17-22 noiembrie 2022, Melbourne – Lucrările celui de-al 5-lea Congres Mondial al Confederației Sindicale Internaționale

În perioada 17- 22 noiembrie 2022, la Melbourne, se desfăşoară lucrările celui de-al 5-lea Congres Mondial al Confederației Sindicale Internaționale.

Congresul Mondial al Confederației  Sindicale Internaționale (CSI) reunește  la fiecare patru ani peste 300 de centrale sindicale naționale  pentru a stabili agenda sindicală  la nivel mondial.

CNSLR- FRATIA, membră a acestui for internaţional , partcipă la “Parlamentul mondial al lucrătorilor si lucrătoarelor “ , cu o delegatie reprezentativă condusă de  domnul Florin Bercea- prim-vicepresedinte.

Peste 1.000 de sindicaliști reprezentând aproximativ 200 de milioane de lucrători din peste 130 de țări s-au adunat în Australia pentru a dezbate  viitoarele politici ale CSI, concentrându-se pe lecțiile învăţate din provocările determinate de pandemie si conflictele armate recente, tehnologie și impactul acesteia asupra muncii, pentru o tranziție echitabilă către neutralitatea climatică, pentru o  mișcare sindicală incluzivă .

În aceasta perioadă dificilă , când lumea se află în pragul unei crize economice si  lucrătorii traiesc déjà  consecințele cizei costului vieţii, delegaţii la Congres susţin, prin Declaraţia Congresului,  un nou model economic bazat pe un nou contract social : locuri de muncă verzi, respectarea drepturilor  lucrătorilor, salarii juste, protecție socială, egalitate și incluziune. Apărarea si asigurarea  condițiilor echitabile de viață și de muncă pentru toți reprezintă cea mai bună modalitate de a construi democrația și pacea în întreaga lume.

Totodată, Congresul va alege conducerea Confederaţiei  Sindicale Internaţionale pentru următorii  4 ani.