Petiție – Mai multă democrație la locul de muncă este o necesitate!

Libertatea, democrația și justiția socială sunt valori esențiale ale Uniunii Europene. Democrația este importantă nu numai la nivel politic, ci și la nivel economic. Mai multă democrație la locul de muncă face parte dintr-o abordare mai largă pentru o Europă mai socială de care este urgent nevoie.

Participarea lucrătorilor ar trebui să reprezinte o întrebare cheie în secolul XXI. O implicare mai puternică a lucrătorilor în cadrul organizațiilor lor poate îmbunătăți direct condițiile de muncă, nivelurile de remunerare, drepturile muncii, incluziunea socială și economică și durabilitatea. De asemenea, contribuie la o guvernanță corporativă mai echilibrată și mai eficientă și la o calitate superioară a serviciilor publice. Datele sugerează că o voce mai puternică a lucrătorilor este asociată cu performanțe economice mai puternice pentru companii și niveluri mai bune de ocupare a forței de muncă. Trebuie să punem “Mai multă democrație la locul de muncă”  în centrul dezbaterii.

Dorim ca reprezentanții lucrătorilor să fie informați și consultați, să aibă discuții semnificative și în timp util cu reprezentantii conducerii la toate nivelurile relevante și să fie implicați activ în procesul de luare a deciziilor companiilor sau organizațiilor lor înainte de luarea oricărei decizii importante!

In cadrul săptămânii de acţiune, organizată de Confederaţia Europeană a Sindicatelor, pentru “ Mai multa democratie la locul de munca”, azi, 26 octombrie  este organizat un Webinar la care participă reprezentanţii sindicali europeni şi deputaţii  Parlamentului European. Parlamentul European  este un actor cheie în dezbaterea democratică pentru consolidarea democrației la locul de muncă, în special în viitorul apropiat. În timpul seminarului web, vor fi prezentate dovezi și cazuri specifice pentru a arăta necesitatea acțiunilor la nivelul UE privind democrația la locul de muncă. Se va discuta despre inițiativele necesare pentru a ne asigura că drepturile lucrătorilor sunt respectate în procesele de restructurare și pentru a consolida cadrul legal european privind democrația la locul de muncă și restructurarea. În cele din urmă, petiția “ Mai multă democrație la locul de muncă este o necesitate!”  va  fi înmânată deputaților europeni. “