Întreprinderile care refuză transparența salarială trebuiesc penalizate!
Principiul egalității de remunerare pentru muncă egală a fost consacrat în tratatele europene încă din 1957, deci este timpul să se acționeze pentru a face din acest deziderat o realitate. S-au încercat, fără succes, măsuri voluntare pentru a reduce decalajul scandalos al salariilor între femei și bărbați.
Acesta este motivul pentru care trebuie să acționam pentru a face obligatorie transparența salarizării între femei și bărbați, atât în sectorul privat, cât și în sectorul public, pentru a demasca subevaluarea activității femeilor, care se află în spatele acestei inegalități persistente.
Raportarea obligatorie a salariilor plătite pe categorii de gen, susținută de amenzi în cazul în care o astfel de declarație nu este făcută trebuie să se numere printre „măsurile obligatorii de transparență a salariilor” promise de Ursula Von Der Leyen, dacă se dorește să aibă un impact real.
Președinta desemnată a Comisiei Europene s-a angajat să prezinte măsuri, în primele 100 de zile ale mandatului său, pentru a combate diferența de salarizare de 16% dintre femei și bărbați, în UE .
Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) salută angajamentul și o invită să introducă politici care să aibă șansa de a aduce schimbări reale în sectoarele publice și private.
CES solicită o directivă privind transparența salarizării între femei și bărbați care să includă:
- Audituri anuale obligatorii, privind salarizarea pe gen pentru angajatorii cu mai mult de 10 angajați, pe baza întregului pachet de salarii, inclusiv beneficii și bonusuri;
- Amenzi pentru companii cu mai mult de 10 angajați care omit să prezinte un raport privind nivelul de salarizare între femei și bărbați;
- Dreptul lucrătorilor de a solicita datele de salarizare ale colegilor, precum și informații despre salariile pe gen în cadrul companiilor lor;
- Interzicerea în contracte a clauzelor de confidențialitate și o nouă cerință pentru angajatori să prezinte câștigurile salariale în ofertele de angajare
- Sprijin pentru negocierea colectivă, ca cea mai bună metodă de a elimina diferența de remunerare între bărbați și femei
CES va prezenta propunerile acestea Ursulei Von Der Leyen, precum și comisarilor desemnați cu responsabilitate în domeniu, Helena Dalli și Nicolas Schmit.
Apelul CES pentru o directivă pe această problemă vine după ce doar jumătate din statele membre au urmat recomandarea din 2014 a Comisiei Europene de a rezolva diferența de remunerare între femei și bărbați.
Criza financiară din 2009 și atacurile ulterioare asupra negocierii colective au sporit inegalitatea salariilor pe gen. Decalajul se diminueaza prea încet și crește în realitate în unele state membre.
Confederațaia Europeană a Sindicatelor susține pe deplin planurile primului președinte femeie a Comisiei Europene care dorește să facă o prioritate din obligația la norme de transparență a salariilor și va colabora pentru a se asigura că aceste reguli se vor concretiza în schimbări reale în sectorul public și privat.