„Digitalizarea, impact asupra pietei muncii si provocarile pentru sindicat”

In perioada 26-27 noiembrie 2018, C.N.S.L.R. – FRĂȚIA a organizat Seminarul cu tema „ Digitalizarea, impact asupra pietei muncii si provocarile pentru sindicat”. Conferinta a avut loc la Hotel Rozmarin, Predeal.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “ Danube@work: Partenerii sociali pentru munca digitală echitabilă“, implementat în perioada 01.01.2017-31.12.2019, de confederații sindicale si patronale din Austria, Bulgaria, România și Serbia: Federația sindicală austriacă (ÖGB), Confederația Sindicatelor Independente din Bulgaria (CITUB), Confederația Sindicatelor Libere din România (CNSLR-FRATIA), Confederația Sindicatelor Autonome din Serbia (CATUS), Confederația Sindicatelor Nezavisnost (TUC Nezavisnost), Serbia, Asociația Bulgară pentru Managementul Poporului (BAUH), Uniunea Generală a Industriștilor din România (UGIR), Asociația Angajatorilor din Serbia (SAE). Proiectul este finantat de guvernul austriac. Obiectivul acestui seminar a fost acela de a spori gradul de conștientizare cu privire la provocările determinate de digitalizarea muncii și necesitatea de a identifica soluții la nivel sindical.

Seminarul s-a bucurat de prezenta a 20 participanti si a reunit reprezentanți ai uniunilor teritoriale- filiale ale CNSLR- FRATIA, precum si reprezentanti ai federatiilor sindicale profesionale, afiliate la confederatie; scopul acestui eveniment a fost acela de a consolida colaborarea dintre organizatiile confederatiei pentru armonizarea intervențiilor fata de provocarile reprezentate de digitalizare, care determina schimbări majore pe piata fortei de munca, stimuland apariţia unor noi forme de muncă, transformând rolul relaţiilor angajat-angajator.

Prin prezentarile facute in cadrul seminarului, precum si prin activitatile desfasurate pe grupuri de lucru in cadrul seminarului, consideram ca am reusit sa constientizam si sa aducem un plus de preocupare din partea membrilor nostri, cu privire la provocarile determinate de folosirea tehnologiei de ultima generatie pe piata fortei de munca, avand posibilitatea de a analiza avantajele si dezavantajele acestui proces, oportunitatile dar si slabiliciunile in noul context al digitalizarii.