucreția Tănase a subliniat, atenția permanentă și importanța acordată de către Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Pentru Românii de Pretutindeni, pentru sprijinirea cetățenilor români care lucrează în sudul peninsulei Italiene și punctual în Provincia Taranto și își desfășoară activitatea preponderent în agricultură.

În prezența Secretarului General Național al CGIL pentru Agricultură, Ivana Galli, șeful oficiului consular a efectuat o descriere a dispozitivului de informare instalat, prezentând cele trei secțiuni configurate: Consulară, Muncă și Pensie.

Toți participanții au asistat la prezentarea secțiunii cu informații consulare, Sistemul Informatic E-Cons, și au urmărit modul în care utilizatorii se pot programa cu mare ușurință la oricare consulat al României din Republica Italiană, fără apelarea la serviciile unor intermediari.

Partea italiană a apreciat în mod special secțiunea Legislația Muncii din Republica Italiană, care oferă informații, în limba română și italiană, pentru lucrătorii din Agricultură, Asistență socială la domiciliu și Construcții, precum și Ghidul Lucrătorului român în Italia și secțiunea pentru pensie.

Pe parcursul acestor zile, au fost efectuate deplasări în teren, în mod concret la ferme și depozite de produse agricole care utilizează ca forță de muncă cetățeni români, bulgari, italieni sau macedoneni, inclusiv imigranți proveniți de pe continentul african. În cadrul acestor întâlniri începute de la primele ore ale dimineții, echipa consulatului, alături de reprezentanții sindicatului CGIL FLAI, sindicatului Agro Frăția, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și sindicatul bulgar și macedonean au purtat discuții cu muncitorii români aflați la lucru, pe următoarele teme, după cum urmează:

  • – Condițiile de lucru și de viață, locurile de proveniență din România și perioada de când își desfășoară activitatea în Italia;
  • – Informarea asupra deschiderii unui Consulat General al României cu sediul la Bari, precum și activitățile pe care oficiul consular le poate desfășura în sprijinul cetățenilor români, fiind prezentate și accentuate avantajele desfășurării activității / muncii în condițiile existenței unui contract legal de muncă. S-au subliniat beneficiile dovezii continuității legale în muncă și ale cotizațiilor aferente ce au drept consecință directă și viitoare drepturile bănești primite la pensionare, atât în Italia, cât și în România;
  • – Echipa CG Bari a insistat asupra importanței cunoașterii prezenței acestor lucrători din agricultură, din sudul peninsulei, fie prin anunțarea oficiului consular, chiar si pentru cei veniți temporar, fie prin înregistrarea contractelor de muncă la autoritățile competente, sau prin înscrierea voluntară în diferite asociații și/sau organizații sindicale;
  • – Reprezentantul MRP a discutat cu cetățenii români despre importanța informării, atât înainte de plecarea la muncă în străinătate, cât și după momentul sosirii, și a insistat asupra riscurilor de a deveni victime ale abuzurilor. În acest context, a prezentat campania națională “Informare acasă! Siguranță în lume!” pe care MRP a derulat-o în România în perioada mai-iunie a.c., într-o primă etapă dedicată tinerilor, și care va fi reluată în septembrie, când li se va adresa adulților care intenționează să lucreze ca sezonieri în agricultură în Spania, Italia sau alte state. Reprezentantul MRP le-a distribuit lucrătorilor români broșura campaniei;
  • În cadrul întâlnirilor cu proprietarii fermelor din Ginosa, Palangiano, Castellaneta,  echipa CG Bari a subliniat importanța acordată de Guvernul României siguranței muncitorilor români care își desfășoară activitatea în afara granițelor.

La toate întâlnirile avute cu cetățenii români, a fost distribuită broșura intitulată ”Protecția în Domeniu” alături de alte materiale ale sindicatului CGIL FLAI Puglia, redactate în italiană și română, materiale traduse cu sprijinul oficiului consular de la Bari.

Menționăm că toți cetățenii români întâlniți pe parcursul acestor zile în diferite ferme și localități au declarat că au cunoștință de fenomenul muncii la negru, dar ei au ales să lucreze cu contract legal, mare parte fiind cu toți membrii de familie prezenți. În general aceștia se află în Italia de 10 – 15 ani, dar există și un număr restrâns care sunt prezenți doar 2-3 luni, la munca sezonieră din agricultură.

În ultima zi a acțiunii a avut loc o altă întâlnire la care au participat cetățeni români și bulgari, de această dată la sediul Camerei de Muncă din localitatea Ginosa Marina, unde au fost reluate prezentările cu  informațiile necesare de știut pentru a fi în siguranță. Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Ca și concluzie generală se impune sublinierea faptului că România, prin Consulatul General de la Bari, este prima țară care a încheiat un protocol de cooperare cu sindicatul italian FLAI CGIL – Puglia, pentru sprijinirea cetățenilor români ce își desfășoară activitatea în agricultură, asistență socială (badante) și construcții, conform competențelor și prevederilor legale.

Atât conținutul materialelor cât și instrumentele și modalitățile de popularizare utilizate, respectiv info-kioșkul și broșurile, au fost unanim apreciate pentru informațiile concise, concrete și mai ales pentru ușurința utilizării acestora de către cetățenii interesați.

Reprezentanții Bulgariei și Macedoniei au considerat acțiunea, protocolul de colaborare cât și instrumentele utilizate ca un exemplu de bună practică, solicitând informații suplimentare pentru implementare, inclusiv pentru cetățenii pe care îi reprezintă.