CNSLR-Frăția a participat în perioada 2-3 aprilie 2019 în Austria, la Reuniunea Comitetului de Coordonare și Reuniunea Experților în Digitalizare din cadrul Proiectului „Danube@work”.

În perioada 2- 3 aprilie 2019,  Confederatia Sindicatelor din Austria- OGB, in calitatea sa de initiator al Proiectului  „Danube @ work”,  a organizat
Reuniunea Comitetului de Coordonare  și Reuniunea Experților în Digitalizare.

Din partea CNSLR- FRATIA, a participat Florentina Enache- responsabil implementare proiect si Cornel Constantinoaia-expert digitalizare.

Cu aceasta ocazie, a fost facuta o prezentare a ultimelor activitati desfasurate de fiecare partener al proiectului, in perioada scursa de la ultimul Comitet de Coordonare. Reamintim tarile participante in proiect sunt: Austria- aplicant, Romania, Bulgaria si Serbia- participanti.

Organizatia noastra a prezentat  in detaliu aspectele legate de  vizita de lucru  organizata in cadrul proiectului,  la inceputul lunii martie, cu reprezentanti sindicali de la  Federatia  Sindicatelor  din cai ferate „ Drum de fier“.  Feed-back-ul a fost foarte pozitiv.   Colegii nostri au apreciat in primul rand,  calitatea si profesionalismul organizarii vizitei.

Pe de alta parte,  tot schimbul de informatii  a fost benefic pentru domeniul lor de activitate; s-a discutat despre directivele europene in domeniul transportului pe caile ferate, a modului in care aceste directive sunt transpuse in legislatiile nationale. S-a facut, cu aceasta ocazie,  o  scurta analiza a situatiei sindicatelor din domeniul cailor ferate, in cele doua tari.

Au fost placut surprinsi de faptul ca organizatiile sindicale din Austria se bucura de participarea reprezentantilor sindicalistilor in consiliile de administratie si au dreptul la 2 voturi; acest lucru arata importanta  acordata sindicatului si faptul ca toate reglementarile legislative sunt respectate.

De asemenea, au apreciat preocuparea companiei pentru formarea profesionala de-a lungul vietii a personalului si existenta centrelor de formare profesionala.

Pentru a determina o evolutie a perspectivei  sindicale in tara noastra, in domeniul cailor ferate, s-a facut propunerea de a stabili un parteneriat intre fedeatiile sindicale din acest sector de activitate.  Acest lucru le va oferi oportunitatea de a organiza stagii de formare sindicala cu experti sindicali din Austria, si un schimb benefic de expereiente.

Dupa ce fiecare partener si-a prezentat activitatile desfasuate, s-a discutat despre programarea activitatilor viitoare in cadrul proiectului. Dat fiind faptul ca anul acesta in luna decembrie se incheie proiectul, pentru a avea suficient timp pentru intocmirea documentatiei aferente, s-a convenit ca ultima conferinta, respectiv Conferinta finala de prezentare a rezultatelor proiectului, sa aiba loc in perioada 11-12 noiembrie 2019. Ca si     „ kick-off“ conferrence, se doreste sa fie un eveniment interactiv si inovativ. Au fost facute propuneri referitoare la modul de organizare, dar deocamdata sunt  in faza de proiect.

CNSLR- FRATIA urmeaza sa mai organizeze in cadrul proiectului un seminar pe tema  influentei digitalizarii asupra conditiilor de munca, in prima parte a lunii iunie, precum si o Conferinta de prezentarea rezulatatelor in luna septembrie 2019. Aceste evenimente se vor bucura de participarea unor experti din tara si din strainatate.

Cercetatorii austrieci care realizeaza Studiul privind digitalizarea si influenta asupra locului de munca au prelungit termenul de transmitere a questionnaire-lor online, pana la dat de 6 mai 2019, intrucat cele primite pana acum sunt insuficiente pentru a se realiza o analiza obiectiva.

Ca o concluzie, cel mai important este faptul ca  acest proiect ne-a dat posibilitatea de a fi impreuna si de a lucra indeaproape, oferindu-ne posibiltatea de a ne gandi la provocari noi pentru organizatiile sindicale, pentru viitor.