Pe data de 20.09.2018, la Palatul Victoria, a avut loc ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social

C O M U N I C A T

Joi, 20.09.2018, la Palatul Victoria, a avut loc ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, la care au participat doamna Prim Ministru, Viorica DĂNCILĂ, împreună cu toți factorii responsabili din cadrul ministerelor de resort, cei ai Casei Naționale de Pensii,  reprezentanții confederațiilor sindicale și cei ai confederațiilor patronale.

Din partea C.N.S.L.R.-FRĂȚIA,  a participat domnul Președinte Leonard BĂRĂSCU.

În deschiderea ședinței, doamna Prim Ministru Viorica DĂNCILĂ a propus sindicatelor și patronatelor să facă o scurtă prezentare a problemelor pe care acestea le au, , la nivel sectorial.
Propunerile primite din partea organizațiilor sindicale, membre ale confederației, legate de Legea pensiilor și cea a dialogului social, au fost susținute de domnul Președinte Leonard BĂRĂSCU.

În partea a doua a întâlnirii, doamna Lia Olguța VASILESCU a prezentat sindicatelor și patronatelor, noua Lege a pensiilor, prin care s-a creat cadrul legislativ, atât pentru actualii angajați, viitori pensionari în sistemul public, dar și pentru pensionari, în ceea ce privește creșterea punctului de pensie, conform  calendarului pe care Guvernul și l-a propus .

Atât partea sindicală, cât și cea patronală au primit asigurări din partea doamnei ministru Lia Olguța VASILESCU că, în situația în care aplicarea Legii pensiilor  ar crea probleme financiare majore, acestea vor fi reglementate prin Ordonanță de Urgență.

Conform unui act normativ care urmează a fi elaborat de către Guvern, reprezentanții Ministerului Muncii Solidarității Sociale și Justiției, împreună cu cei ai Ministerului Finanțelor Publice, preconizează ca, începând cu anul 2019, salariul minim să crească cu 150 lei brut, până în 2020, când se va ajunge la 2.500 lei.

Doamna Prim Ministru Viorica DĂNCILĂ a apreciat că Proiectul realizat de Ministerul Muncii se bazează pe principii sănătoase, care să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii publice, dar şi venituri mai mari românilor., considerând că este un proiect care rezolvă, în primul rând, inechităţile din sistemul public de pensii şi care va duce la creşteri substanţiale ale pensiilor.

Tototdată, C.N.S.L.R.-FRĂȚIA  a susținut  necesitatea modificării Legii Dialogului Social, conform propunerilor primite de la federațiile membre,.

Totodată, unul dintre obiectivele majore ale actualei guvernări, pe care s-a pus accentul în mod deosebit, în cadrul întâlnirii de ieri, a fost cel legat de elaborarea, coordonare şi planificarea politicilor la nivelul administraţiei publice central, prin  îmbunătăţirea calităţii actului guvernamental şi a managementului politicilor publice.

Având în vedere faptul că Guvernul a modificat și completat legislația achizițiilor publice, s-a convenit ca forma propusă  să fie înaintată, spre consultare  părții sindicale, care a susținut necesitatea unor amendamente, în ceea ce privește  simplificarea, clarificarea și corelarea unele prevederi, precum  reducerea termenelor în procesul de atribuire a contractelor publice.

Ședința Consiliului Național Tripartit a fost apreciată, în mod pozitiv, de către partea sindicală, considerându-se că, prin seriozitatea subiectelor abordate, a fost creat un cadru de consultare și analiză a proiectelor de programe și strategii elaborate la nivel guvernamental, precum și solutionarea pe calea dialogului tripartit a diferendelor de natură socială și economică.

 

PREȘEDINTE,
Leonard Sorin BĂRĂSCU