La multi ani, Pilonului European de Drepturi Sociale !

Confederația Europeană a Sindicatelor (CES)  sărbătoreste astăzi ziua de naștere a Pilonului European de  Drepturi Sociale cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și  comisarul Marianne Thyssen.

Luca Visentini, secretar general al CES, a prezentat comisarului pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale un tort  și o felicitare cu mesajul „Drăguţule pilon, iti dorim o zi de naștere încântătoare. Ne-ai dat speranță pentru viitor. Fie ca tu să crești pentru a îți împlini  pe deplin potențialul.”

Pilonul Social a făcut progrese importante în doar un an”, a spus Luca Visentini, „și mai sunt încă multe de făcut în viitor„.

Pilonul european al drepturilor sociale a fost adoptat pe  17 noiembrie 2017 la Summitul de la Göteborg. UE s-a angajat  sa respecte  principii importante, inclusiv dreptul la salarii echitabile, echilibrul dintre viața profesională și cea privată, sănătatea și siguranța la locul de muncă și serviciile esențiale de bună calitate.

Au fost lansate câteva inițiative pozitive pentru punerea sa în aplicare, in special proiectul de directivă privind echilibrul dintre viața profesională și viața privata și condițiile de muncă transparente și previzibile, precum și propunerea privind  Autoritatea europeana a muncii.

Propunerile actuale trebuie să fie adoptate înainte de alegerile europene și facem apel la Parlamentul European și la guverne să contribuie la acest lucru„, a adăugat Luca Visentini. „Inițiativele noi trebuie să fie prezentate de noua Comisie Europeană care va fi desemnată anul viitor , și de către statele membre la nivel național. „

Punerea  în practică a pilonului social înseamnă legislația, politica economică și socială, finanțarea și alte inițiative – atat la nivel european cat si national,  acum și în viitor. Sindicatele și angajatorii au, de asemenea, un rol în punerea în aplicare a pilonului social, în special prin dialog social și negociere colectivă.

Mesajul  transmis conducerii Comisiei Europene adopta si o notă mai serioasă, spunând: „Cu această ocazie fericită, este păcat că nu toată lumea poate obține o bucată de tort”  reamintind instituțiilor UE dificultățile cu care se confruntă ” toti lucratorii din toate țările, care lucrează în condiții nedrepte, cei care întâmpină dificultăți în a-și îndeplini obiectivele din cauza salariilor de mizerie sau a absentei salariilor  și tuturor celor care sunt prinși în contracte de zero ore sau în false activitati independente. Pilonul promite să abordeze aceste probleme și sperăm că va oferi în curând soluții reale „.

Tot în Parlamentul European de la Strasbourg, pentru a marca ziua de naștere a Pilonului, au fost secretarii confederali CES, Liina Carr și Esther Lynch.

Confederatia Europeana a Sindicatelor  a oferit, de asemenea,  un tort și o felicitare vice-președintelui Timmermans.