25 noiembrie – Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
Cu ocazia Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, CNSLR- FRATIA susţine nevoia de acțiune pentru a face locurile de muncă zone libere de violență și hărțuire. Avem nevoie de fapte,nu doar de declaraţii . România trebuie să ratifice Convenției 190 a OIM și trebuie să facem o prioritate din oprirea violenței împotriva femeilor, pentru a transforma locurile de muncă fizice și digitale în zone libere de violență și hărțuire, prin sindicate și negocieri colective.
Violența împotriva femeilor nu se oprește la ușa casei unei femei. Violenţa fizică sau violența psihologică asupra femeilor se întâmplă la locul de muncă, indiferent de sectorul în care lucrează, profesia lor sau nivelul de educație. Unele locuri de muncă sunt vulnerabile în mod deosebit, de exemplu asistentele medicale, profesorii, îngrijitorii, lucrătoarele din curățenie, transport, comerț cu amănuntul și activitatea casnică și ospitalitate. Dar riscul este real pentru toate locurile de muncă.
În ciuda creșterii numărului de cazuri de violenţă, instituțiile UE amână semnificativ măsurile importante de combatere a violenței de gen; sunt necesare urgent protecții mai puternice pentru femei, mai ales urmare a crizei Covid, în timpul căreia numărul de incidente raportate de violență asupra femeilor a crescut semnificativ. Aceasta a inclus o creștere a violenței față de lucrătoarele din prima linie, precum și violența domestică și hărțuirea online, facilitate de software-ul de supraveghere intruziv, folosit de unele companii.
Cu toate acestea, trei inițiative importante sunt blocate în prezent la nivel european:
- Comisia Europeană urma să prezinte pe 8 decembrie propuneri pentru „prevenirea și combaterea formelor specifice de violență bazată pe gen”, dar acestea au dispărut de pe agenda Comisiei săptămâna trecută.
- Aderarea UE la Convenția de la Istanbul privind violența împotriva femeilor a început în 2015, dar rămâne și blocată în Consiliul European, în ciuda unei hotărâri a Curții Europene de Justiție din octombrie potrivit căreia UE nu este obligată să aștepte finalizarea ratificării de către toate statele membre.
- Consiliul UE amână ratificarea Convenției OIM privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă, de către Statele membre spunând că va emite consultanță juridică cu privire la ratificare.
Aderarea UE la Convenția de la Istanbul și ratificarea de către statele membre a Convenției OIM ar spori considerabil eforturile sindicatelor, angajatorilor și altor organizații care luptă pentru combaterea violenței împotriva femeilor, inclusiv în lumea muncii. Ar susține punerea în aplicare mai sustinută a Acordului-cadru al partenerilor sociali europeni privind Hărțuirea și violența la locul de muncă.
Deci, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor din 25 noiembrie, și în fiecare altă zi, dorim ca UE să sprijine lucrătorii și sindicatele lor și să facă acest lucru pentru a ne atinge obiectivul comun de a preveni violența asupra femeilor la locul de muncă, acasă și peste tot unde apar, în toate țările Uniunii Europene.