28 aprilie, ziua comemorării victimelor accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale

A munci înseamnă să-ţi câștigi traiul, nu să-ţi provoace moartea!

Aproape două sute de mii de oameni mor în fiecare an în Uniunea Europeană ca urmare a imbolnavirilor la locul de muncă, a afectiunilor și a accidentelor.
Realitatea este mult mai dură – este o masivă sub- raportare din partea angajatorilor, iar atunci când un lucrător este ucis de activitatea pe care o desfasoară, afectează familii întregi.

Confederatia Europeana a Sindicatelor solicită ca Uniunea Europeană – în special noul Parlament European care va fi ales în luna mai și noua Comisie Europeană care urmează să fie numită în urma alegerilor:
• Să stabilească un obiectiv de cancer zero la locul de muncă, și, ca un pas către atingerea acestui obiectiv, „limite obligatorii de expunere ocupațională” pentru cel puțin 50 de substanțe canceroase (24 au fost aprobate de actualul Parlament și de Comisie);
• Să introducă o directivă privind stresul la locul de muncă pentru ca toți angajatorii să adopte inițiative pentru a identifica și preveni stresul și procedurile de combatere a stresului;
• Să introducă o directivă pentru combaterea durerii de spate, a genunchilor și a articulațiilor si degetelor (și a altor afectiuni musculo-scheletice) la locul de muncă;
• Să lanseze o dezbatere privind prevenirea deceselor rutiere legate de locul de muncă și a sinuciderii legate de locul de muncă, în vederea adoptării de noi măsuri în mandatul noului Parlament și a Comisiei.

A munci înseamnă să-ţi câștigi traiul, nu să-ţi provoace moartea!

UE ar trebui să depună eforturi pentru a elimina decesele determinate de locul de muncă și să adopte un obiectiv oficial de zero cancer la locul de muncă . Legislația UE este necesară pentru a obliga angajatorii să instituie acțiuni pentru prevenirea și combaterea stresului cauzat de locul de muncă și pentru a opri mizeria și sinuciderea cauzată de stresul cauzat de locul de muncă.
UE trebuie, de asemenea, să acționeze pentru a reduce suferinţa a milioane de lucrători care sunt afectaţi de dureri musculo-scheletice – cum ar fi spatele, genunchiul și alte dureri în tendoane, articulații, mușchi și oase.

O mare parte din decesele rutiere sunt legate de muncă, iar economia digitală determină o creștere a numărului de persoane care transportă mărfuri pe șosea. Este nevoie de acele platforme care creează condițiile de responsabilizare, de a lua măsuri pentru a proteja lucrătorii și a preveni decesele legate de locul de muncă. De asemenea, acești lucrători de livrare sunt supuși din ce în ce mai mult violenței. În ceea ce privește sinuciderile determinate de locul de muncă, avem nevoie de studii și statistici, precum și de acțiuni de prevenire a unor astfel de sinucideri .
28 aprilie este ziua in care sindicaliștii din întreaga lume ” isi amintesc de morți și luptă pentru cei vii” și insistă pe lângă factorii de decizie și angajatori, pentru necesitatea de a lucra cu sindicatele in vederea opririi deceselor la locul de muncă, a afectiunilor și îmbolnavirilor.

Se estimează că sunt aproximativ 500.000 de decese cauzate de îmbolnavirea de cancer la locul de muncă în perioada 2014-2019 (perioada în exercițiu a Comisiei Europene și a Parlamentului), o parte dintr-un total de 900.000-1 milion de decese cauzate de muncă, în aceeași perioda, în statele membre ale UE .