CNSLR – FRATIA sustine revendicarile Confederatiei Euopene a Sindicatelor,referitoare la eliminarea DIFERENŢELOR SALARIALE ÎNTRE BĂRBAŢI SI FEMEI

Este momentul sa punem SFÂRŞIT SECRETIZĂRII  !

 

EGALITATE  SALARIALĂ

Cu toții vrem să fim tratați correct.  La nivelul UE există legea privind egalitatea  salarială încă din 1975.
Există un decalaj de salariu de 16% între salariile orare brute ale bărbaților și femeilor.
De la 27% în Estonia la 8% în România, decalajul salarial între bărbați și femei scade  foarte lent  in UE.
Diferența salarială generală între  bărbați și femei  în UE se situează la o valoare șocantă de  40% . Dacă femeile  ar fi  fost plătite la fel ca bărbații, rata sărăciei femeilor active  ar fi  putut  fi  diminuată la jumatate și 2,5 milioane de copii ar fi fost iesiti din sărăcie.
O măsură foarte eficientă pe care UE ar putea s-o ia pentru  obținerea unei  egalitati salariale  ar fi aceea de a avea mai multă deschidere  cu privire la  salarii și inegalitățile în remunerare.

TRANSPARENȚA REMUNERARII ÎNTRE BARBATI ȘI FEMEI

Transparența plăților este o soluție realistă pentru a reduce diferența de remunerare între femei și bărbați . Unele state membre au luat deja măsuri în acest sens. Acum este momentul să introducem o lege europeană pe acest subiect.

  • În Portugalia, unde angajatorii oferă informații angajaților cu privire la salariile medii, diferența de remunerare între femei și bărbați este relativ mic.
  • În Franța, o lege care obligă angajatorii și sindicatele sa discute diferența salarială dintre bărbați și femei o dată pe an, în timpul negocierilor salariale, a determinat ca  numărul de contracte collective  care abordează această diferență  sa crească de 3% la 10% în  primii 3 ani.
  • În Danemarca, diferența de remunerare între barbati si femei a scăzut cu 7% în cele 1000 de companii reglementate de o lege care le impune comunicarea statisticilor  privind salariile bărbaţi/ femei.

CONFEDERAŢIA EUROPEANĂ A SINDICATELOR SOLICITĂ O NOUA DIRECTIVĂ  PRIVIND TRANSPARENŢA SALARIALĂ

CES  solicită o nouă directivă a UE privind transparența remunerațiilor  dintre bărbați și femei care va pune capăt secretizarii  salarizarii prin:

  • Interzicerea clauzelor secretizarii salariale din contracte, pentru ca lucrătorii să poată discuta salariile
  • Solicitarea de informații pentru evaluarea locurilor de muncă pentru a stabili salarii egale pentru muncă egală
  • Asigurarea că toti angajatorii realizează informări referitoare la remuneratii (audituri) și planuri anuale de acțiune pentru egalitatea salarială
  • Sprijin acordat sindicatelor să negocieze cu angajatorii pentru a elimina diferența de salarizare
  • Solicitarea includerii în ofertele de muncă si a pachetului de remunerare
  • Împiedicarea angajatorilor de a se ascunde in spatele vieţii private, a protecției datelor sau sarcinilor administrative pentru a evita abordarea transparenței salariale
  • Asigurarea transparenței întregului pachet salarial, inclusiv beneficii, prime, pensii, indemnizații etc.
  • Impunerea de sancțiuni pentru angajatorii care nu întreprind nicio măsură in acest sens