Șapte organizații sindicale europene au susținut Ziua mondiala de protest, organizata de tineri împotriva schimbărilor climatice.

Șapte organizații sindicale europene au susținut  Ziua mondiala de protest, organizata de tineri împotriva schimbărilor climatice :    ETUC, EFJ, EFBWW, EPSU, EFFAT, ETF și IndustriAll (reprezentând lucrătorii din industriile mari consumatoare de energie.

Greta Thunberg, eleva suedeza  în vârstă de 16 ani care a început mișcarea „Vineri pentru viitor„, a cerut colegilor ei din întreaga lume să  i se alăture pentru a demonstra în fata parlamentelor naționale sau clădirilor guvernului local. În întreaga Europă au fost programate  727 de proteste, inclusiv o altă demonstrație majoră de la Bruxelles,  în fata Casei Internaționale a Sindicatelor.

Un banner pe care scria „Nu există locuri de muncă pe o planetă moartă – muncitori care sprijină acțiunile climatice” a fost  atârnat în fața clădirii,  pentru a arăta solidaritatea cu miii de protestatari .

Spectacolul de susținere a fost organizat de Confederația Europeană a Sindicatelor, Confederația Internațională a Sindicatelor și IndustriAll.

Acesta reprezinta rezultatul  întâlnirii între reprezentanții mișcării belgiene Tineretul pentru Climă, inclusiv Anuna de Wever și secretarul general al ETUC, Luca Visentini, și secretarul general al IndustrieAll Europe, Luc Triangle, săptămâna trecută.

Sindicatele și organizațiile lor de tineret se solidarizeaza cu studenții să solicite  țărilor să își îndeplinească obligațiile care le revin în temeiul Acordului de la Paris, ceea ce le obligă să limiteze orice creștere a temperaturii la mai puțin de 2 grade (și să continue eforturile de limitare a acesteia la 1,5 grade) oferind o „tranziție justă” către o economie și o societate ecologică. Miscarea sindicala europeana se lupta de multi ani pentru a construi o societate echitabila din punct de vedere social cu emisii reduse de carbon: CES si afiliatii sai invita UE sa adopte un obiectiv de a atinge emisii zero pana in 2050.

Luca Visentini, secretar general al Confederației Europene a Sindicatelor, a declarat: „Felicitări tuturor tinerilor care iau măsuri pentru planeta noastră. Sindicatele sprijină cu fermitate cererea lor de urgență și ambiție în combaterea schimbărilor climatice. Avem datoria de a lăsa generațiilor viitoare o planetă vie și o societate decentă. Sindicatele știu din istoria noastră că nu putem să ne bazăm pe politicieni pur și simplu să ne dea. Sindicatele nu ar exista dacă oamenii muncii nu ar fi uniti  pentru a cere justiție socială. Din acest motiv, salutăm și îi susținem pe tinerii care cheamă la justiția climatică și îi încurajăm pe tinerii noștri să continue să sprijine această mișcare „.

Secretarul general al IndustriAll Europe, Luc Triangle, a declarat: „Stăm cu tinerii care protestează astăzi, cerând politicienilor să își îndeplinească urgent promisiunea de la Paris privind o tranziție justă către o economie durabilă, deoarece nu există locuri de muncă pe o planetă moartă. Nu există nicio îndoială că schimbările climatice necesită o altă revoluție industrială, iar o tranziție echitabilă este singura modalitate de a ne asigura că nu vine cu prețul locurilor de muncă și al prosperității. Este timpul ca factorii de decizie  să-i urmeze pe acești tineri în luarea de măsuri „.

Sindicatele care sprijină tinerii includ sindicatele europene sectoriale care acoperă industria, transportul, lucrătorii din construcții, alimentația, agricultura și turismul, serviciile publice și jurnaliștii, pe lângă Confederația Europeană a Sindicatelor.

Nota:

  • CES are 89 de confederații sindicale naționale în 38 de țări, plus 10 federații sindicale europene.
  • IndustriAll Europe reprezintă 7 milioane de lucrători, multe din industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi sectorul metalurgic, chimic și minier.
  • EFBWW Federația europeană a lucrătorilor în construcții și prelucrarea lemnului reprezintă 75 de afiliati în 34 de țări.
  • EPSU, Federația Europeană a Serviciilor Publice, reprezentând 8 milioane de lucrători în diferite sectoare precum sănătatea, energia, administrația publică.
  • EFFAT este Federația Europeană a Sindicatelor pentru Alimentație, Agricultură și Turism. reprezentând 120 de sindicate naționale din 35 de țări europene.
  • Federația Europeană a Lucrătorilor în Transporturi (ETF) reprezintă peste 5 milioane de lucrători din transporturi în 41 de țări.