În zilele de 6 și 7 iunie 2019, a avut loc la Bilbao, reuniunea Consiliului de conducere al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în muncă (EU-OSHA)
Reuniunea Consiliului de conducere al Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în muncă (EU-OSHA), a avut loc în perioada 6 și 7 iunie 2019, la Bilbao, având pe agenda de lucru următoarele subiecte importante:
- analiza consolidată și evaluarea raportului anual al activității 2018;
- raportul anual 2018;
- avizul privind situația finală a conturilor pentru exercițiul financiar 2018;
- regulamentul de procedură pentru consiliul de administrație și consiliul executiv;
- amendamente substanțiale și de detaliu la programul anual de lucru.
Reuniunea Consiliului de conducere a fost precedată în data de 5 iunie 2019 de o întâlnire festivă pentru celebrarea celei de a 25-a aniversări de existență a EU-OSHA. La toate aceste manifestări, din partea CNSLR FRĂȚIA, a participat șeful departamentului social, dl. Corneliu CONSTANTINOAIA, având și calitatea de reprezentant titular al lucrătorilor din Romania în Consiliul de conducere al EU-OSHA.
Omagiu adus cu ocazia aniversării de 25 de ani a EU-OSHA
Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a mulțumi celor care au colaborat cu agenția în ultimii 25 de ani, precum și de a evidenția numeroasele sale realizări importante.
EU-OSHA — cunoscută și ca „agenția de la Bilbao” — salută rețeaua sa de parteneri, demnitarii și personalul din trecut și din prezent, la evenimentul organizat în orașul pe care agenția îl numește cu mândrie „acasă”. EU-OSHA aduce un omagiu tuturor colaboratorilor săi și angajamentului lor din ultimii 25 de ani, cu discursuri și dezbateri de grup.
”Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, o felicită și subliniază importanța acestei etape pentru EU-OSHA: „Acum 25 de ani am înființat EU-OSHA pentru a fi siguri că toată lumea, și în primul rând lucrătorii și angajatorii, cunosc legislația în materie de sănătate și securitate și bunele practici de aplicare.”
Două dezbateri de grup dau posibilitatea participanților să reflecteze asupra succeselor obținute în ultimii 25 de ani în domeniul sănătății și securității în muncă (SSM) în Europa, precum și să privească spre viitor. Printre temele dezbătute se numără raționamentul care a stat la baza înființării EU-OSHA, abordarea sa proactivă cu privire la tehnologia digitală, provocările și oportunitățile create de extinderea UE și natura revoluționară a Pilonului european al drepturilor sociale. De asemenea, participanții reflectează asupra succesului proiectelor emblematice ale EU-OSHA, de exemplu Campaniile pentru locuri de muncă sănătoase, OiRA și ESENER, în special asupra rolului vital pe care îl au în sprijinirea microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii.
”Dr. Christa Sedlatschek, directoarea executivă a EU-OSHA, remarcă: „Una dintre marile reușite ale EU-OSHA este că acum este atât de bine conectată cu întreprinderi din toată Europa. Proiecte emblematice, de exemplu ESENER, ajută la întărirea acestor legături prin identificarea nevoilor întreprinderilor și lucrătorilor.”
Importanța unui sprijin permanent și a abordării provocărilor actuale și viitoare din domeniul SSM este subliniată de fostul director al EU-OSHA, dr. Jukka Takala, care împărtășește unul dintre mesajele-cheie ale Agenției: „O bună sănătate și securitate în muncă înseamnă reușită economică. Trebuie să transmitem acest mesaj politicienilor, să schimbăm atitudinile și gândirea pe termen lung.”
Părerea unanimă este că parteneriatele paneuropene și metoda de lucru tripartită a Agenției sunt cheia succesului său. Potrivit fostului director al EU-OSHA, dl Hans-Horst Konkolewsky, „Agenția a dovedit că conceptul pe care se bazează — o agenție tripartită, cu o rețea de puncte focale și parteneri în statele membre și în țările partenere — a fost eficace. Acest concept a fost determinant în crearea unei interpretări comune a destinației noastre în ceea ce privește protecția lucrătorilor.”