CONGRES CGIL- LOMBARDIA

In perioada 19-21 noiembrie, la Milano, s-a desfasurat cel de-al XII-lea Congres al Confederatiei Generale a Lucratorilor din Italia, regiunea Lombardia; confederatia noastra a dezvoltat de-a lungul timpului o colaborare stransa cu aceasta organizatie, care s-a concretizat in implementarea mai multor proiecte, cu finantare europeana, proiecte care au avut in vedere promovarea si apararea drepturilor lucratorilor din tarile noastre.

La acest eveniment, CNSLR- FRATIA a fost reprezentata de Florentina ENACHE- sef Departament Relatii Internationale.

Congresul, moment esențial pentru activitatea unei organizații democratice,  gaseste Italia într-o situație complexă, după zece ani de criză economică și socială.   Congresul a  reprezentat un moment de schimb de opinii și propuneri pentru țară. Astfel, Congresul CGIL s-a dedicat schimbărilor din domeniul relatiilor de muncă si  necesitatii unor noi drepturi și protecția drepturilor existente.

Acest eveniment a oferit sindicaliștilor ocazia de a discuta  viziunea și strategiile pe care le propun la nivel national,  pentru a genera bunăstarea pentru toată lumea, pentru afirmarea drepturilor, pentru stabilitate și forță a sistemului economic și social .

Temele principale, care au reprezentat  piatra de temelie a Congresului, au fost :

Egalitate: nesiguranța, negarea libertăților, reducerea drepturilor, fragmentarea muncii – au fost efectele politicilor și de austeritate liberale puse în aplicare pentru a face față globalizării. Acest lucru a contribuit la devalorizarea muncii și la creșterea inegalității, generând individualitate și răutate. Pentru CGIL, ca pentru toate organizatiile sindicale, egalitatea și libertatea sunt valorile fundamentale ale democrației. Acestea sunt valorile prin care se reconstruiesc și se definesc politici în care drepturile sunt universale, iar resursele și oportunitățile nu sunt un privilegiu pentru unii, ci o oportunitate pentru toți.

Dezvoltare: Creșterea inegalităților sociale și teritoriale și a tranzițiilor majore – ecologice și tehnologice – necesită o strategie pe termen lung. Piatra de temelie a acestui proces este durabilitatea ecologică, economică, socială și teritorială pentru un nou model de dezvoltare care răspunde nevoilor actuale și respectă pe deplin, pe cele ale generațiilor viitoare. Negocierile pentru dezvoltare reprezinta instrumentul de negociere a condițiilor prealabile pentru crearea muncii demne și a  bunăstării, pentru un model nou și consolidat al confederalismului.

Drepturile și cetățenia: Exercitarea cetățeniei ca acces deplin la drepturile primare în muncă și în societate pentru a răspunde lacunelor și inegalităților sociale. Aplicarea conținutului Cartei Drepturilor, un nou model de redistribuire a timpului de lucru și a celui privat și relația dintre venituri și salarii. Incluziunea socială și economică intr-un sistem educațional și de formare care determină depășirea segregării sociale și reprezintă un instrument fundamental pentru accesul la procesele democratice. Afirmarea solidarității  pentru a face față proceselor migratorii. Afirmarea drepturilor civile și a drepturilor omului împotriva discriminării pe baza de orientare sexuală, identitate de gen.

Solidaritatea și democrația: Coeziunea, incluziunea și participarea democratică sunt instrumente prin care se intenționeaza să se schimbe paradigma individualismului, fragmentarea condițiilor și a intereselor pentru reconstruirea unei noi solidaritati collective, care trebuie pusă în practică  printr-o propunere puternică de negociere incluzivă.

Pe data de 19 noiembrie, in cadrul Congresului CGIL, a fost organizata o conferinta pentru a celebra centenarul Organizatiei Internationale a Muncii, una dintre temele mult dezbatute fiind migratia fortei de munca, situatia refugiatilor si a solicitantilor de azil si cooperarea sindicala in vederea integrarii acestora pe piata muncii. Cu aceasta ocazie, reprezentanta CNSLR- FRATIA a transmis un mesaj de sustinere si solidaritate, pentru o viata decenta si demna pentru toti  lucratorii .