Informare privind evenimentul Un acord echitabil pentru lucrători – Prezentarea Manifestului ETUC  pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2024

Pe data de 15 noiembrie, la Parlamentul european de la Bruxelles, Confederatia Europeana a Sindicatelor a organizat evenimentul  „Un acord echitabil pentru lucrători – Prezentarea Manifestului ETUC pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2024”.

Alegerile pentru Parlamentul European din 2024 sunt cele mai importante din ultimii ani; acestea  vor stabili dacă Europa rămâne pe calea progresului și a solidarității pe care le-am văzut în răspunsul său la criza Covid-19 și vor sprijini  lucrătorii și comunitățile lor de pe întreg continentul, sau dacă va reveni la austeritate.

Manifestul Confederatiei Europene a Sindicatelor  este o invitație de a susține angajamentele enumerate mai jos,  drept viziune pentru Europa pentru următorii cinci ani:  toate partidele și candidații europeni  sunt invitati să susțină aceste priorități.

Lucrătorii, studenții, pensionarii și toți oamenii din Europa trebuie  să voteze la alegerile europene și să își facă auzită vocea pentru o Europă mai echitabilă și mai socială.

Este o urgență de justiție socială în Europa. În ultimul an, lucrătorii au suferit reduceri record de salarii în termeni reali, în timp ce angajatorii continuă să înregistreze profituri record si  instituțiile europene amenință să revină la austeritate.

Avem nevoie de alegeri europene pentru a crea un Parlament și o Comisie angajate să lucreze pentru o Europă corectă, cu locuri de muncă sigure, salarii decente, servicii publice de calitate,  pentru drepturile femeilor și egalitate pentru toți, drepturi consolidate ale lucrătorilor, negocieri colective și  dialog social.

Cele douăsprezece angajamente pentru un ACORD ECHITABIL PENTRU LUCRĂTORI sunt :

  1. Locuri de muncă și venituri mai bune
  2. Încetarea muncii precare și îmbunătățirea condițiilor de muncă
  3. Sprijin pentru sindicate, negociere colectivă și dialog social
  4. Munca în siguranță
  5. Respingerea austeritătii; o economie pentru oameni și planetă
  6. Politică industrială și servicii publice consolidate
  7. Bani publici pentru progres social
  8. Asigurarea unei tranziții echitabile
  9. Lupta împotriva dumping-ului social și a fraudei
  10. O abordare echitabilă, bazată pe drepturi, a migrației și azilului
  11. Un rol progresist al Europei în lume
  12. O Europă mai echitabilă și mai democratică

CNSLR-FRĂTIA, alături de Confederația Europeană a Sindicatelor, solicită partidelor și candidaților europeni să sprijine lucratorii și valorile și prioritățile sindicale stabilite în acest Manifest pentru Alegerile din 2024 pentru Parlamentul  European – și să colaboreze cu noi pentru a  pune in practică măsuri specifice pentru a sprijini  aceste valori și priorități la nivel european, în Parlamentul 2024-2029.

Anexat gasiti textul integral al Manifestului ETUC  pentru alegerile pentru Parlamentul European din 2024.