Membrii Sindicatului Român al Jurnaliştilor (SRJ) MediaSind vor declanșa acţiuni de protest, împotriva măsurilor de austeritate impuse de Guvernul României

Membrii Sindicatului Român al Jurnaliştilor (SRJ) MediaSind vor participa la toate acţiunile de protest împotriva politicii de austeritate impuse de Guvern care vor fi declanşate de organizaţiile la care sunt afiliaţi – Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere Frăţia.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, decizia a fost luată miercuri, în unanimitate, în cadrul Conferinţei Naţionale a Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind.

De asemenea, prin intermediul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, SRJ MediaSind va sesiza instituţiile Uniunii Europene privind lipsa oricăror măsuri de protecţie pentru lucrătorii din mass-media, precum şi pentru industria de media din România, se menţionează în comunicat.

„Intenţiile anunţate luni, 8 februarie, de prim ministru, privind eliminarea voucherelor de vacanţă şi a sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă, reprezintă un atentat la sănătatea lucrătorilor. Determinările de noxe nu trebuie să fie confundate cu lucrul la computer, cum eronat a considerat premierul! Acestea nu trebuie rezumate doar la măsurătorile electromagnetice, ci trebuie identificaţi, conform legislaţiei în vigoare, toţi factorii nocivi pentru sănătatea angajaţilor cum ar fi nivelul de solicitare neuropsihică, zgomot, trepidaţii, temperatură neadecvată, umiditate improprie, curenţi de aer, praf, microorganisme, factori biologici sau microbiologici periculoşi, luminozitate inadecvată, spaţii în care funcţionează instalaţii care generează câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă produse de emiţători de radiodifuziune, televiziune, emiţători pentru comunicaţii, staţii de radiolocaţie, instalaţii de curent de înaltă frecvenţă, staţii de radio unde scurte şi unde ultrascurte, radiorelee în unde metrice, decimetrice, centimetrice, radiogoniometre şi staţii de bruiaj etc. Aşa cum am mai demonstrat, inclusiv în instanţă, angajaţii din instituţiile de media lucrează în condiţii vătămătoare de lucru, iar măsurile luate de angajatori pentru protejarea sănătăţii lipsesc cu desăvârşire, aşa cum se întâmplă în cea mai mare instituţie de media a statului, Societatea Română de Televiziune. (…) Nu în ultimul rând, şi eliminarea voucherelor de vacanţă va afecta, în mod evident, capacitatea de refacere a sănătăţii angajaţilor, întrucât aceştia nu vor mai avea fonduri suficiente pentru a achiziţiona pachete de tratament!”, se menţionează în comunicatul SRJ MediaSind.

Delegaţii prezenţi la Conferinţă au semnalat că lipsa sprijinului financiar pentru industria de media pune în pericol şi sănătatea angajaţilor care lucrează în mediul privat.

„A încerca prin diverse reacţii publice învrăjbirea angajaţilor din mediul public cu cel privat nu reprezintă decât o jalnică încercare de a masca lipsa soluţiilor manageriale pentru salvarea acestui important domeniu pentru democraţie, mass-media! Din aceste motive, Conferinţa SRJ MediaSind solicită partidelor parlamentare să nu voteze un buget care conţine tăieri de drepturi salariale”, mai spun reprezentanţii SRJ MediaSind.

Aceştia au precizat că, având în vedere că aceste drepturi sunt negociate şi cuprinse şi în contractele colective de muncă, SRJ MediaSind va analiza împreună cu casa de avocatură cu care colaborează posibilitatea declanşării unor acţiuni în instanţele de judecată.

Pe de altă parte, comunicatul menţionează că SRJ MediaSind consideră că soluţia pentru profesionalizarea, modernizarea şi depolitizarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune o reprezintă „demiterea de urgenţă a celor care şi-au bătut joc de banii publici şi de drepturile angajaţilor”, precum şi crearea cadrului legal pentru numirea în funcţiile de conducere a unor profesionişti.

În vederea modificării Legii, delegaţii au susţinut necesitatea respectării aceloraşi principii pentru profesionalizarea, modernizarea şi depolitizarea instituţiei, precum şi stabilirea unui mandat pe perioadă determinată pentru membrii Consiliului Director.

Sursa: AGERPRES