25 noiembrie – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, sindicatele din întreaga lume susţin necesitatea ca legile împotriva hărțuirii la locul de muncă să fie actualizate pentru a proteja femeile care lucrează de acasă împotriva abuzului online, posibil datorită tehnicilor de supraveghere utilizate de angajatori.

Femeile care lucrează în linia întâi Covid, în special îngrijitorii, personalul medical,lucrătorii din transporturi, magazine și agenții de curățenie  s-au confruntat cu un abuz crescut în timpul crizei.
Dar o mare parte a hărțuirii de la locul de muncă, cu care se confruntă femeile, s-a mutat online în timpul închiderii, fiind facilitată de instrumente de monitorizare intruzive utilizate de multe companii.
Pentru a contracara noua amenințare, sindicatele cer țărilor să ratifice o nouă convenție a Organizației Internaționale a Muncii, care să le angajeze să prevină și să abordeze agresiunea cibernetică și hărțuirea.

Convenția nr. 190 protejează împotriva tuturor formelor de violență și hărțuire din lumea muncii. Convenția se bazează pe un concept larg al „lumii muncii” care ține cont de faptul că în zilele noastre munca nu se desfăşoară întotdeauna la un loc de muncă fizic. De exemplu, acoperă violența și hărțuirea care au loc în timpul călătoriilor legate de locul de muncă, atunci când fac naveta către și de la locul de muncă, în locul de cazare oferit de angajator sau prin intermediul comunicațiilor legate de muncă, inclusiv cele permise de tehnologiile informației și comunicațiilor.
Noua normă internațională a muncii stabilește standarde globale minime pentru crearea unui climat general de toleranță zero față de violență și hărțuire, punând un accent deosebit pe necesitatea de combatere a violenței bazate pe gen.

Potrivit prevederilor Convenției, violența și hărțuirea la locul de muncă reprezintă o serie de forme inacceptabile de comportament și practici sau amenințări ale acestora – simple sau repetate – scopul, rezultatul sau posibila consecință a acestora fiind rănirea fizică, psihologică, sexuală sau economică. Convenția definește victimele ca fiind toate persoanele implicate în sectorul public sau privat, în economia formală și informală, inclusiv solicitanții de locuri de muncă, stagiari și foști angajați.

Convenția, care va intra în vigoare anul viitor, este primul standard internațional de muncă care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii. Guvernele și angajatorii care sunt membri ai OIM au cazut de acord asupra convenției și s-au angajat să îmbunătățească legile, serviciile și procedurile de combatere a violenței și a hărțuirii.

Secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch, a declarat:

„Deși există unele legi, politici și servicii, violența și hărțuirea la locul de muncă rămân o problemă majoră, în special pentru femei. Astăzi nu există suficiente mecanisme eficiente pentru a preveni și a combate hărțuirea cibernetică și, în special, pentru a preveni supravegherea intruzivă.
„În general, companiile știu sau pot afla cu ușurință cum să facă față hărțuirii la locul de muncă, dar trebuie să își actualizeze procedurile pentru a le aplica hărțuirii lucrătorilor care lucrează de acasă. Tendința către munca la domiciliu va continua după pandemia COVID, astfel încât convenția OIM vine în timp util și necesită o atenție urgentă.
Cel mai bun mod de a realiza progrese este ca guvernele să asigure cadrul legal corect pentru a aborda aspecte precum hărțuirea cibernetică, supravegherea cibernetică și să încurajeze angajatorii să negocieze procedurile cu sindicatele. Acest lucru s-a dovedit deja a fi de succes, deoarece companiile cu un sindicat au cu 60% mai puține hărțuiri sexuale „.

Convenția angajează, de asemenea, guvernele și angajatorii să atenueze impactul violenței domestice, inclusiv atunci când acasă este locul de muncă, așa cum se întâmplă din ce în ce mai ales în cazul situatiei determinate de COVID. De asemenea, solicită măsuri precum concediul pentru victime, programe de lucru flexibile, protecție temporară împotriva concedierii și pentru a permite sprijinul la locul de muncă al victimelor violenței domestice.