La data de 1 mai, sărbătorim Ziua Internațională a Muncii

În luna mai, spunem:

Votați democrația și justiția socială!

Votați o Europă mai echitabilă pentru muncitori!

 

La data de 1 mai, sărbătorim Ziua Internațională a Muncii, – și aceasta înseamnă că sărbătorim solidaritatea noastră ca sindicaliști în toată diversitatea noastră. Dar această lună mai este, de asemenea semnificativă dintr-un alt motiv : intre 23 și 26 in această lună, alegătorii din întreaga Europa vor merge la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European, pentru următorii cinci ani. Rezultatul este crucial pentru viitorul si bunăstarea tuturor.

In ultimii ani, Uniunea Europeană nu si- a respectat promisiunea unei vieți mai bune pentru cetățeni.

Acest lucru a generat scepticism și furie pe scară largă în rândul multor oameni, și înțelegem de ce. De la criza din 2008, UE, care promitea progresul social, a încurajat măsuri dure de austeritate care au lărgit inegalitățile, au subminat standardele de viață ale oamenilor și capacitatea sindicatelor de a negocia și de a lua măsuri colective pentru  un tratament mai corect.

Unele guverne ale UE au susținut că pot să facă mai bine – și să câștige susținerea unui public mai important – prin căutarea propriului „presupus” interes național , lasand de o parte UE și valorile europene ale solidarității și integrării. Și unii alegători au fost atrași sa susțina partide populiste care dau vina pe UE pentru toate problemele noastre actuale .

Știm din experiența îndelungată în Europa că partidele naționaliste oferă soluții ușoare (care de multe ori  vizează și/sau dau vina pe grupuri vulnerabile de oameni)  care conduc doar la conflicte și daune la nivelul  societății. Naționalismul și xenofobia nu oferă soluție la problemele globale cum ar fi schimbările climatice, puterea multinaționalilor, poluarea, criminalitatea cibernetică și terorism. Suntem la o răscruce periculoasă. De aceea, toti membrii de sindicat  trebuie să-si utilizeze votul în luna mai pentru a alege candidații care vor susține democrația, care susțin cererile noastre și care să depuna eforturi pentru o Europă mai echitabilă pentru toți: tineri și bătrâni, femei și bărbați, angajați și șomeri, indiferent de originea etnică.

Desigur, nu ne dorim  doar o formă formală și instituțională de democraţie: avem nevoie de democrație economică și socială. Democratie la locul de munca. Și democrația la locul de muncă înseamnă a  le da înapoi lucrătorilor viitorul, dându-le speranța în viitor.

Pentru un lucrător în Europa, viitorul înseamnă un loc de muncă de calitate, un salariu decent, posibilitatea să aibă acces la locuințe și la protecția socială, la educație decentă și la formare decent a copiilor lor.

 

UE se confruntă cu o dublă urgență: nu numai amenințarea democratiei pe care o reprezintă naționalismul și extremismul, dar și provocările sociale care includ șomajul, munca precară,  sărăcia și reducerea serviciilor vitale. Digitalizarea și globalizarea transformă și, uneori, distrug locuri de muncă în Europa. O serie intreagă de dovezi arată că, la nivel global climatul se îndreaptă într-o direcție periculoasă. Dacă vrem să salvăm locuri de muncă protejând în același timp mediul, comunitățile și mijloacele de existență, avem nevoie de așa-numita „Tranziție justa „, care garantează lucrătorilor  abilități noi, adecvate unui mediu mai ecologic si economiei digitale. Toate aceste aspecte au nevoie de soluții politice care pun oamenii pe primul loc.

În calitatea noastra de sindicate, la nivel national si european, ne luptăm pentru a apăra interesele lucratorilor – și am avut un succes. „Pilonul european al drepturilor sociale” poate suna birocratic, dar a dus la o serie de schimbări legale care vor face contractele de muncă  mai sigure, ajuta familiile să imbine viața profesională cu viața de familie și să protejeze lucrătorii care se deplasează între statele membre ale UE, prin asigurarea remunerării egale a muncii și condiții de muncă egale. Este doar un început,  și avem nevoie disperată de reprezentanți in  Parlamentul European care vor fi dispuși să meargă mult mai departe.

Liderii UE au făcut o mulțime de greșeli de la începutul crizei economice  în 2008 -deși criza nu a fost vina lor. Dar acum avem o șansă să influențăm ceea ce se întâmplă în următorii cinci ani. Avem de ales – și  ar putea fi mult mai  important. Putem alege extremiști care vor merge în Parlamentul European cu scopul de a submina și de a distruge solidaritatea europeană (deși este plătită de noi, contribuabilii), sau putem vota pentru candidații care susțin democrația, libertatea și progresul social.

Alegerea este a noastra !