Mesaj CNSLR-Frăția, ocazionat de Ziua Muncii Decente
Ziua Mondială a Muncii Decente de pe 7 octombrie este dedicată dreptății salariale pentru toți lucrătorii.
Creşterea preturilor la energie, la toate produsele alimentare de bază precum si la servicii si alte bunuri aruncă tot mai multi lucrători români în sărăcie.
După perioada de pandemie COVID 19 care a afectat locurile de muncă si veniturile românilor, criza actuala a costului vietii determinată si susţinută de criza energetică afecteazăîn mod deosebit lucrătorii cu salarii mici si persoanele vulnerabile.
Deja înainte de începerea crizei costului vieții, lucrătorii cu salariul minim pe economie făceau cu greu faţă cheltuielilor vitale, dar situaţia este mult agravată de creşterea inflaţiei, ajunsa la 13 % in Trimestrul 2 al anului 2022, comparativ cu aceeasi perioadă din 2021, determinând scăderea record a valorii salariului minim legal
De Ziua Muncii Decente,, CNSLR- FRATIA reiterează solicitarea adresată Guvernului României de alua măsuri urgente pentru a elimina sărăcia în muncă, prin creşterea salariilor si prin negocieri colective cu partenerii sociali.
După aprobarea de ieri de către Consiliul European, a Directivei privind salariul minim adecvat la nivel european,România va trebui:
- să verifice caracterul adecvat al salariilor minime legale, ținând cont de puterea de cumpărare și de costul vieții;
- să promoveze negocierea colectivă și să combată distrugerea sindicatelor să elaboreze un plan de acțiune pentru a sprijini negocierea colectivă, având în vedere că România are o acoperire a lucrătorilor prin contracte colective mult sub 30 %
- să consolideze implicarea sindicatelor în stabilirea și actualizarea salariilor minime legale.
România nu trebuie să mai aştepte încă doi ani pentru a implementa prevederile Directivei. Lucrătorii români au nevoie de justiţie salarială si trebuie săse bucure echitabil de bogăţia produsă.
Altfel, România va continua să se confrunte cu lipsa fortei de muncă generatăde exodul masiv al lucrătorilor spre pieţe ale muncii care le asigură demnitatea vieţii lor si a familiilor lor .
CNSLR-FRATIA este parte a campaniei europene sindicale pentru “ Încetarea crizei costului vietii, creşterea salariilor si taxarea profiturilor “ si susţine pe deplin masurile din planul sindical european in 6 puncte :
- Creșteri salariale echitabile pentru a face față creșterii costului vieții și pentru a se asigura că lucrătorii primesc un salariu echitabil; o parte echitabilă din creșterile de productivitate, precum și măsuri de promovare a negocierii colective ca fiind cea mai bună modalitate de a obține salarii echitabile.
- Plăți destinate persoanelor care fac eforturi să își plătească facturile de energie și să pună mâncare pe masă și să plătească chiria; dreptul la hrană și la o locuință caldă sunt drepturi ale omului și trebuie protejate.
- O plafonare a costului facturilor la energie și o taxă pe profiturile suplimentare ale companiilor energetice, pentru a se asigura că nu li se permite să speculeze pe seama acestei crize, alături de alte măsuri pentru a opri profiturile, cum ar fi limitarea dividendelor și prevenirea speculațiilor cu privire la prețul alimentelor.
- Măsuri naționale și europene de sprijin anticriză pentru protejarea veniturilor și a locurilor de muncă în industrie, servicii și sectorul public, inclusiv măsuri de tip SURE pentru protejarea locurilor de muncă, a veniturilor și pentru a finanța măsuri sociale pentru a face față acestei crize și pentru procese de tranziție echitabile.
- Investiții care să abordeze cauzele profunde ale crizei, cum ar fi investițiile insuficiente în proiecte ecologice, energie verde și consecințele privatizării.
- Un loc la masă pentru sindicate pentru a concepe și a pune în aplicare măsuri anticriză, prin dialog social.
Ziua Muncii Decente reprezintă un nou prilej pentru confederaţia noastră de a ne manifesta implicarea pentru apărarea si suţinerea drepturilor lucrătorilor si a familiilor lor.