Mesajul Președintelui Confederației, cu ocazia zilei de 1 Mai
|

În prezent, izolarea acoperă majoritatea populației tarii noastre, ca si a întregii lumi de altfel, cu intenția de a preveni răspândirea rapidă a coronavirusului în comunități și de a proteja atât persoanele în vârstă, cât și cele ale căror condiții de sănătate preexistente le expun si mai mult.

Impactul economic și social perturbă lumea muncii, iar lucrătorii sunt cei care plătesc cel mai greu preţ al acestei situatii. Răspunsul la pandemie se
concentrează în mod corect pe izolare și pe atenuarea efectelor virusului, precum și pe sprijinul lucrătorilor din sănătate aflati in prima prima linie și al celor care lucrează în multe alte domenii vitale.

Cu ocazia Zilei de 1 Mai, salutăm lucrătorii din domeniul sănătății, precum și pe cei din toate sectoarele a căror muncă este esențială pentru salvarea vieții,
oferirea de servicii și furnizarea de produse vitale.

Au murit oameni și multi alţii vor avea sănătatea şubrezită mult timp de acum încolo. Lucratorii sunt si eroi dar si victime ai coronavirusului… S-au suspendat aproape 1 milion de contracte de muncă, au închis firme, se așteaptă ca alte locuri de muncă să fie pierdute şi zeci de mii de oameni să cadă din nou în sărăcie, iar inegalitatile deja importante, să se adâncească și mai mult.

Sistemul de sănătate publică a fost slăbit de lipsurile ultimilor ani, iar eroziunea drepturilor lucrătorilor face ca aceştia să se confrunte cu o povară deosebit de grea. Această situație trebuie să se schimbe!

Antidotul acestei crize constă în solidaritate, solidaritate care reprezintă sensul existenţei si acţiunii sindicatelor, de-a lungul istoriei și astăzi !

Toate organizatiile sindicale trebuie să fim împreună pentru a depăși criza creată de COVID-19 și pentru a ne pregăti pentru viitor !
Solicităm guvernului, si cu aceasta ocazie sa ne aiba partenei permanenţ de dialog social pentru a face față crizei și pentru a garanta salariile și sprijinul pentru veniturile lucrătorilor.

De asemenea, solicităm tuturor companiilor să respecte drepturile lucrătorilor și insistăm ca guvernul să se asigure de acest lucru. Noi ne reafirmăm angajamentul de a susţine cu aceeasi convingere, în continuare, democrația și drepturile omului.

Nimeni nu poate fi lăsat în urmă ! Investițiile masive în sănătate și îngrijire publică, pentru a asigura accesul tuturor cetatenilor, respectarea deplină a
drepturilor tuturor lucrătorilor, precum și revenirea în condiţii de siguranţă la locul de muncă trebuie să fie plasate în centrul fazei de revenire, recuperare si refacere dupa criză.

Recuperarea economiei trebuie să aibă trei obiective principale: locuri de muncă, venituri si protectie socială. Obiectivul trebuie sa fie muncă decentă pentru toți, condiții adecvate de sănătate și siguranță, formalizarea muncii informale; trebuie garantat salariul minim pentru o viață decentă a tuturor celor care muncesc si trebuie garantat tuturor lucrătorilor dreptul la negocieri colective.

Ziua de 1 Mai, Ziua Internatională a Muncii, ne determină sa arătăm că în traire si actiune suntem împreună chiar dacă fizic suntem distanţaţi, si demonstrăm si cu această ocazie că sindicatele știu că solidaritatea funcționează !

Împreună întotdeauna suntem mai puternici !