Un nou început pentru negocierea colectivă în Europa

Astăzi, 25 iunie 2019, la Palatul Victoria, sala Transilvania, se desfășoară sub patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Conferința  la Nivel Înalt  cu tema “ Un nou început pentru negocierea colectivă în Europa”, conferință organizată în parteneriat cu CES- Confederația Europeană a Sindicatelor .

La această conferință participă reprezentanţii instituțiilor UE, guvernelor și afiliaților CES.

În Europa, criza a oprit convergența socială ascendentă între țările din cadrul uniunii, iar redresarea economică fragilă care a urmat nu a putut să o revitalizeze. Calitatea locurilor de muncă, nivelul salariilor, precum și condițiile de lucru și de trai încă suferă din cauza cicatricilor lăsate de crize și variază foarte mult între țările europene, în timp ce inegalitățile din societate au crescut.

Pilonul European al Drepturilor Sociale și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă sunt inițiative politice orientate către reactivarea acestui proces. Acestea încurajează soluții concertate și solicită tuturor actorilor relevanți să își intensifice eforturile, să își asume responsabilitatea și să contribuie în mod activ pentru a îndeplini această viziune pentru societățile noastre.

În acest context, promovarea negocierii colective nu înseamnă doar asigurarea unei societăți mai democratice, ci și crearea unei economii mai incluzive și durabile, asigurând prosperitatea pentru toți: cetățeni, lucrători și companii. Negocierea colectivă poate contribui la creșterea economică, având în același timp standarde sociale înalte. Totuși, în multe țări europene, partenerii sociali nu se bucură de condiții optime care să le permită să își îndeplinească responsabilitățile. Din mai multe cauze, partenerii sociali se confruntă cu obstacole pentru implementarea autonomă și robustă a relațiilor industriale și, în special, a negocierii colective. Din acest motiv, revigorarea convergenței sociale ascendente în Europa va trebui să implice în mod inevitabil (re)construirea și susținerea unor sisteme mai puternice de negociere colectivă multi-angajator.

Domnul Leonard Bărăscu, președinte CNSLR- FRĂȚIA a susţinut o intervenţie în cadrul sesiunii de deschidere a Conferinței, alături de domnul Marius-Constantin BUDĂI, ministrul Muncii si Justiției Sociale din România, domnul Luca Visentini , secretar general CES, dl.  Jorg TAGGER, seful Directiei Dialog Social din cadrul Comisiei Europene si alti reprezentanti ai institutiilor europene.

In luarea de cuvant, domnul presedinte Barascu a sustinut necesitatea de a pune în practică toate  instrumentele și acțiunile de care dispunem  pentru a ne consolida rolul de organizatii sindicale în obținerea de rezultate concrete și pozitive pentru lucrători, în special în ceea ce privește angajarea în locuri de muncă de calitate, creșterea salariilor și convergența salarială ascendentă între țări și sectoare, apărarea și extinderea drepturilor lucrătorilor, protecția socială și serviciile publice, prin relansarea dialogului social si consolidarea negocierilor collective.

Conferința a oferit un cadru larg de dezbateri, fiind prezentate exemple de bune practici din diferite ţări euopene, cu  scopul final de a conduce discuția spre ideea unui parteneriat,  pentru a consolida negocierile colective în Europa.