28 aprilie, Ziua memorialului lucratorilor
|

Focarul COVID-19 ne-a arătat cât de vulnerabili suntem la o epidemie și cât de devastatoare pot fi efectele: asupra vieții, asupra sănătății, asupra societății, asupra economiei noastre.

A demonstrat foarte clar importanța protejării lucrătorilor (și a tuturor oamenilor) împotriva bolilor, în special la locul de muncă.

De asemenea, a arătat importanța investițiilor într-o bună asistență medicală publică, a investițiilor în condiții bune pentru lucrătorii de asistență medicală și a altor lucrători din prima linie, precum și necesitatea asigurării platii concediilor medicale și a altor dispoziții pentru a proteja salariile și locurile de muncă ale tuturor.

De Ziua Internațională a Lucratorilor- 28 aprilie – îi comemorăm pe toți cei care au murit din cauza virusului corona. Ne amintim de lucrătorii din domeniul sănătății și de toți ceilalți lucrători care au murit din cauza virusului corona prin expunerea la locul de muncă. Nimeni nu ar trebui să moară din cauza muncii!

Asistenții medicali, paramedicii, alte cadre medicale și alte persoane care lucrează în spații de îngrijire a sănătății, inclusiv curățătorii, sunt expusi la multiple riscuri profesionale – biologice (de exemplu, provenite de la viruși), chimice (de exemplu, din numeroasele substanțe cancerigene utilizate într-un cadru medical), fizice (de exemplu, de la zgomotul mașinilor, radiații, alunecări și căderi) și riscuri ergonomice (de exemplu, de la ridicări grele), psihologice (de exemplu, din intensitatea și emoția muncii și din munca pe schimburi) și medicamente periculoase.

Mulți alți lucrători sunt, de asemenea, foarte expuși la boli. De exemplu, lucrătorii din domeniul îngrijire, colectoarele de gunoi, personalul didactic, transportul, magazinele, construcțiile, lucrătorii din contact centre și fast-food, precum și curierii și lucrătorii de livrare sunt printre cei cu expunere ridicată la boli. Mulți dintre acești lucrători lucrează și apropiați din punct de vedere fizic fata de alții: riscă să răspândească și să se imbolnăveasca. Unii lucrători detașați și lucratorii precari trăiesc și călătoresc în imediata apropiere cu colegii. Mulți sunt, de asemenea, în condiții de muncă precare, cu salarii mici și nu-si pot lua concediu medical – fie pentru că nu au dreptul la plata concediului medical, fie pentru că nu își pot permite: să se pună pe ei și pe ceilalți în pericol dacă sunt obligați să muncească atunci când sunt bolnavi.

Este esențial ca toate legile și acordurile existente în materie de securitate și sănătate pentru acești lucrători, și pentru toți lucrătorii, să fie puse în aplicare
complet și corect, implicând parteneri sociali. De asemenea, este esențial să examinăm dacă protecțiile existente sunt adecvate pentru a face față riscurilor, cum ar fi virusul corona. Este clar că mulți lucrători, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății, nu aveau, de exemplu, echipament adecvat de protecție personală. Trebuie amplificate investițiile în echipamentele de sănătate și securitate și dialogul la locul de muncă și dezbaterea cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de securitate și sănătate.

Serviciile de asistență medicală au fost întinse până la limita absolută de virusul corona. Capacitatea serviciilor de sănătate publică de a combate criza
coronavirusului nu a fost ajutată de lipsurile de personal și de dotările și bugetele inadecvate. In raportul său recent privind răspunsurile la virus, OCDE a subliniat importanța cheltuielilor de sănătate publică și a investițiilor . Sindicatele apelează la investiții sporite în asistența medicală publică, nu doar în timpul crizei, ci și ulterior pentru a consolida capacitatea serviciilor noastre de sănătate de a face față acestei situații și a altor situații de urgență.

Criza coronavirusului a condus la măsuri temporare de extindere a schemelor de salarizare a bolilor și de protecție a veniturilor lucrătorilor care nu au în mod normal dreptul la concediu medical și la alte protecții, inclusiv lucrători independenți și de pe platforma. Acest lucru arată că există o problemă pe
termen lung care trebuie rezolvată: toți lucrătorii ar trebui să aibă o remunerație a concediului medical, un ajutor de șomaj și alte prestații de protecție a salariilor și protecții adecvate pentru sănătatea și siguranța lor în viața la locul de muncă.