Comunicat de presa CNSLR-Frăția – 21.12.2021

C.N.S.L.R.-FRĂȚIA  a luat act cu maximă îngrijorare de Proiectul de Ordonanță de  urgență al Ministerului Finanțelor Publice, privind unele măsuri fiscal-bugetare, prin care se stabilește, printre altele, plafonarea nivelului salariilor din sectorul bugetar și al pensiilor pentru anul viitor, în scopul „evitării unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare în anul 2022”.

Având în vedere prevederile Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin care s-a reglementat inclusiv creșterea salariilor personalului bugetar, în tranșe, pe perioada 2018-2022, C.N.S.L.R.- FRĂŢIA, care are afiliate organizații sindicale din sănătate, învățământ, finanțe și administrație publică, solicită Guvernului României, în mod deosebit, primului ministru Nicolae Ionel CIUCĂ, să respecte cadrul legal privind aplicarea corectă a legislației în vigoare.

Deși se face vorbire de ,,majorări salariale,, acordate ,,prin excepție,, personalului sanitar, personalului didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022,  salariile de bază se ,,majorează,, cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022, fiind practic vorba despre sume modice, cuprinse între 10 și 220 lei, pe care acești salariați le consideră absolut jignitoare.

C.N.S.L.R.-FRĂȚIA atrage atenția coaliției de guvernare că, niciuna  dintre organizațiile sindicale  bugetare, nu a susținut, în niciun moment, majorări de salarii, într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic, ci doar respectarea angajamentelor asumate de către Guvern, cu toți Partenerii sociali, prin Legea nr. 153/ 2017 și nu va accepta, sub nicio formă,  diminuarea veniturilor personalului bugetar și așa destul de afectat de  inflația galopantă a prețurilor din ultimă perioadă.

De asemenea, C.N.S.L.R.-FRĂȚIA face apel la toţi factorii responsabili, să recunoască eforturile susținute și condiţiile de muncă deosebite, în care aceste categorii socio-profesionale și-au desfășurat activitatea de aproape doi ani,  în condițiile impuse de pandemia de SARS COV 2, să acorde drepturile salariale,  convenite pentru nivelul anului 2022 și raportarea tuturor sporurilor la salariul aflat în plată.

|
Leonard Sorin BĂRĂSCU,

PREȘEDINTE CNSLR-FRĂȚIA