Asistenții judiciari nominalizați de CNSLR-Frăția cer un Statut profesional la standarde europene!

Cei 25 de asistenți judiciari nominalizați de Confederația CNSLR-Frăția în instanțele de judecată s-au întâlnit astăzi, 2 iulie 2022, cu conducerea organizației pentru a identifica împreună măsurile care se impun pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă în cadrul instanțelor. La dezbatere au participat președintele Confederației CNSLR-Frăția, Leonard Bărăscu, vicepreședinții Cristi Godinac și Florea Dobrescu, secretarul general Adrian Negoiță, directorul general al confederației, Dumitru Hohan împreună cu coordonatorii regionali, Călin Cociș, Ghiorghe Huluță, Valeriu Partene, Popa Valentin, Dinu Marcel și avocații confederației Ioana Hașotti și Ștefan Bucur.

În cadrul întâlnirii s-au evidențiat problemele cu care se confruntă asistenții judiciari, printre care se află lipsa unui Statut profesional, motiv pentru care se impune, de urgență, modificarea legii în baza căreia funcționează asistenții judiciari la standarde europene.

S-a convenit ca până la următoarea întâlnire la care va fi invitat și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, să fie definitivat un Proiect de lege privind aplicarea unor măsuri urgente pentru unificarea și eficientizarea jurisdicției sociale specializate.

Este evident că modernizarea, eficientizarea și clarificarea jurisdicției sociale, a conflictelor de muncă și asigurărilor sociale nu mai poate fi amânată, având în vedere că în acest moment actuala organizare nu mai face față exigențelor social-economice, juridice, constituționale și convenționale actuale, constituind o frână în instaurarea păcii sociale și a dezvoltării societății românești.

Asistenții judiciari nu sunt apărați în acest moment de niciun statut profesional, fiind expuși la tot felul de încercări de denaturare și subordonare a activității lor de participare la judecată, mergând până la excluderea din completul de judecată și transformare „de facto” a acestora în grefieri documentariști sau asistenți personali ai judecătorului, ceea ce este inacceptabil într-un stat de drept. În acest sens, pentru a nu mai exista confuzii în activitatea asistentului judiciar, denumire devenită anacronică și eronată, se impune schimbarea acesteia, după modelul european, în cea de Înalți Consilieri ai Justiției.

În acest moment este necesară o suplimentare a numărului de asistenți judiciari și nu o redistribuire a acestora, cum se procedează în acest moment, fără a se ține cont de criterii obiective, cum ar fi complexitatea cauzelor. Se impune, de asemenea, numirea acestora și pentru completele de la Curțile de Apel. S-a remarcat faptul că de multe ori, opiniile separate ale asistenților judiciari au provocat soluționarea favorabilă a cauzelor la Curțile de Apel.

În finalul dezbaterii, liderii Confederației CNSLR-Frăția i-au asigurat pe asistenții judiciari că vor susține în fața Ministerului Justiției, dar și în cadrul Consiliului Național Tripartit toate problemele semnalate deoarece misiunea este comună: asigurarea unei justiții corecte și eficiente pentru apărarea drepturilor cetățenilor.

Secretariat General CNSLR-Frăția