Declarația CES pentru Ziua Internațională a Migranților

Pentru a marca Ziua Internațională a Migranților pe 18 decembrie, Confederaţia Europeană a Sindicatelor onorează și  mulțumește tuturor lucrătorilor, migranți și locali, care continuă să-și riște viața pentru a oferi servicii esențiale și a păstra vitalitatea economiei, care trece prin pandemia COVID19.

13% dintre lucrătorii cheie care ocupă locuri de muncă esențiale în UE sunt migranți. Până la 1/3 dintre lucrătorii din îngrijire și servicii casnice, lucrătorii din construcții si mine, toți lucrătorii cheie, sunt născuți în străinătate.

Datorăm mulțumiri tuturor acelor femei și bărbați, migranți și locali, care sunt  lucratori esențiali. Respect pentru toți lucrătorii migranți și locali, care au lucrat pe tot parcursul pandemiei, solidari cu cei  în beneficiul  cărora au lucrat .

Confederaţia Europeană a Sindicatelor reprezintă drepturile tuturor migranților, inclusiv solicitanților de azil, refugiaților și a celor fără documente. Sindicatele luptă pentru toți lucrătorii migranți, pentru salarii decente, pentru condiții de muncă mai bune, pentru cea mai bună protecție posibilă împotriva coronavirusului, pentru acces gratuit la vaccin.

În această zi, Confederaţia Europeană a Sindicatelor își amintește, de asemenea, de toți migranții care au murit încercând să ajungă în Europa pentru a scăpa de conflict și sărăcie extremă. În 2020, se știe că aproape 1000 de oameni au murit în zona Mediteraneană, iar numărul real este estimat a fi mai mare. Au fost  mai mult de 400 de decese în Atlantic (între Africa și Insulele Canare), plus alte decese în Canalul Mânecii.

Ne amintim de toți migranții blocați în tabere supraaglomerate, în Libia, Turcia, Grecia, Italia, Spania si în alte părţi, dorind să înceapă o nouă viață și să lucreze în Europa. Taberele oferă condiții de viață mizere și o lipsă severă de instalații adecvate de igienizare sau igienă, chiar pe fondul riscurilor sporite pentru sănătate determinate de Covid-19 și încalcă drepturile fundamentale ale migranților. Ne amintim lupta imigranților fără acte, care trăiesc și lucrează în societăți fără acces la asistență medicală și alte drepturi de bază. Ne exprimăm solidaritatea cu migranții, inclusiv copii, care trăiesc în tabere și cu lucrătorii fără acte.

Lucrăm cu migranții pentru integrarea în societate și pentru ocuparea lor în   muncă, pentru a le oferi oportunitatea de a-și folosi toate abilitățile în noua lor țară.

Migrația este o poveste a oamenilor și solicită decența și respectul uman, nu construirea zidurilor și nu abandonarea oamenilor pentru a se îneca pe mare.

CES îndeamnă toate Statele membre și instituțiile europene să se:

⦿ Asigure, cu implicarea angajatorilor și a sindicatelor, că lucrătorii migranți beneficiază de tratament egal în ceea ce privește angajarea, inclusiv remunerarea și condițiile de muncă egale

⦿ Creșterea semnificativă a canalelor sigure și regulate pentru solicitanții de azil pentru a intra în UE printr-un sistem comun european de azil, cu personal suficient și instruit în servicii publice de azil, în special în Statele membre de la frontiera UE

⦿ Asigure că toate taberele periculoase și insalubre sunt demolate, si se asigură condiții decente și de tratament în toate taberele, precum și procese rapide de relocare a refugiaților în întreaga UE și le acordă dreptul de a munci și de a-și câștiga existența

⦿ Regularizarea celor cu statut nesigur sau fară documente pentru a reduce vulnerabilitatea, exploatarea și excluderea socială a lucrătorilor fără acte, asigurându-le pe deplin egalitatea de tratament, condiții de muncă decente și acces la asistența medicală publică.