”Together at Work” (Împreună la locul de muncă), campania lansată de IndustriAll Europe

Pe data de 26 septembrie 2019, la Bruxelles, IndustriAll Europe a  lansat campania  „Together at Work”, o campanie pentru a demonstra impactul pozitiv al negocierilor colective în asigurarea unei vieți mai bune pentru salariați; la eveniment au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Președinției finlandeze, eurodeputați și ai asociațiilor patronale europene.

Domnul Florin Bercea, prim-vicepresedinte CNSLR- FRATIA si presedintele  FSLI Petrom  a participat la acest eveniment, fiind unul dintre  invitaţii la panelul de dezbateri referitoare la importanţa negocierilor colective; în luarea sa de cuvânt, a subliniat  dificultăţile întâmpinate la nivel naţional în derularea negocierilor colective si a consecinţelor acestora  asupra  nivelului de viaţă a salariaţilor din ţara noastră.


 

  • Campania se va desfășura în perioada septembrie 2019 – martie 2020, și se adresează salariaților în general, concentrându-se în special pe femei, tineri și cei aflați în locuri de muncă precare. De asemenea, va căuta să influențeze și angajatorii și politicineii.
  • Vrem să promovăm beneficiile negocierilor colective în Europa, pentru salariați, dar și pentru economie și pentru întreaga societate”, a explicat  Luc Triangle, Secretarul General al IndustriAll  Europe, „în special într-un moment în care noua Comisie a exprimat dorința de a reintroduce negocierile colective pe agenda europeană”

Printre motivele pentru care IndustriAll Europe lansează această campanie, se numără întărirea negocierilor colective pentru creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Luc Triangle, Secretarul General al industriAll Europe, a spus:

În ultimele decenii, structurile negocierilor colective au fost erodate în toată Europa. În urma crizei economice începute în 2008, negocierile colective au fost atacate în mod intenționat, atât de către guvernele naționale, cât și de către instituțiile europene, cu scopul de a reduce salariile și a restabili profitabilitatea. Creșterea numărului contractelor individuale a lăsat mulți salariați în imposibilitatea de a se apăra și a dus la creșterea muncii precare și a sărăciei în muncă.”

 „Astfel s-a produs un cerc vicios în care acoperirea redusă a contractelor colective subminează puterea salariaților de a acționa împreună prin intermediul sindicatelor, pentru a îmbunătăți condițiile tuturor salariaților din societate. De asemenea, coeziunea socială este erodată și viitorul sistemelor noastre de securitate socială este amenințat, deoarece salariații nu își mai pot permite, iar angajatorii nu mai trebuie, să contribuie suficient pentru a asigura o protecție adecvată.”

 „Campania va demonstra în mod clar avantajele pentru salariați, pentru angajatori și pentru întreaga societate ale unui model de relații la locul de muncă bazat pe negocieri colective. Acest model presupune sindicate puternice și angajatori dispuși să stea la masa de negocieri. Campania Together at Work va arăta direcţia și va identifica măsurile necesare pentru susținerea negocierilor colective.”

Manfred Anderle, președintele Comitetului pentru negocieri colective și politici sociale al IndustriAll Europe, a mentionat:

Obiectivul principal al campaniei este de a demonstra impactul pozitiv al negocierii colective asupra calității vieții, a stabilității economice și a coeziunii sociale. În fiecare lună, ne vom concentra pe un set diferit de mesaje adresate salariaților, angajatorilor, tinerilor și altora. Spunând povești reale despre salariați, luptele lor și meseriile lor, sperăm să evidențiem beneficiile concrete pe care sindicatele le aduc prin negocieri cu angajatorii.”

Aceste mesaje vor fi difuzate de toate cele 181 de sindicate afiliate la industriAll Europe din 38 de țări europene – reprezentând 7 milioane de bărbați și femei care lucrează pentru lanțurile de aprovizionare din sectoarele de producție, minerit și energie din Europa – printr-o combinație de materiale video și scrise pentru a fi utilizate în acțiuni la locul de muncă și în reţelele social media.

Mai multe informatii gasiti pe web site –ul campaniei “ Together at work “ : https://togetheratwork.eu/

Mai jos găsiti comunicatul de presa post eveniment, fotografii de la eveniment , precum și  materiale social media utilizate în cadrul campaniei.