Mesajul CNSLR-FRATIA cu ocazia Zilei de 8 martie – Ziua Internațională a Femeii
Ziua internationala a Femeii, reprezinta un nou prilej pentru CNSLR- FRATIA de a-si reafirma sustinerea pentru egalitatea si drepturile femeilor.
Mai mult de o treime dintre femeile din lume sunt victime ale violenței la locul de muncă, la domiciliu sau în comunitate, iar adoptarea de măsuri la locul de muncă este esențială pentru abordarea sistematică a acestor probleme.
In aceste conditii, avand in vedere faptul ca următoarea Conferință Internațională a Muncii, din iunie 2018, va include pe agenda de lucru o discuție privind elaborarea standardelor privind violența împotriva femeilor și bărbaților la locul de muncă, CNSLR- FRATIA considera esențială sprijinirea unui instrument juridic internațional puternic, pentru eliminarea violenței împotriva femeilor la locul de muncă; astfel, CNSLR- FRATIA, alaturi de organizatiile membre ale Conderatiei Internationale a Sindicatelor, sustine adoptarea unei conventii OIM, insotita de o recomandare cu privire la “ Violenta si hartuirea impotriva femeilor si barbatilor la locul de munca”, punand accent pe dimensiunea de gen.
Pe de alta parte, reconcilierea vieții profesionale, familiale și private este unul dintre domeniile în care trebuie să acționăm urgent. Impreuna cu sindicaliștii din întreaga Europă, cerem în unanimitate adoptarea rapidă a proiectului de directivă europeană privind echilibrul dintre viața profesionala și cea privata, care va oferi o oportunitate unică de îmbunătățire, în mod semnificativ, a vieții femeilor care lucrează.
CNSLR – FRATIA își reînnoiește angajamentul de a realiza o egalitate reală între femei și bărbați; insistăm ca diferența de remunerare dintre între bărbați și femei sa fie eliminata, și ca angajatorii sa colaboreze cu sindicatele pentru a pune capăt discriminării salariale la toate locurile de muncă și în toate sectoarele. Vom continua să actionam pentru ca femeile sa fie mai bine reprezentate in posturi de conducere, inclusiv în mișcarea sindicală.
Reafirmăm că negocierile dintre angajatori și sindicate au o importanță crucială pentru obținerea remunerării egale și pentru eliminarea discriminarii, hărțuirii și violenței pe motive de sex la locul de muncă. Contractele colective care pun în aplicare sisteme și proceduri de abordare a inegalității dintre femei și bărbați ar trebui să fie generalizate în toate sectoarele economice.
Ziua de 8 martie, imi ofera placuta ocazie de a transmite tuturor membrelor confederatiei, colegelor si colaboratoarelor noastre, alese ganduri de recunostinta pentru implicarea si activitatea lor, care contribuie la realizarea unei societati mai juste, mai pasnice si mai echilibrate!
Continuati sa va aratati forta de a transforma ideile in actiuni, si de a face din visuri, realitati!