Scăderea uriașă a inspecțiilor muncii crește riscul Covid

Numărul inspecțiilor de muncă s-a prăbușit în toată Europa în ultimul deceniu, lăsând locurile de muncă mai puțin pregătite pentru pandemia Covid-19.

Noile cercetări ale Confederaţiei Europene a Sindicatelor arată că inspecțiile de sănătate si securitate la locul de muncă au fost reduse cu o cincime din 2010, scăzând de la 2,2 milioane de vizite annual, la 1,7 milioane.

Inspecțiile au devenit mai rare în cel puțin șaisprezece țări, inclusiv în Germania, unde au fost efectuate cu 232.000 vizite mai puțin în 2018 comparativ cu 2010 și Portugalia, unde controalele au fost reduse la jumătate în aceeași perioadă.

Aceasta a coincis cu pierderea a peste 1.000 de inspectori de muncă disponibili pentru a inspecta locurile de muncă din întreaga UE. Mai mult de o treime din țările europene nu mai îndeplinesc standardul OIM de a avea un inspector de muncă la 10.000 de lucrători.

Cele mai mari reduceri ale numărului de inspecții ale muncii din 2010:
Portugalia: -55%
Malta: -55%
Cipru: -38%
România: -37%
Croația: -35%
UE: – 18%

Cele mai mari reduceri ale numărului de inspectori de muncă din 2010:
România: -45%
Marea Britanie: -32%
Portugalia: -21%
Estonia: -14%
Lituania: -13%
UE: -7%

Analiza CES a datelor OIM pentru 22 de țări vine în Ziua internațională a memoriei lucrătorilor , când sindicatele își amintesc de cei care au murit la locul de muncă în ultimul an.
Multe dintre cele peste 1 milion de victime ale Covid-19 din Europa au contractat boala la locul de muncă, peste 100.000 de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului cauzat de locul de muncă și numărul de accidente mortale la locul de muncă a crescut.
Reducerea majoră a inspecțiilor de muncă din ultimul deceniu a lăsat locurile de muncă mai puțin pregătite pentru pandemia Covid-19 și va fi afectat cel mai greu lucrătorii mai vulnerabili precum femeile, tinerii și migranții, în timp ce numărul mai mic de inspectori va determina o revenire sigură la conditii de lucru mai grele.
CES solicită ca Covid-19 să fie recunoscut drept boală profesională, pentru aplicarea deplină a normelor de securitate și sănătate la locul de muncă prin inspecții de muncă mai severe și mai dure și o mai bună protecție și resurse pentru inspectorii care le efectuează.

Secretarul general adjunct al CES, Per Hilmersson, a declarat:
„Este scandalos faptul că numărul de controale de sănătate si securitate la locul de muncă a fost cel mai scăzut în ultimul deceniu, când a lovit Covid-19. Inspecțiile muncii au fost reduse în toată Europa ca urmare a austerității și au lăsat, fără îndoială, locuri de muncă mai puțin pregătite pentru pandemie și ar fi putut costa
multe vieți.

Este timpul ca Europa să nu mai trateze viața atât de ieftin și să pună ca prioritate siguranța oamenilor. Toate țările trebuie să își mărească în mod substantial numărul de inspectori de muncă pentru a facilita o întoarcere în siguranță la locul de muncă după pandemie, precum și pentru a face față numărului inacceptabil de mare de accidente fatale și cancer cauzat de conditiile de muncă.

„Este uluitor, Comisia Europeană a ales ca în săptămâna rezervată pentru memoria lucrătorilor să lanseze o politică de dereglementare unică, care ar putea împiedica reglementări importante de sănătate și siguranță. Comisia ar trebui să știe că „birocrația” este întotdeauna de preferat față de bandajele roșii.”