CNSLR- FRATIA, alaturi de organizaţiile sindicale din Confederaţia Europeană a Sindicatelor, susține o directivă  UE pentru negocieri colective mai puternice și salarii minime mai mari

Comisia Europeană va publica azi, 28 octombrie 2020,  o propunere de directivă privind salariile minime corecte și negocierile colective. CNSLR- FRATIA, alaturi de organizaţiile sindicale din Confederaţia Europeană a Sindicatelor, susține o directivă  UE pentru negocieri colective mai puternice și salarii minime mai mari.

Context

Chiar și înainte de criza COVID, mulți lucrători se descurcau cu greutate. Munca ar trebui să dea demnitate vieții, dar realitatea pentru mult prea mulți lucratori este că munca nu este o garanție a evadării din sărăcie. Lucrătorii pur și simplu nu beneficiază de partea lor echitabilă din bogăția și valoarea pe care o generează, iar partea lor este, în prea multe cazuri, din ce în ce mai mică.

Criza Covid a înrăutățit situatia pentru lucrători. De când pandemia  corona virus a lovit Europa, aproape 40% dintre lucrătorii din UE spun că o duc mai rău decât înainte de criză.

Peste 40% spun acest lucru în 13 state membre (Italia, Spania, Polonia, România, Portugalia, Croația, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Grecia, Ungaria, Cipru și Malta) și peste 50% dintre lucrătorii  din 10 state membre afirmă că orele lor de lucru au scăzut de la începutul  crizei si până acum  (Italia, Spania, Franța, Polonia, România, Croația, Bulgaria, Grecia, Cipru și Malta).

Nu doar lucrătorii se confruntă cu dificultăţi, ci întreaga economie. Este larg recunoscut că cea mai gravă pandemie din ultimii 100 de ani amenință  cu cea mai gravă recesiune de dinainte de al doilea război mondial. Până acum, în Europa, activitatea economică a fost redusă, dar sistemele de protecție a veniturilor au protejat doar  parțial salariile lucrătorilor și au salvat Europa de daune economice mult mai grave. Dar nu suntem încă în afara pericolului – nici de la virus, nici de consecințele economice ale restricțiilor determinate de virus și nici de o recesiune gravă.

Lucrătorii pot ține Europa în afara recesiunii dacă au bani de cheltuit. Pentru că dacă lucrătorilor li se garantează salarii echitabile pentru activitatea desfaşurată , vor cheltui acești bani pe servicii și bunuri pentru familia lor – ceea ce va stimula economia.

Deci, Covid și nevoia de redresare economică fac ca o directivă a UE pentru salarii minime corecte și negocieri colective să fie mai necesară ca niciodată.

Creșterea salariilor minime nu este o conditie suficientă. Companiile și comunitățile, precum și economia țării, au nevoie ca toți lucratorii să aiba un salariu echitabil pe care să-l cheltuiască pentru a asigura o viață decentă pentru ei și familiile lor. Cea mai bună garanție a salariilor corecte este ca angajatorii să negocieze salariile cu sindicatele. Dovada este clară – țările cu cele mai mici salarii sunt cele cu cel mai mic număr de lucrători acoperiți de negocierile colective.

Prea mulți lucrători nu se pot bucura de dreptul de a adera la un sindicat fără teamă și de a-şi  negocia pentru partea  echitabilă !

În plus, salariile minime legale ar trebui să asigure că lucrătorii  plătiți la nivelul cel mai de jos au un salariu decent, dar în realitate veniturile sunt  prea mici pentru ca o familie să se bucure de o viață decentă.

Salariile minime legale lasă lucrătorii în pericol de sărăcie în cel puțin 17 state membre. De aceea, Confederaţia Europeană a Sindicatelor ( CES)  solicită un prag de decență [60% din salariul median național și 50% din salariul mediu național] sub care salariile minime legale nu ar trebui să scadă.

Argumente economice în favoarea propunerii CES pentru o directivă privind salariile minime corecte și negocierile collective

În septembrie 2019, președintele Comisiei Europene s-a angajat : „în primele 100 de zile din mandatul meu, voi propune un instrument legal pentru a se asigura că fiecare lucrător din Uniunea noastră are un salariu minim echitabil. Acest lucru ar trebui să permită un trai decent oriunde muncesc. ”

Deși acele 100 de zile au trecut de mult, propunerea promisă încă asteaptă.

