Opriti jaful asupra salariilor!

Numai în 2017, fiecare lucrător a suferit o pierdere a salariului de 1764 de euro din cauza lăcomiei acționarilor

Conform calculelor Confederației Europene a Sindicatelor (CES), daca ponderea salariilor în PIB ar fi fost aceeași ca și cea la începutul anilor 1990, lucrătorii din UE ar fi câștigat, în medie, 1764 € în plus, doar in 2017!
Ponderea salariilor în PIB a scăzut, incepand cu mijlocul anilor 1970. Salariile au reprezentat 72% din PIB-ul UE în 1975 și au scăzut sub 63%, în 2017.

Calculand evolutia salariului pe baza unei cote salariale stabilite la un nivel foarte moderat de 66% din PIB (nivelul atins în UE la începutul anului 1990), obținem un supliment salarial mediu de 1764 € de care ar fi putut beneficia toți lucrătorii din UE.
Cifra corespunzătoare pentru fiecare țară în parte este diferita, respectiv 4107 € pentru Republica Cehă, 2777 € pentru Polonia, 2169 € pentru Germania, 2806 € pentru Spania, Italia 3354€ pentru Italia, 2122 € pentru Ungaria și 1890 € pentru Portugalia.
CES nu a calculat suma totală a salariilor astfel pierdute de la începutul anilor 1990, dar această cifră ar fi, evident, considerabilă.

Este pur si simplu furt„, spune Esther Lynch, Secretar Confederal al CES. „Bogații devin mai bogați în detrimentul oamenilor care depind de salariile lor pentru a trăi. Companiile păstrează o cotă mai mare din profiturile lor în detrimentul salariilor. Nu ar fi atât de rău dacă aceste profituri ar fi reinvestite în întreprindere și în formarea lucrătorilor, dar observăm că ponderea investițiilor în PIB a scăzut, de asemenea. 

Sindicatele ar avea toate motivele să ceară creșteri salariale suplimentare pentru a compensa pierderea unei părți echitabile din averea pe care muncitorii au ajutat să o producă. Vor apărea cu siguranță întrebări cu privire la cota de salarizare în diferite sectoare, precum și în companii individuale. 

„Europa are nevoie de creșteri salariale pentru a reduce inegalitățile și a stimula creșterea economică. În timp ce cei bogați își plasează banii în bancă, lucrătorii își cheltuiesc banii pe bunuri și servicii care aduc beneficii intreprinderilor și creează locuri de muncă. „
„Factorii de decizie și economiștii de multe ori se ingrijoreaza cu privire la costurile forței de muncă, dar timp de cel puțin 25 de ani, problema reală este costul capitalului: suma plătită acționarilor. Răspunsul la această situație este relansarea negocierilor colective pentru salarii mai corecte. „