Declarația partenerilor sociali europeni (Confederatia Europeana a Sindicatelor, BUSINESSEUROPE, CEEP, SME UNITED), în vedere apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European.

Avand in vedere apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, din luna mai a acestui an,  partenerii sociali europeni  ( Confederatia Europeana a Sindicatelor, BUSINESSEUROPE, CEEP, SME UNITED), au facut urmatoarea declaratie :

Uniunea Europeană a oferit pacea de lungă durată pe continentul nostru și a strâns cetătenii europeni în jurul valorilor fundamentale ale democrației, drepturilor omului, libertății și egalității.

Democrația trebuie să fie trăită pentru a rămâne în viață. Prin urmare, solicităm cetățenilor din întreaga Europă să iasă la vot și să voteze la alegerile europene din 23-26 mai 2019, pentru a avea un cuvânt de spus cu privire la viitor și pentru a apăra democrația, creșterea economică durabilă și justiția socială.

 UE a contribuit la transformarea modului european de viață, în ceea ce este astăzi. A adus progrese economice și sociale fără precedent și continuă să aducă beneficii tangibile cetățenilor, lucrătorilor și întreprinderilor din întreaga Europă.

Acestea sunt momente nesigure pentru Europa și pentru lume. În timp ce suntem pe calea redresării, consecințele economice și sociale ale crizei pot fi resimțite în continuare de cetățeni, lucrători și întreprinderi. Unii oameni pun întrebări sau chiar resping proiectul european. Ne confruntăm cu provocări uriașe – tensiunile internaționale, redefinirea relațiilor UE-Regatul Unit, migrația, șomajul, perspectivele pentru tinerii noștri, climatul și transformarea digitală și în mai multe țări, cresterea inegalităților economice și sociale. Dar răspunsul nu constă în a ridica podul și a ne  retrage – trebuie să ne ridicăm și să acționăm într-un mod unit.

Proiectul UE trebuie să rămână rezistent și puternic,  iar noi, partenerii sociali europeni, considerăm că poate continua să ne ajute să facem față provocărilor  și să proiectăm un viitor mai luminos pentru Europa,  pentru cetățenii si lucrătorii ei, și pentru întreprinderile sale . Europa este încă unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a trăi, a munci și a face afaceri. Avem multe motive de mândrie și  multe lucruri de prețuit.

În acest spirit, vom continua să contribuim la un proiect european de succes și la o Europă unită, o Europă  a lucrătorilor și a  întreprinderilor , concentrându-ne pe inițiative care îmbunătățesc viața de zi cu zi și oferind un viitor mai bun, plin de oportunități pentru toți.