Campania „Încheiaţi criza costului vieții: creșteti salariile, taxati profiturile!”

Pe parcursul lunii octombrie, CNSLR- FRĂŢIA, alături de Confederaţia Europeană a Sindicatelor, desfăşoară o Campanie cu acţiuni coordonate pentru a pune capăt crizei costului vieții .

Această criză se datorează profiturilor excesive, nu salariilor.

NU salariile sunt cauza inflației.

Lucrătorii sunt victimele acestei crize, odată cu scăderea valorii salariilor lor, în timp ce prețurile bunurilor de consum cresc zilnic . Această situație nu face decât să crească inegalitățile existente, lucrătorii cu salarii mici și persoanele vulnerabile fiind cel mai mult afectaţi .

Angajatorilor, guvernelor și UE le revine sarcina să ia măsuri urgente de combatere a crizei costului vieții prin garantarea creșterilor salariale, ajutor de urgență pentru familiile aflate în dificultate, plafonarea prețurilor, impozitare și redistribuirea profiturilor și a bogăției în exces.

Acesta este motivul pentru care CNSLR- FRĂŢIA și sindicatele din întreaga Europă cer un plan în șase puncte pentru a aborda criza costului vieții și pentru a clădi o economie care să răspundă nevoilor lucrătorilor.

Cerem:

1. Creșteri salariale echitabile pentru a face față creșterii costului vieții și pentru a se asigura că lucrătorii primesc un salariu echitabil; o parte echitabilă din creșterile de productivitate, precum și măsuri de promovare a negocierii colective ca fiind cea mai bună modalitate de a obține salarii echitabile.
2. Plăți destinate persoanelor care fac eforturi să își plătească facturile de energie și să pună mâncare pe masă și să plătească chiria; dreptul la hrană și la o locuință caldă sunt drepturi ale omului și trebuie protejate.
3. O plafonare a costului facturilor la energie și o taxă pe profiturile suplimentare ale companiilor energetice, pentru a se asigura că nu li se permite să speculeze pe seama acestei crize, alături de alte măsuri pentru a opri profiturile, cum ar fi limitarea dividendelor și prevenirea speculațiilor cu privire la prețul alimentelor.
4. Măsuri naționale și europene de sprijin anticriză pentru protejarea veniturilor și a locurilor de muncă în industrie, servicii și sectorul public, inclusiv măsuri de tip SURE pentru protejarea locurilor de muncă, a veniturilor și pentru a finanța măsuri sociale pentru a face față acestei crize și pentru procese de tranziție echitabile.
5. Investiții care să abordeze cauzele profunde ale crizei, cum ar fi investițiile insuficiente în proiecte ecologice, energie verde și consecințele privatizării.
6. Un loc la masă pentru sindicate pentru a concepe și a pune în aplicare măsuri anticriză, prin dialog social.