COVID-19: Apelul Confederatiei Europene a Sindicatelor pentru sprijin din partea economiștilor și personalităților


Câștigați bani pe valoare, nu pe sănătate
Apel la măsuri macroeconomice extraordinare pentru soluționarea situațiilor de urgență COVID-19

Facem apel la instituțiile europene și la guverne cu un sentiment de urgență, populația noastră este sufocata  de virusul Corona COVID-19, fizic și economic. Nimeni nu trebuie sa aleaga  între a se proteja pe ei  înșiși și pe  cei dragi sau a-și păstra locul de muncă și veniturile,  punându-se potențial pe ei și pe ceilalți în pericol.

Trebuie să acționăm și să acționăm îndrăzneț. Ne temem că instrumentele și fondurile puse acum pe masă de către guverne si instituțiile Uniunii Europene nu vor fi suficiente. Utilizarea deplină a flexibilității Pactului de Stabilitate și Creștere va fi ca o picătură în ocean, dacă nu este însoțita de măsuri suplimentare. Clauza  de urgența din Pactul fiscal trebuie activată.

Solicităm tuturor instituțiilor financiare să nu profite de această urgență  de sănatate fără precedent și să prevină un șoc economic. Prin urmare, recomandăm implementarea rapidă a următoarelor măsuri:

  • Suspendarea imediată a burselor: după căderile fără precedent ale piețelor bursiere în întreaga lume, companiile și lucrătorii vor suferi inevitabil și vor lupta pentru accesul la credit.
  • Scăderea ratei marginale la Banca Centrală Europeană prin facilitarea creditelor până la zero la sută sau mai puțin(în prezent  este  0,25%), scăzând rata dobânzii la rata principală a operațiunilor de refinanțare sub nivelul actual de zero la sută și scăzând și mai mult in zona  negativa facilitatea de depozit (în prezent  este -0,5%) pentru a permite și a stimula băncile să mențină activitatea economică.
  • Pregătiți Banca Centrală Europeană să facă „orice este nevoie” așa cum  fostul guvernator obișnuia să facă, adică  fiţi gatasă reîncărcați „bazooka” din Tranzacțiile monetare directe și Facilitatea cantitativă.În plus,  solutia capitalului Băncii Centrale Europene ar putea fi pusă temporar deoparte pentru scopuri de stabilitate financiară, unele State membre vor avea mai multa nevoie decat altele.
  • Împiedicați instituțiile financiare să acorde împrumuturi cu dobândă pozitivă atât la nivel European Statelor membre  cât și întreprinderilor mici și mijlocii. Întreprinderile  mici și mijlocii fie vor rămâne cu marfă  în stoc, fie  isi vor opri activitatea și  isi vor vedea activitățile  blocate dacă nu le va fi oferit un suport suplimentar . Solicităm tuturor instituțiilor financiare, nu doar  Bancilor naționale   și Bancii Europene de Investiții, dar și băncilor private, pentru a nu practica dobânzi la împrumuturi, pentru a permite întreprinderilor să reziste până la sfârșitul crizei. Dacă acest lucru nu poate fi obținut prin stimulente, guvernele trebuie să acționeze prin decret sau / și să asigure o garanție la la nivel național, care urmează să fie susținută la nivelul UE.
  • Mecanismul european de stabilitate trebuie să joace un rol în această privințăși solicităm guvernelor

să  se asigure că acesta poate  aduna  bani  cu  rata dobânzii  zero sau negativa și va împrumuta bani Statelor membre , cu măsurile descrise mai sus. Mai mult, Statele membre ar putea utiliza linii de credit de precauție disponibile în baza Tratatului Mecanismului european de stabilitate, dar fără nici o condiționalitate.

  • În plus, opțiunea de a utiliza bani de la Banca Centrală Europeană ar trebui să fie considerata  in mod serios,  pentru a  ocoli  mecanismul de transmisie bancară, dacă este nevoie, ca mod de a face față reducerii activității economice, să sprijine veniturile lucrătorilor și să prevină deflaţia.
  • Trebuie luate măsuri speciale pentru reglarea mișcării prețurilor la produsele vitale și locuințe, eventualele abuzuri în această situație de urgență ar trebui să fie condamnate sever.

Trebuie să ne asigurăm că vor fi respectate măsurile de urgență care trebuie puse în aplicare acum prin măsuri mai structurale și mai  solide pentru promovarea investițiilor și dezvoltarii economice durabile. Trebuie să profităm de Revizuirea actuală a Guvernanței Economice din Uniunea Europeană  lansată recent de Comisia Europeană: este absolut necesară  o revizuire completă a cadrului fiscal european, pe principii economice solide.

Serviciile publice și lucrătorii serviciilor publice fac o muncă incredibilă în protejarea și îngrijirea populației  în timpul acestei crize fără precedent și acum este momentul să  asiguram că pot fi finanțate durabil în viitor, prin reducerea evaziunii fiscale. Felicitările sunt binevenite, finanțarea este de dorit.

În mod clar, mai mult decât oricând, transferurile fiscale între Statele membre cu un mijloc sau altul și o capacitate  fiscală centrală europeană care emite un activ sigur  sunt necesare în acest moment, dar se pare că astfel de obiective nu sunt încă realizabile.

În cele din urmă, este vorba despre controlul democratic al sistemului nostru financiar și luarea măsurilor necesare pentru a salva mijloacele de trai și activitatea economică a oamenilor. A acționa rapid și a acționa împreună este singurul răspuns  efficient la o criză care ne afectează pe toți.

Trebuie să acționăm împreună dacă nu dorim ca toate acestea să degenereze într-un naționalism mărunt și diviziv. Trebuie să acționam împreună pentru că ne confruntăm cu aceeași amenințare și  acelasi virus care nu se oprește la granițe.  Sa acționam  în solidaritate, pentru libertatea oamenilor și a bunurilor noastre comune. Împreună suntem mai puternici !