Sanatatea si siguranța la locul de muncă nu se află printre cele mai importante 40 de priorități ale Comisiei, în ciuda coronavirusului

Sindicatele sunt șocate și îngrijorate de faptul că,  Comisia Europeană nu are încă planuri oficiale de a asigura securitatea locurilor de muncă în urma izbucnirii coronavirusului.

Un program de lucru actualizat publicat de Comisie include 43 de inițiative noi, inclusiv propuneri, de la taxe aeroportuare la active criptografice și „o mai bună reglementare”.

Cu toate acestea, Comisia a omis din nou îmbunătățiri ale sănătății și siguranței la locul de munca in document, având în vedere că problema se afla deja în orientările politice și în programul său original de lucru.

Aceasta este o decizie uluitoare după mii de decese cauzate de expunerea la Covid-19 la locul de muncă, în timp ce alte milioane rămân acasă, deoarece locurile lor de muncă sunt considerate nesigure.

Chiar și fără Covid-19, există încă 4.000 de accidente mortale anuale de muncă, în timp ce peste 100.000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului  cauzat de conditiile de muncă.

Este necesară o strategie nouă și ambițioasă a UE privind sănătatea profesională și în condiții de siguranță, inclusiv limite suplimentare de expunere profesională obligatorie la substanțele provocatoare de cancer și o directivă privind combaterea stresului.

Omisiunea  este una dintre o serie de neglijente recente ale sănătății și securității din partea Comisiei:

  • Foaia de parcurs a Comisiei pentru  ridicarea masurilor de izolare nu a avut în vedere sănătatea și siguranța.
  • După includerea binevenită a Covid-19 în Directiva privind agenții biologici, comitetul de expertiză al Comisiei nu a oferit lucrătorilor cel mai înalt nivel de protecție împotriva virusului.
  • Comisia nu a recunoscut încă Covid-19 ca boală profesională.

Comisia a luat unele măsuri, dar este clar că o actualizare urgentă a standardelor europene de securitate și sănătate  trebuie să fie o prioritate, astfel încât oamenii să poată reveni la locul de muncă cu încredere și să se prevină un al doilea val al  virusului.