Inteligența artificială nu trebuie sa devinăun nou
agent de sexism la locul de munc
ă

Confederatia Europeana a Sindicatelor este îngrijorată de faptul că inteligența artificială va consolida inegalitatea de gen și stereotipurile de gen prin  influenţe si prejudecăți  existente în algoritmi și programe de inteligență artificială și consideră că trebuie depuse toate eforturile pentru ca femeile să fie tratate în mod egal și cu respect.

Conform  Raportului privind  diferențele de gen al Forumului Mondial Economic, doar 22% dintre profesioniștii  IA, la nivel global,  sunt femei.

Amazon a fost forțat să anuleze un algoritm de angajare care s-a dovedit a fi părtinitor de gen; Apple a fost zguduită  de reclamatia că algoritmul din spatele cărții sale de credit oferă limite de credit mult mai mici pentru femei decât pentru bărbați, avand aceleași mijloace financiare … Google a “ roșit”  după ce algoritmul de completare automată a barei sale de căutare a fost  găsit că produce ofense rasiale și sexuale. ”

Will Knight

Cercetările mele au descoperit mari  prejudecăți rasiale si de gen  în sistemele IA  vândute de giganți tehnologici precum IBM, Microsoft, și Amazon. Având în vedere sarcina de a ghici sexul sau  fața, toate companiile au avut performanțe substanțiale mai bune pe fețele masculine decât pe fețele feminine. Companiile pe care le-am evaluat au avut rate de eroare de cel mult 1% pentru bărbați cu piele albă. Pentru femeile cu piele mai închisă, erorile s-au majorat până la 35%.

Joy Buolamwini, informatician și fondator al Liga Justiției Algoritmice

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ VA  INCLINA  CATRE DEZAVATAJAREA FEMEILOR ?

SOLUȚIA: CERINȚE ALE CONFEDERAŢIEI EUROPENE A SINDICATELOR :

  • Inteligența artificială nu trebuie introdusă la locul de muncă fără implicarea sindicatelor.
  • Lucratorii și sindicatele lor trebuie sa fie informați, consultati și sa participe  la întregul process de implementare a sistemelor IA la locul de muncă.
  • Lucratorii și sindicatele lor trebuie să aibă garanția unui „drept de explicație” atunci când sunt utilizate sisteme IA în procedurile de resurse umane, cum ar fi recrutarea, promovarea sau demiterea, cu o procedură de apel  a unui om pentru  deciziile luate referitoare la  ei de către
  • Recunoașterea facială, precum și instrumentele de management emoțional prezintă riscuri deosebite pentru lucrători – și pentru femei în special – și ar trebui să fie folosite doar în situatii legate de protecții adecvate in contracte colective.
  • Lucrătorii ar trebui să aibă dreptul de acces, administrare și control la datele personale pe care le generează AI. Companiile tehnice ar trebui să recruteze mai multe femei și sistemele de învățământ ar trebui să încurajeze mai multe femei în știință, tehnologie și matematică.
  • Garanția supravegherii și controlului uman: Oamenii aflați la comandă trebuie să fie stabiliți ca principiu legal și etic fundamental pentru toate inițiativele care reglementează robotica și inteligența artificiala inclusiv în lumea muncii.
  • Companiile pot câștiga un avantaj  competitiv prin dezvoltarea și utilizarea IA  care este de încredere, etic și social responsabilă și respectă  valorile europene, egalitatea  și drepturile muncii.