Confederatia Europeana a Sindicatelor sustine ca toate companiile trebuie să suspende plățile către acționari în timpul crizei de coronavirus.
|

Sindicatele solicită băncilor și marilor companii să facă tot posibilul pentru a depăși consecințele economice ale crizei coronavirusului prin suspendarea plăților de dividende și răscumpărarea acțiunilor.

În general, majoritatea companiilor ar urma să plătească dividende în scurt timp, iar acționarii vor primi un record  de 359 miliarde de euro în acest an – o creștere de 12 miliarde de euro față de anul precedent.

Dar, în aceste circumstanțe extraordinare, ETUC consideră că marile companii trebuie să pună interesele lucrătorilor și ale economiei deasupra acționarilor, folosind banii disponibili pentru protejarea locurilor de muncă și a salariilor.

Companiile din 20 de țări europene primesc miliarde de euro ca sprijin de statului pentru a face față crizei prin măsuri precum subvențiile salariale.

Suspendarea plăților de dividende ar trebui să fie o condiție clară a sprijinului contribuabililor, împreună cu condițiile sociale, precum garanțiile de a nu face concedieri sau de a încalca drepturile lucrătorilor.

Dacă se continua distribuția  dividendelor, statele membre și UE ar trebui să crească impozitarea acestor dividende nejustificabile pentru a finanța serviciile publice care sunt puternic afectate de această criză.

Apelul nostru vine după ce guvernul francez a anunțat că intenționează să oprească companiile să primească  plata dividendelor, în timp ce BCE a spus că băncile nu ar trebui să plătească dividende „până cel puțin în octombrie 2020”.

Secretarul general al ETUC, Luca Visentini, a declarat:

„Toată lumea are datoria de a face tot ce poate pentru a ajuta în această criză, iar companiile de top nu fac excepție.

„Întreprinderile mari au acumulat profituri, mai degrabă pentru acționari, mai mult de un deceniu, decât să le reinvestească sau să le împartă cu lucrătorii, prin creșterea salariilor în conformitate cu creșterea productivității.

„Într-o perioadă în care milioane de muncitori sunt îngrijorați de traiul lor, iar întreprinderile mici se luptă să supraviețuiască, ar fi nejustificabil doar câțiva înstăriți  sa continue să se bucure de bonusul de dividende. Companiile trebuie să acorde prioritate protejării locurilor de muncă și veniturilor lucrătorilor săi.

„Acesta este motivul pentru care o suspendare a dividendelor trebuie sa reprezinte un fir roșu pentru orice companie care primește sprijinul contribuabililor în timpul acestei crize. Orice dividende care sunt plătite ar trebui să fie impozitate într-o rată mai mare pentru a asigura serviciile publice să aibă banii de care au nevoie pentru a învinge această criză. ”