Sesiunea Conferinței Internaționale a Muncii, eveniment anual ce se desfășoară în perioada 10 – 21 iunie 2019, la Palais des Nations, sediul ONU de la Geneva
Cea de a 108-a sesiune a Conferinței , care se desfasoara anul acesta, are loc în timpul celui de-al 100-lea an de existență al Organizației Internaționale a Muncii . Pentru a marca această ocazie specială, accentul se va pune pe transformările profunde care au loc în lumea muncii, inclusiv pe rolul pe care ni-l dorim sa-l aiba OIM în modelarea viitorului muncii.
Participă aproximativ 5700 de delegați guvernamentali, angajatori și muncitori din 187 de state membre ale OIM, la ceea ce se numește adesea „parlamentul mondial al muncii”.
Mai mult de 50 de demnitari de rang înalt, inclusiv 45 de șefi de stat și de guvern, urmează să se adreseze delegaților în cele două perioade de nivel înalt ale Conferinței din 10-12 iunie, si respectiv 19- 20 iunie Mulți lideri ai organizațiilor internaționale vor lua parte la discuții, in cadrul sesiunilor plenare sau ale forumurilor tematice. Pe data de 21 iunie, Conferința va fi onorata de vizita Secretarului General al ONU, António Guterres.
Viitorul muncii pe care ni-l dorim
Recomandările Comisiei Mondiale pentru viitorul muncii, care lucrează pentru a construi un viitor mai bun, publicate la începutul acestui an, vor ghida o mare parte din activitatea centenară a CIM. În ultimele luni, statele membre ale OIM au organizat zeci de dialoguri la nivel național pentru a discuta raportul, iar delegații vor aborda problemele ridicate în sesiunile plenare.
Lupta împotriva violenței și a hărțuirii la locul de muncă
Violența la locul de muncă și hărțuirea afectează sănătatea, siguranța și bunăstarea lucrătorilor. În urma discuției inițiale de anul trecut, Conferința Centenară va lua în considerare adoptarea unei convenții cu o recomandare privind această problemă critică.
Declarația Centenară
În cadrul Comitetului plenar, delegații vor lua în considerare o declarație de centenar care va fi adoptată de Conferință. Discuțiile se vor concentra pe forța lucratorilor pentru transformarea lumii muncii și pe misiunea OIM de a construi un viitor al prosperității comune pentru toți.
Aplicarea standardelor
Ca de obicei, Comitetul pentru aplicarea standardelor va studia aplicarea unor convenții ratificate într-un număr de țări și va identifica domeniile în care acestea ar putea fi aplicate mai bine. De asemenea, va analiza punerea în aplicare a politicilor naționale pentru realizarea progresivă a protecției sociale pentru toți, după cum s-a subliniat în Ancheta generală din acest an.
Evenimente și forumuri tematice
Pentru a încuraja dezbaterile, o serie de evenimente și forumuri tematice vor avea loc în perioada 13 – 18 iunie. Într-un format interactiv, cu participarea unor vorbitori excepționali și a unor oaspeți distinsi, aceștia vor oferi ocazia unor discuții pline de viață cu privire la o gamă largă de aspecte care determină viitorul muncii: locuri de muncă și abilități, tehnologie pentru viitor, munca decentă, libertatea de asociere și negocierea colectivă, bussines în slujba muncii decente, multilateralismul și viitorul muncii, tranzițiile de carieră pe tot parcursul vieții. O dezbatere privind construirea unui viitor mai bun, fără munca copiilor, va fi organizată pentru a sărbători Ziua mondială împotriva muncii copiilor.
Reprezentantul organizatiei noastre la acest eveniment de o importanta deosebita pentru intrega lume a muncii , la nivel mondial, este dl. Sorin Stan- secretar general CNSLR-FRATIA.