Sindicatele din întreaga Europă solicită o directivă a UE pentru salarii minime corecte și negocieri colective. Într-adevăr, printr-un vot democratic, sindicatele din toată Europa au votat 85% în favoarea unei astfel de directive.

Vrem ca guvernele naționale să promoveze negocierile colective între sindicate și angajatori, în special la nivel sectorial. Dorim ca această directivă să se asigure că statele membre dispun de măsuri pentru a garanta respectarea dreptului la negociere colectivă pentru sindicate. Aceasta înseamnă oprirea practicilor de prăbușire a sindicatelor, asigurarea accesului sindicatelor la locul de muncă, protejarea reprezentanților sindicatelor și a lucrătorilor impotriva victimizării, insistând ca intreprinderile, firmele, companiile  care refuză să negocieze să fie împiedicate să obțină contracte publice și alte fonduri ale contribuabililor. Nu dorim ca UE sau guvernele să intervină în negocieri, dar dorim ca aceștia să se asigure că angajatorii respectă drepturile sindicatelor și dreptul la negocieri colective.

Să ne clarificăm ce cere Confederaţia Europeană a Sindicatelor

Nu se doreşte ca UE să decidă cu privire la nivelul salariilor sau la nivelul salariilor minime. Se doreşte ca UE să fie de acord ca în  țările în care există salarii minime reglementate prin lege, acestea nu trebuie să scadă sub un nivel de bază al decenței – un nivel care să țină familiile în afara sărăciei.  Se propune ca nivelul minim legal să nu fie stabilit niciodată sub 60% din salariul median și 50% din salariul mediu și trebuie definit întotdeauna cu implicarea deplină a partenerilor sociali.

Directiva trebuie, de asemenea, să se asigure că statele membre în  care nu există un salariu minim legal nu sunt obligate direct sau indirect de UE să îl introducă, sau  să introduca alte niveluri salariale minime care intervin în acordurile colective.

CES se va opune oricărei inițiative care dăunează rolului partenerilor sociali și ar afecta autonomia partenerilor sociali și stabilirea salariilor în sistemele de negociere colectivă din orice stat membru. Luptăm pentru ca un sistem echitabil de negocieri colective între sindicate și angajatori să fie noua realitate din fiecare țară a UE și pentru a evita riscul real ca angajatorii care nu respectă drepturile sindicale să devină realitate în întreaga UE așa cum sunt deja în unele dintre cele mai sărace țări și cu cele mai mici salarii din UE.

 Concluzie

UE trebuie să acționeze acum pentru a se asigura că lucratorii scapă de exploatare și obțin salarii echitabile prin negocieri collective și salarii minime legale mai mari.

Prin aceasta, UE va spori cererea internă, promovând astfel o redresare din criza economică provocată de pandemia Covid-19. Vrem să evităm concurența salarială redusă între țările UE și că firmele, companiile care plătesc salarii corecte să nu fie subminate de companiile care își exploatează lucrătorii.

Este nevoie de o directivă pentru salarii minime corecte și negocieri colective care să îmbunătățească într-adevăr condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor din UE.

Sprijinul CES pentru o astfel de directiva este neconditionat  și  propunerile  acesteia vor fi evaluate  în lumina celor șase aspecte menţionate  în răspunsul sindical către Comisie:

  • implicarea partenerilor sociali;
  • un prag de decență sub care nu ar trebui plătit niciun salariu minim legal;
  • încetarea excluderilor și deducerilor din salariile minime statutare;
  • o garanție a dreptului la negociere colectivă, cu planuri naționale de acțiune pentru creșterea numărului de lucrători acoperiți de convențiile colective;
  • o clauză de progres social pentru a preveni interpretările defectuoase ale instanțelor și
  • nicio deteriorare a sistemelor efective de negociere colectivă – niciunui stat membru nu trebuie să i se solicite, direct sau indirect, să introducă un salariu minim  reglementat legal.