MESAJUL PRESEDINTELUI CNSLR- FRATIA
cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeii

La 25 noiembrie, în întreaga lume, este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii,pentru a aduce în conștiința publică faptul că acest fenomen reprezintă o gravă încălcare a drepturilor omului.

Violența împotriva femeilor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase și urgente probleme ale tuturor timpurilor, împiedicând progresele în multe domenii, inclusiv eradicarea sărăciei, pacea și securitatea în lume.

Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluția din 54/134 din 17 decembrie 1999, ziua de 25 noiembrie drept Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să organizeze activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme.

Violența împotriva femeii este o realitate, și estimările ONU arată că abuzurile asupra femeilor nu doar persistă, ci sunt în creștere. Datele arată că 35% dintre femeile din întreaga lume s-au confruntat cu o formă de violență fizică și/sau sexuală. La noi în țară, statisticile arată că până la 70% dintre reprezentantele sexului feminin au fost supuse violenței fizice în timpul vieții.

CNSLR- FRATIA, alaturi de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) și Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) solicita guvernelor și angajatorilor să nu se joace cu viețile lucrătorilor și sa le ofere drept sprijin un standard internațional și inclusiv privind violența și hărțuirea la locul de muncă.
Consideram ca impreuna, cu sprijinul guvernelor din intreaga lume, violența împotriva femeilor la locul de muncă poate fi eliminată prin colaborarea dintre angajatori si sindicate.

CNSLR- FRATIA sprijină campania Confederatiei Sindicale Internationale pentru o convenție a OIM de încetare a violenței bazate pe gen în lumea muncii, care ar trebui adoptată anul viitor, anul centenarului OIM.

Președinte.
Leonard Bărăscu